Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir? Çocuklarda diyabet tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir? İşte çocuklarda diyabet hastalığı. İşte çocuklar için ciddi sorun teşkil eden ve çocukların hayatını resmen zindana çeviren diyabet hastalığı ile ilgili tüm merak edilenler.
Genelde yetişkinlerle ilişkilendirilen diyabeti çocuklarla ilişkilendirmek oldukça zordur. Ama ne yazık ki çocuklarda diyabet hastalığı büyük bir gerçektir ve yetişkinlerin yaşadıkları sorunlara benzer sorunlar yaşarlar.
Çocuklarda diyabet hastalığı ile ilgili detayları sizlere aktarmadan önce bu yazımız içerisinde hangi konulara değineceğimizi, hangi başlıkları inceleyeceğimizi sizlere aktaracağız. Sizde bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak çevrenizdeki kişilerin bilgilenmesine destek olabilirsiniz. İşte çocuklarda diyaber hastalığı ile ilgili başlıklar.
- Diyabet nedir?
- Diyabet türleri nelerdir?
- Çocuklarda diyabetin nedenleri, sebepleri nelerdir?
- Çocuklarda diyabet için risk faktörleri nelerdir?
- Diyabetin belirtileri nelerdir?
- Diyabet nasıl teşhis edilir?
- Diyabet çocuklarda tedavi edilebilir mi?
- Çocuklarda diyabetle nasıl mücadele edilir?
- Diyabetli bir çocuğu beslemek için ne yapmalı?
- Çocuklarda diyabetin komplikasyonları nelerdir?
- Çocuklarda diyabeti önleyebilir misiniz?
Biliyoz.com ekibi olarak yaptığımız araştırma sonucunda çocuklarda diyabet hastalığı, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bir çok gerçeğe ulaştık ve bu araştırma notlarını sizlerle paylaşmak istedik. Fakat her yazımızda belirttiğimiz üzere burada yazılanların hepsi bilgi amaçlıdır. Her türlü sorun, teşhis ve tedavisi icin bir uzmandan destek almanız tavsiye edilir.
Diyabeti genellikle yetişkinlerle ilişkilendirilir ve bu hastalığı çocuklarla ilişkilendirmek hiç te kolay değildir. Ancak ne yazık ki, çocuklarda diyabet bir gerçektir ve yetişkinlerin karşılaştığı gibi benzer zorluklara yol açar.
Çocuklar uzun bir ömre sahiptir ve diyabet normal bir yaşam sürdürmenin önündeki bir engel olabilir. Peki, ebeveynler çocuklarda diyabeti nasıl yönetir? Çocukluk çağı diyabetinin belirtileri ve işaretleri nelerdir? Çocuklarda diyabet ile ilgili bilinmesi gerekenlerin hepsini bu yazımızda bulacaksınız. Fakat önce diyabet nedir hep birlikte öğrenelim.
Diyabet Nedir?
Diyabet, pankreasın çok az insülin ürettiği veya hiç insülin üretmediği bir durumdur. Yetersiz veya hiç üretilmeyen insülin, vücudun yiyeceklerden enerji almasını zorlaştırır.
Vücudumuz yiyecekleri, hücrelerin enerji olarak kullanması için glikoz adı verilen daha basit bir şekere böler. Ancak glikoz hücrelere sadece insülin hormonu ile verilebilir. Yetersiz insülin veya insülin eksikliği, glikozun hücrelere girmesini imkansız hale getirir. Sonuç olarak, glikoz kan dolaşımında birikirken, hücreler enerji almaz. Peki çocuklarda diyabet çeşitleri nelerdir?
Çocuklarda Diyabet Çeşitleri Nelerdir?
Çocuklarda tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi iki tür şeker yani diyabet hastalığı vardır:
Tip 1 diyabet: Bu otoimmün hastalık, pankreasın çok az insüline dönüşmesine neden olur. Çoğunlukla çocukları etkiler ve bu nedenle çocuk diyabeti olarak da adlandırılır. Tip 1 diyabet kronik bir problemdir. Ülkemizde dahi binlerce Tip 1 diyabet hastası vardır. ABD de ise yaklaşık 1,25 milyon çocuk bu hastalığa yakalanmıştır.
