Çocuğunuz evde saldırganlık belirtileri mi gösteriyor? Yalnız değilsiniz. Birçok anne ve baba, ergen çocukları hakkında, evlerinde ya da dışında, oldukça saldırgan olduklarını iddia ederek şikayetlerde bulunuyor. İşte ergenlikte saldırganlığın 8 sebebi ve saldırganlığı önlemenin 6 çözüm yolu.
Bu makalemiz içerisinde ergenlik dönemindeki gençlerin saldırganlığını kontrol edebilmek için hangi soruların cevaplarını bulacağınızla konumuza giriş yapalım.
- Ergenlik döneminde gençler neden daha saldırgan olur?
- Ergenlik döneminde saldırganlık nasıl engellenir?
Çocukların gençlik yılları genellikle fiziksel ve kimyasal değişikliklerle doludur. Bu değişimler ise gençlerin kafasında karışıklık ve belirsizliklere sebep olur. Bir de kendilerine olan güven duygusunun ağır basması ile bir çok konunun veya sorunun üstesinden gelebileceklerini düşünürler.
Gençlerin hem kafalarındaki karışıklık hem de kendilerine olan güven duygusu ile ailelerini ve ailedeki rollerini değerlendirmeye başlaması ile iş çığırından çıkar ve istenmeyen noktalara ulaşır. Ergenlik dönemi içerisinde olan gençler agresif patlamalar yaşayabilir. Saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Tabi bu saldırganlığı tetikleyen başka faktörler de bulunmaktadır.
Ergenlikte saldırganlığın 8 nedeni
Zaman geçtikçe ergenlik te değişti, eskiden ergenliğe giren gençler bir iki sivilce çıkartırdı. Evet yine saldırgan tavırlar sergilenirdi ama iş hiç bu kadar ciddi değildi. Şimdi ise çağın değişmesi, internet, sosyalleşme adına kurulan platformlar, video paylaşım siteleri ve gelir dağılımındaki düzensizlik işin biraz daha ciddi boyutlara taşınmasına sebep oldu.
Hatta araştırmacılar ergenlikteki saldırganlık üzerine bir çok araştırma yaptılar ve buna bağlı faktörleri tanımladılar.
1. Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Travmatik olaylar:
Sevilen birinin ölümü ya da hastalığı, boşanma, kardeş ve akran baskısı son derece streslidir ve gençlerde saldırganlığa neden olabilir. Ailede süre gelen kavgalar ve anlaşmazlık da gençlerde saldırganlığa yol açan unsurlar arasındadır.
2.Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Kötüye kullanılma:
Fiziksel veya cinsel istismar, gençler arasında saldırgan davranışların başka bir nedenidir. Bu istismar onları kızgın, yetersiz ve utanmış hissettirebilir. Kötüye kullanım hakkında başına gelenleri kimseyle paylaşamamaları saldırganlık olarak tezahür eder.
3.Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Psikiyatrik bozukluklar:
Bazı gençler aşağıdakiler gibi psikiyatrik bozukluklardan sıkıntı çekiyor olabilir:
- Bipolar bozukluk
- Panik atak
- Şizofreni
- Depresyon
Tüm bu bozukluklar agresif davranışa neden olur.
4.Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Tıbbi bozukluklar:
Bazı durumlarda tıbbi sorunlar gençlerde agresif davranışların tetiklenmesine sebep olur. Beyin hasarı, epilepsi, zeka geriliği ve Tourette sendromu gençler arasında yıkıcı ve saldırgan davranışların diğer nedenlerinden bazılarıdır.
Uygun tıbbi muayene ve teşhis ile bu tıbbi bozukluklar tedavi edilebilir ve saldırganlık kontrol altına alınabilir.
5. Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Öğrenme bozuklukları:
Öğrenme bozukluğu olan gençlerin çeşitli sosyal ve duygusal güçlükleri vardır. Bu, gençlerin saldırgan ve öfkeli olmasıyla ortaya çıkabilir.
6. Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Bağımlılık ve alkol:
Günümüzde gençleri kötülüğe sevk edecek bir çok kem göz etraflarında dolaşmaktadır. Kendi menfaat ve çıkarları doğrultusunda gençleri madde kullanımına sevk edebilirler. Aynı şekilde alkol kullanımı da gençlerin ergenlik döneminde yaşadığı saldırganlığın en kötü örnekleri içerisindedir.
7. Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Akran Baskısı:
Gençler kabul edilmek ve bir grubun parçası olmak isteyebilirler. Bu isteklerinin gerçekleşmemesi onları saldırgan hale getirebilir.
Mutlaka okuyun: Arkadaş ve akran baskısı
8. Ergenlik Döneminde Saldırganlığın Sebebi Düşük Benlik Saygısı:
Bazı ergenlerin özgüvenleri düşüktür ve bunu saldırganlıkla örtbas etmeye çalışırlar. Bu, özellikle akranları arasındayken geçerlidir.
