Çocuklarda İştahsızlık konusu çocuklarda sık görülen bir konudur. Beslenmek insanlar için solunumdan sonraki en önemli yaşamsal faaliyetlerden birisidir. Hele bebekler ve çocuklar için kritik öneme haizdir.
İştah açlık hissi olarak da tarif edilir ki vücudun faaliyetleri için gereken enerji alımına destek olan yeme isteği şeklinde tarif edilmektedir.
Hususen gelişme çağında çocuklarda olan iştah kaybı eğer doğru zamanda uygun bir şekilde ele alınmaz ise zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği, bağışıklık sisteminde zayıflık, bazı hastalıklara yatkınlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun için çocuklarda iştahsızlık belirtileri varsa erken dönemde fark edilmeli hele bebeklerde olan iştahsızlık konusunda daha dikkatli olunmalıdır.
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri
- Bebeğin besleyen ebeveyn veya bakanların çocuğu yemek yemeye zorlaması, beslenmeye yönelik baskı oluşturan tavırlar ortaya koyması
- Bebeklerin daha yeni doğan döneminde anne-bebek ilişkisinin zayıf olması
- Beslenme ile ilgili aşırı kısıtlayıcı ya da aşırı rahat tutumlar sergilemesi
- Çocuğa beslenme ile ilgili keskin sınırlar çizilirken anne babanın sigara, alkol, hazır gıda gibi zararlı alışkanlıklarının olması
- Çocuğun yaşına uygun olana fiziksel aktivitelerin yeterince olmamasıdır. Örneğin bilgisayar oyunu etkisiyle hareketsiz bir yaşam olması
- Yemek yerken televizyona bakmak, oyun oynamak gibi dikkat dağıtıcı şeylerin olması
- Sağlık nedenleri de önemli bir etkendir.
- Çocuklarda acıkmadan yemeğe zorlanması, yemek yerken duygusuz mekanik beslenme olması
- Psikolojik sorunlar ve kronik rahatsızlıklar
Çocuklarda İştahsızlık Nasıl Giderilir?
Evet Çocuklarda İştahsızlık problemini doğru şekilde çözebilmek için öncelikle bu probleme yol açan asıl faktörün saptanması ve altta yatan olası sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gerekir. Organik olmayan, davranış temelli iştahsızlık problemi ise ebeveyn ve diğer bakım verici kişiler tarafından planlanacak bazı girişimlerle kontrol altına alınabilir.
İştahsızlık İçin 10 Öneri
- Yemek öncesi ve yemek sırasında süt, meyve suyu, su gibi içeceklerin miktarı belirlenmesi faydalı olur.
- Yemeğin porsiyonu miktarı çocuğun istediği oranda belirlenerek kendisinin yemesi teşvik edilmeli
- Öğün çocuk tarafından reddedilmiş ise hemen ısrarcı olunmamalıdır. Besin belli aralıklarla çocuğa tekrar teklif edilmelidir.
- Yemek saatlerinin düzenli olması ve aile ile aynı anda sofraya oturması önemlidir.
- Öğün aralarında iştahı kaçıracak tatlı şeyler (şeker ve çikolata) verilmemelidir. Çocuğa uygun aktiviteler iştihayı arttırabilir.
- Besin tabağı çocuğun ilgisini çekecek şekilde süslenmek iyi olacaktır. Yani işin içine biraz eğlence katılabilir.
- Yemek esnasında çocuğun yemeğe ilgisini azaltan çevresel faktörlere dikkat edilmelidir.
- Çocuğun beslenmesinin tek değil de kalabalık ortamda olması beslenmeyi olumlu etkilemektedir.
- Eğer çocuk az yiyen birisi ise öğün sayısı arttırılmalıdır.
- Çocukların bakımını yapan kişilerin bilinçli olması, bu konularda eğitim verilmesi uygun olacaktır. Ayrıca beslenme sırasında çocuğa karşı yemeği dökecek ortalığı kirletecek diye titiz olunmamalıdır.
İştahsızlığın tedavisi doğrudan giderilmesine yönelik bir tedavi yoktur. Bu soruna neden olan rahatsızlığın belirlenerek tedavi edilmesi ile ancak mümkündür. Yani bir hastalık varsa onun belirlenmesi yada psikolojik ise buna bağlı nedenlerin belirlenmesi önem arz etmektedir.
Ayrıca çocuklarda iştahsızlık noktasında iştah şurubu gibi şeyleri kullanmamak ve çocukla inatlaşmamak önemlidir. Hem gerektiği durumlarda mutlaka doktora danışmayı ihlal etmeyin.