Gargara yapmanın etkileri nelerdir? Küçük çocukların içecekleri içtikten sonra eğlence için ve yetişkinlerin de boğazını temizlemek için yaptığı ya da bazı ilaçların kullanım şeklinde yer alan gargara artık alkollü içkileri tüketirken kullanılmaya başlanmıştır.
Peki, bu gargara yapmanın etkileri nelerdir? Alkolü bu şekilde sarhoş olabilmek için kullanan kişiler gargaranın olumsuzluklarını pek de önemsemez ve göz ardı ederler. Peki, gargara yaptıktan sonra neler olur? Gargara yapmanın etkileri nelerdir?
Gargara Yapmak Zararlı mı?
Alkol bazlı gargaranın ardından ağzınızı çalkalasanız da üzerinden on beş yirmi dakika geçse bile alkol ölçümünden başarısız çıkarsınız. Alkol çoğu ailenin ocağını söndürerek boşanmalara sebep olmuş ve insanların ölmelerine de sebep olmuştur.
Yasalar sayesinde reşit olmayanlara alkol satışı yasak hale getirilse de alkol bazlı gargaralar ile ya da cam temizleyiciler, tıraş losyonları; genç yaştaki insanlar için alternatif kaynaklar olmuştur.
Özellikle gargara yüksek oranda alkol içeriği ile hem ucuz hem de yaş kısıtlamaları olmadan kolayca alınabilir olması ile son zamanlarda çokça tüketilen bir ürün haline gelmiştir. Gargaranın İçeriği Gargaralar yaklaşık olarak yüzde on beş ile yirmi beş arası etil alkol oranına sahiptir. Şarap ve biradaki alkol çeşidi de etil alkol olmasına rağmen daha düşük oranlarda etil alkol içermektedirler.
 Diş Eti İçin Gargara
Gargara üreten firmalar insanları gargara tüketiminden uzak tutmak için gargaralara toksin gibi nahoş içerikler de ekliyorlar.
Odun alkolü olarak bilinen bu maddeler de yüksek oranda metil alkol içermektedir. Gargara Yapmanın İnsan Sağlığına Etkisi Küçük miktarda yutulduğu durumlarda bir zararı yoktur. En fazla bulantılara ve kusmalara sebep olur. Etkisi birkaç saat sürüp geçer. Uyuklama ve bilinçte kayıplar da yan etkileridir. Büyük miktarlarda kullanıldığı durumlarda ise kusmalara kontrol edilemeyen ishal eşlik eder.
Gargara tüketimi aşırı tuvalete gitmeye sebep olur. Aşırı ishalle kaybedilen vücut sıvıları ile hastane yatışına bile gerek olabilir. Bazı kalitesiz gargara markaları körlüğe sebep olmaktadır. Bu körlük ise organ yetmezliklerine ve hatta ölümlere neden olmaktadır. On mililitreden az miktarlardaki metil alkol oranı körlüğe sebep olabilir. Otuz mililitrelik bir tüketim ise ölümlere sebep olmaktadır.
Alkolle beraber diğer gargara ürünleri de asidik yapı gösterir ve bu sebeplerden mide yanmalarına ve yaralanmalarına (ülser), boğaz, ağız ve midede yanıklara sebep olmaktadır. Tüm bunlar da iç kanamalara yol açabilmektedir.
Gargaranın yutulması aynı zamanda kan basıncının ani olarak düşmesine ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olmaktadır. Gargaranın içerdiği atenol solunum merkezine baskı uygular ve solunumda bazı durumlarda boğulmalara hatta ölümlere dahi sebep olabilir.
Elbette her garagara bu şekilde değildir. Bu durumda şuna dikkat etmek gerek garagara yapacağınız zaman onun içeriğine bakın. Mümkünse içeriğinde alkol olmayan garagralar almaya çalışın ki bu zararlar ortaya çıkmasın.