Gençlerin saldırgan olmalarını sekiz ana sebepte toplamış olsak da altında yatan bir çok farklı sebepler olabilir. Peki ergenlik dönemindeki agresiflik ve saldırganlığı kontrol altına alabilmek için neler yapılabilir. Hep birlikte inceleyelim.
Gençlerin ergenlik dönemindeki saldırgan tavırlarına 6 çözüm yolu
Neyse ki, birer ebeveyn olarak, ergenlik saldırganlığını yönetmek ve kontrol etmek için çeşitli seçenekleriniz var. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Danışmanlık:
Çocuğunuzu bireysel danışmanlık için yardım alın. Çünkü bazen gençler içerisinde büyüttüğü düşünceleri ebeveynleriyle paylaşmak istemeyebilir hatta gençliğin verdiği psikoloji ile ebeveynlerini hakir görebilirler.
Gençler ile ilgili ergenlik döneminde ne yapacaklarını çok iyi bilen eğitimli uzmanlardan destek almanız konunun kolayca çözümü olabilir. Sizin ortaya çıkaramadığınız sorunları onlar rahatlıkla ortaya çıkarıp tedbirini alabilirler.
2. Aile Danışmanlığı:
Ergenlik dönemindeki saldırganlıkların büyük bir bölümü aile içerisinde olan huzursuzluklar veya anlaşmazlıklardan kaynaklanmaktadır. Gençler genelde ailelerinin onları anlamadıklarını düşünürler. Böyle bir durumda bütün aile için danışmanlık hizmetlerinden faydalanmak çok akıllıca bir çözüm yolu olabilir.
Birbirinizle konuşmak ve profesyonel ve eğitimli terapistler tarafından yönlendirilmek son derece faydalı bir terapi olacaktır. Danışman sizin onları anlamanıza, onlarında sizleri anlamasına destek verecektir. Bu gibi durumlarda tarafsız bir göz her zaman için faydalıdır.
Aile terapisti çocuğunuzdaki saldırgan davranışa neden olan çatışmaları ve ilişki sorunlarını çözebilir.
3. ilaç kullanımı:
Ergene psikiyatrik veya nörolojik bir problem teşhisi konduysa, epilepsi veya depresyon gibi, doğru reçeteli ilacı kullanmak saldırganlığı azaltabilir. Bu tamamen uzman doktorun önerisi ile ele alınabilecek bir durumdur.
4. Davranış sözleşmeleri:
Davranış ve davranışlarıyla ilgili sorumluluk almaya kendilerini zorlayan gençlerinizle davranış sözleşmeleri deneyebilirsiniz. Bu sözleşme sözlü veya yazılı olabilir. Önemli olan gençleri bazı tutum ve davranışlara enpoze etmektir. Tabi doğrular sadece sizin doğrularınız olmadığı sürece bu sözleşmeler fayda sağlayabilir.
Kendi doğrularınızı çocuklara diretmek kesinlikle çok yanlış bir adım olacaktır. Bu doğruları kullanırken adabı muaşeret kurallarına uygun hareket en mantıklı çözümdür.
Beklediğiniz olumlu davranışları ve bu davranışlar için kazanacakları ödülü listeleyin. Bu ödülü koyarken direk maddiyat teklif etmeyin. Bunun yerine Film izlemek, haftada bir gün geç yatmasına izin vermek veya ödevlerini hafta sonu bir gün es geçmek gibi doğal sonuçlar yaratacak ödüllerden faydalanın.
5. Ev kuralları:
Ergenlerinizin beğenip beğenmediklerini takip etmek zorunda oldukları bir dizi ev kuralı oluşturun.
Kuralları açıkça çocuğunuza ibraz edin. Ayrıca, çocuğunuza, kurallar ihlal edilirse sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını bilmesini sağlayın. Yine bu kuralları koyarken acımasız davranmayın. Sadece kendi fikirlerinizi diretmeyin. Onlarında birer birey olduklarını kendi doğruları olduklarını unutmayın ve orta yolu bulmaya çalışın.
6. Konuşun
Konuşun derken gel bakalım oğlum veya kızım senin ne sorunun var demeyin. Bu şekilde alacağınız cevap kesinlikle hiç bir sorunum yok olacaktır. Onlara yakınlaşın, arkadaşları gibi olduğunuzu gösterin. Konuşmalar arasında verdiği cevaplara dikkat edin. Mutlaka sorunların sinyalleri ile ilgili size ipuçları vereceklerdir.
Artık ergenlikte gençlerin saldırgan tavırları ile ilgili bir çok bilgiye sahipsiniz. Evet zor bir süreç bunu çok iyi biliyorum ama siz çocuğunuzu bu durumdan kurtarabilecek birer ebeveynsiniz. Yaşadığınız sorunları ve çözümlerinizi altta bulunan yorum bölümünden diğer okurlar ile paylaşmanızı onlara ışık tutmanızı rica ederiz.
Ergenin mi var derdin var demişler
Güzel bir basa çıkma yazısı olmuş kaleminize saglik
Teşekkür ederiz Sibel Hn. Elimizden geldiğince iyi araştırıp iyi yazmaya çalışıyoruz.