Anne adaylarımızın hamileliğin ilk 3 ayında dikkat edeceği konular oldukça önemlidir. Bu noktada henüz anne ile arasında bağ kurmaya çalışan ve ona bağlanmaya çalışan bebek 3 aylık süreç içerisinde oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Hamileliğin ilk 3 ayında dikkat edilmesi gerekenler hakkında tam bilgi almak oldukça önemlidir. Bu dönemde düşük riski en yüksek olması sebebiyle özellikle anne adaylarının birçok işi yapmamaları üzerine kısıtlama konulmaktadır.
Gebeliğin İlk Üç Ayında Bebek Gelişimi
Gebeliğin ilk üç ayında bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğin kalp gelişimi, beyin oluşumu, el ve ayak tomurcuklanmaları ve sinir sistemlerinin gelişimi başlamaktadır. Bu nedenle bebeğin hayati fonksiyonlarının gelişim gösterdiği bu dönemde anne adaylarının dikkat etmemesi halinde kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir. Özellikle zihinsel engelli bebeklerin dünyaya gelmelerin ilk üç içerisinde ilaç kullanımı veya ağır yük kaldırma gibi etmenler etkili olmaktadır. Bebek gelişimi için anne adaylarının hamileliklerinin ilk 3 ayında oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.
Hamilelikte İlk 3 Ay Yapılması Gerekenler
Hamilelik ihtimali bulunan bayanların eğer böyle bir durumun yaşandığı konusunda şüpheleri varsa biran önce bir kadın doğum uzmanına muayene olmaları gerekmektedir. Çünkü hamileliklerinin ilk döneminde bebeklerin gelişimi desteklemek adına bazı önemler alınmalıdır. Gebeliğin ilk 3 ayında anne adaylarının dikkat etmesi gereken konular şöyle sıralanabilir;
- Gebelik şüphesi bulunan bir bayan eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsa derhal doktoruna başvurmalıdır. Düzenli olarak kullanmıyorsa ise herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktor tavsiyesi almalıdır. Bu dönemde alınan ilaçlar özellikle düşüğe neden olmakla birlikte bebeklerin beyin gelişimini olumsuz etkileyerek zeka gerili meydana gelmesine neden olmaktadır.
- Hamileliğin ilk 3 ayında önemli olan bir diğer unsur ise anne adaylarının radyasyona maruz kalmamalarıdır. Radyasyon gelişim durdurucu bir etkiye sahip olması nedeniyle bebeklerin en hızlı gelişim gösterdiği ve hayat fonksiyonlarının geliştiği hamileliğin ilk 3 ayında radyasyona maruz kalmaları gelişimlerini engelleyecek ve engelli olarak doğmalarına neden olacaktır. Hamilelik şüphesi bulunan tüm bayanlar eğer röntgen çekimine gönderilecekse bunu mutlaka ilgili doktora belirtmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda güvenlik amacı ile birçok binanın girişinde yer alan X-Ray cihazlarından geçiş yapmamaları gerekmektedir.
- Kimyasalların bu dönemde oldukça büyük etkisi olması sebebiyle ağır kokan temizlik malzemelerinden bu dönemde anne adayları uzak durmalıdır. Özellikle ilk 3 aylık süreç içerisinde saçlarını boyatmamaları oldukça büyük önem taşımaktadır. Eğer bir bebek bekliyorsanız bir süre saç boyası yaptırmaktan uzak durmalısınız.
- Sağlığa büyük zararı dokunan alkol ve tütün ürünlerinin bu dönemde bebeklerin gelişimine etki etmesi nedeniyle zararları iki katına çıkmaktadır. Bu nedenle hamilelik süresi boyunca ve özellikle ilk 3 ayda anne adaylarının sigara ve alkolden uzak durmaları oldukça önemlidir.
- Aynı zamanda uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerinde gelişime olumsuz etkisi olması sebebiyle mutlaka kullanılmaması gerekmektedir.
- Enfeksiyonların bu dönemde bebeklerin gelişimine ciddi derecede olumsuz etkisi vardır. Bu sebebiyle anne adaylarının herhangi bir enfeksiyona ve hastalığa karşı kendini korumaları oldukça önemlidir. Özellikle suçiçeği, parvovirüs, kızamıkçık ve kabalulak gibi hastalıkların bebeklerde anomalilere neden olması sebebiyle bu kişiler temastan mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında çiğ et ve iyi yıkanmamış sebzelerden uzak durulması gerekmektedir. Bu dönemde bebek anneden en çok beslediği dönemindedir. Bu nedenle vücuda alınan her şey doğrudan bebeğe geçecektir.
- Aşırı miktarda kafein içermekte olan kahve, kola veya çay gibi ürünlerin günde en fazla 1 bardak kadar tüketilmesi gerekmektedir. Daha fazlası tüketilmemelidir.
- Hamilelikte anne adaylarının beslenmelerine oldukça fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle günde 6 öğün yemek yemeli ve sebze, meyve, protein ağırlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Bu dönemde omega 3 ve vücuda gerekli olan mineral ve vitaminlerin tam olarak alınması oldukça önemlidir. Bu süreçte eğer çok fazla yiyecek tüketemiyorsanız doktor takviyesi ile gerekli mineral ve vitaminleri takviye olarak alabilirsiniz.