Tip 2 diyabet: Pankreas yeterli insülin üretmez veya vücut hücreleri glikoza izin vermek için doğru şekilde insülin kullanamaz. Tip 2 en yaygın diyabet şeklidir ve diyabet hastalarının yaklaşık % 90’ı Tip 2 diyabet hastasıdır. Tip 2 diyabet genellikle obeziteye bağlı olarak yaygınlaşmaktadır. diyabetin çeşitlerini hep birlikte öğrendik peki ya çocuklarda diyabetin nedenleri, diyabetin sebepleri nelerdir?
Çocuklarda Diyabetin Nedenleri, Sebepleri Nelerdir?
Kesin nedenler bilinmemektedir. Bununla birlikte tıp uzmanları, tip 1 diyabetin , otoimmün bir hastalık olduğu için genetik faktörler nedeniyle meydana geldiğine inanmaktadır. Bağışıklık sistemi hücreleri, insülin üretiminden sorumlu pankreas hücrelerine saldırır ve tahrip eder. Hatalı genler, çevre ve yaşam tarzı gibi faktörler tarafından tetiklenir.
Tip 2 diyabetin tam olarak nedeni de bilinmemektedir. Fakat bu hastalığı obezite gibi faktörler tetiklemektedir. Aynı zamanda, stres, sıkıntı gibi faktörler de ileri yaşlarda hastalığın tetikçisi olarak ortaya çıkar.
Çocuklarda Diyabetin Risk Faktörleri Nelerdir?
Çocuğun diyabete duyarlılığını artıran ortak faktörleri tek tek sıralamak gerekirse karşımıza çıkan sonuçlar şunlardır.
- Aile öyküsü
- Annede hamilelikte diyabet varsa (gebelik diyabeti)
- Çocuğun doğum kilosu
Fazla kilolu veya obez olmak, çocuklarda tip 2 diyabetin en yaygın nedenlerinden biridir. (Çocuklukta obezite gerçek görünmeyebilir, ancak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, Amerika’da yaşayan her 5 çocuktan 2 tanesi obez)
- Pankreasta kaza veya enfeksiyon nedeniyle yaralanma veya hasar
Başka bir otoimmün veya genetik hastalığa sahip olmak. Örneğin, genetik bozukluğu olan kistik fibrozlu çocuklar diyabet geliştirme riski altındadır.
Çocuğunuz yukarıdaki risk faktörlerinden bir kaçına sahipse ve iyi durumda değilse, diyabet semptomlarını kontrol etmek için bir uzmandan destek almak şarttır. Şimdi sırada diyabetin belirtileri var. Peki diyabetin belirtileri nelerdir?
Çocuklarda Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Diyabetli bir çocuk aşağıdaki belirtileri gösterecektir. Ebeveynler çocuklarındaki bu değişimleri kolayca fark edebilir.
- Artan idrara çıkma. Çocuğunuz gün içerisinde daha fazla tuvalete giriyor veya geceleri tuvalet için sık sık uyanıyorsa.
- Küçük çocuklar yatağını ıslatıyorsa.
- Daha fazla yemek yiyor ve kilo almıyorsa.
- Sürekli susuzluk yaşıyorsa.
- Görme sorunu. Çocuk bulanık görme hakkında şikayet ediyorsa.
- Uyuşukluk ve sık yorgunluk gibi semptomlar varsa.
- Ruh hali ve sinirli tavırlar sergiliyorsa.
- Kaşıntılı veya ciltte kuruma varsa.
- Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi olduğunu söylüyorsa.
- Tekrarlanan mide bulantısı ve kusma olayları yaşıyorsa.
- Deride koyu, halka benzeri yamalar, ense (boynun arkası), koltuk altları, dirsek ve diz kıvrımları gibi bölgelerde kırışıklıklar ve kıvrımlar meydana geliyorsa.
Diyabet şüphesi ile çocuğunuzu doktora götürmenizde fayda vardır.
Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar diyabeti tespit etmek için aşağıdaki teşhis önlemlerini kullanır.
Kan testi:
Bir takım testler içerir. Birincil testler şeker testi ve açlık şeker testidir. Oral glikoz tolerans testi, doktor gözetiminde şekerli bir içecek verildikten sonra kan şekeri seviyelerini kontrol eden açlık glikoz testinin bir çeşididir. Diğer bir test, son üç aydır hemoglobindeki ortalama glikoz miktarını gösteren hemoglobin A1C testidir. Kan testleri sırasında c-peptid seviyeleri ve vücuttaki antikorlar gibi diğer bileşikler de kontrol edilir.
İdrar testi:
Diyabetli bir çocuğun idrarda normalden daha yüksek glikoz seviyelerine sahip olması gerekir.
Doktorlar, kan testinde kontrol edilen farklı bileşiklerin seviyelerine ve değerlerine bağlı olarak tip 1 veya 2 diyabeti belirler. Çocuğun kan şekeri normalden daha yüksek ancak diyabetik olacak kadar yüksek değilse, diyabet öncesi aşamalara baş vurulur. Peki sizce diyabet tedavi edilebilir mi hep birlikte öğrenelim.
Çocuklarda Diyabet Tedavi Edilebilir mi?
Diyabetin tedavisi maalesef yoktur. Birçok kurum hücre tedavisi yoluyla, bağışıklık sistemini sayarak veya insülin üretimini sağlamak için bir tedavi bulmaya çalışmaktadır, ancak bunlar sadece gelişimin ilk aşamalarındadır .
Bununla birlikte, diyabet ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile etkili bir şekilde yönetilebilir.
Çocuklarda Diyabetle Nasıl Mücadele Edilir?
Her iki diyabet türü, kan şekerini kontrol ederek ve değişmesine izin vermeyerek diyabetle mücadele edilebilir. İşte bir çocuğun diyabetiyle mücadele edilmesinin yolları.
1- Kan şekerini izleyin:
Çocuğun kan şekerini doktorun önerdiği programa göre periyodik olarak kontrol edin.
Çocuğunuzun kan şekerini ve insülin seviyeleri gibi diğer parametreleri bir laboratuvar testiyle kontrol etmek ve doktor ile sürekli görüşmek akıllıca bir yöntem olacaktır.
Kan şekeri izlenmesi, kan şekeri ani bir artış veya azalışını tespit etmeye yardımcı olur.
2- İnsülin enjeksiyonu:
Doktor çocuğa insülin enjeksiyonu yaptıysa, önerildiği şekilde aralıklarla kullanın. Bu enjeksiyonlar, sizin tarafınızdan veya çocuğunuz tarafından uygulanabilir.
İnsülin enjeksiyonu ince ve küçük iğneli, neredeyse ağrısız hale getiren özel bir şırıngadır. Üst kolda, uyluğun ön tarafında veya alt göbek üzerinde verilir.
Ayrıca, insülin pompası adı verilen ve gün içinde çeşitli zaman aralıklarında vücutta yavaş yavaş insülin salgılayan alternatif bir seçenek vardır. İnsülin pompası, takılan küçük bir dijital cihazdır.
Küçük bir tüp insülini göbeğe bantlanmış küçük bir iğneden geçirir. Kemer üzerine oturan ana pompa modülü kan şekeri izler ve vücuda ilgili miktarlarda insülin verir.
Pompa, pankreasın bir süre boyunca küçük dozlarda insülin verme yolunu taklit eder. Bununla birlikte, insülin pompalarının periyodik olarak programlanması / kalibre edilmesi gerekir ve ayrıca tek kullanımlık insülin enjeksiyonlarına kıyasla pahalıdır.
3- Diyet yönetimi:
Diyet kan şekeri ve çocuğunuzun ihtiyacı olan insülin miktarını belirleyecektir.
Çocuğunuzun yemek planı yağ ve karbonhidrat oranı düşük gıdalardan oluşmalı ancak protein gibi diğer besinler açısından zengin olmalıdır.
Çocuğunuz için kişisel bir diyet planı için bir diyetisyene baş vurmak doğru bir adım olacaktır.
4- Fiziksel aktivite:
Fiziksel aktivite, kan şekeri kullanımını düzenlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda vücudu insülin kullanımında verimli kılar.
Tip 2 diyabetli çocuklar için düzenli egzersiz önemlidir. Çocuk obez veya fazla kilolu ise, egzersiz yaparak kilo vermeleri gerekir. Uzmanlar, bir çocuğun her gün en az bir saat aktif olması gerektiğini belirtir. Çocuklar yaşlarına uygun orta ila şiddetli egzersizler yapabilir. Ebeveynler, çocuğu teşvik etme aktivitesinin bir parçası olabilir.
Çocuğun yaşına, diyabetin tipine ve genel sağlıklarına bağlı olarak değişebileceğinden tek bir diyabet yönetim planı yoktur. Çocuğunuzun doktoru ve diyetisyeni, çocuğunuz için özel olarak hazırlanmış doğru diyabet yönetim planını elde etmenize yardımcı olabilir.
Diyabetli Bir Çocuğu Beslemek İçin Ne Yapmalı?
Öncelikle doktorunuzun önerdiği şekilde beslenilmeli ve gerekirse bir diyetisyenden destek alınmalı. Uzman doktorunuzun yenmeyecek dediği besin maddelerinde kesinlikle uzak durulmalı, aksi taktirde kotü sonuçlarla baş başa kalınabilir.
Çocuklarda Diyabetin Komplikasyonları Nelerdir?
Kronik yüksek kan şekeri vücuttaki hemen hemen tüm organı ve sistemi etkiler. İşte kötü yönetilen diyabetin olası komplikasyonları.
- Genellikle kol ve bacak gibi uzuvlarda dokunun ölümüne neden olan kangren.
- Dolaşım sistemi inme gibi problemler.
- Görme ile ilgili sorunlar, şaşılık hatta körlük dahil.
- Böbrek sorunları.
- Kalbin işleyişindeki komplikasyonlar. Aşırı durumlar kalp yetmezliği gibi.
- Hipoglisemi – aşırı düşük kan şekeri – aşırı dozda insülin enjeksiyonu nedeniyle.
Diyabet komplikasyonları sadece kan şekerini kontrol etmek için hiçbir çaba göstermediğiniz zaman ortaya çıkar. Diyabetin uygun şekilde yönetimi bu tür sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Çocuklarda Diyabeti Önleyebilir misiniz?
Tip 1 diyabet genetik olduğu için önlenmesi zordur. Sağlıklı yaşam tarzı uygulamaları ile tip 2 diyabet riski en aza indirilebilir. Bir çocuğun diyabet riskini azaltmak için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir.
Yeterli fiziksel aktivite: Fiziksel aktivite vücut ağırlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Fazla kilolu ve obez olmak, tip 2 diyabete neden olan en önemli risk faktörüdür. Çocuğunuzu günde en az bir saat egzersiz yapmaya teşvik edin. Tüm egzersizleri bir defada yapmak zorunda değiller, ancak 15 dakikalık dört seansa ayırıyorlar.
Sağlıklı dengeli beslenme: Çocuğun menüsünden soda ve şekerli içecekleri çıkarın. Atıştırmalıklar arasında meyve verin. Şekeri çocuğun diyetinden çıkarmanıza gerek yoktur. Tatlılar tamam ama küçük bir porsiyonda ve günde bir kereden fazla olmasın. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak ve çocuğun tüm gerekli besinleri almasını sağlamak için dengeli bir diyet gereklidir.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirin: Çocuğunuzun TV izlerken yemek yemesine izin vermeyin. Normalden daha fazla yemelerine neden olabilir. Ayrıca, aşırı yemek yemeyi önlemek için bir seferde yemeğin küçük kısımlarını servis edin. Çocuğu tabaklarında olanları bitirmesi için zorlamayın. Bir çocuk tok olduğunu söylüyorsa, daha fazla yemek yemeleri konusunda ısrar etmeyin.
Diyabet yaşam boyu süren bir durumdur, ancak çocuğunuzun büyümesinde bir bozulma olması gerekmez. Dikkatli sağlık seçimleri yaparak durumlarını yönetmelerine yardımcı olun. Çocuğun diyetini kontrol ederek ve sağlıksız yiyecekleri sağlıklı yiyeceklerle değiştirerek destek olabilirsiniz.
Bizim anlattığımız diyabeti önleme fikirleri sadece bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır. En doğru ve sağlıklı bilgi doktorunuz tarafından size sunulacaktır.
Çocuklarda diyabet hakkında paylaşacak bir şeyiniz var mı? Aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.