Makyaj yapmayı seviyor musunuz? Hamilesiniz ve kozmetik ürünleri kullanmanın karnınızdaki küçük bebeğinize zarar verebileceğinden endişeli misiniz? Bu yazıyı okuyarak hamilelikte makyaj yapılır mı? Gebelikte makyaj yapmak güvenli mi gibi sorularınızın cevaplarına ulaşacaksınız. İşte hamilelik dönemine makyaj yapmak ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Genellikle kadınlar hamilelik döneminde kendilerini oldukça kötü hisseder ve öncelikle kendilerine güzel için kozmetik ürünlere baş vururlar. Peki hamilelik döneminde makyaj yapmak güvenli mi? Makyaj malzemeleri içerisinde bulunan kimyasal ürünler bebeğe zarar verir mi? Gebelik döneminde makyaj yapılır mı? Hamilelikte makyaj yapılır mı ve hamilelik döneminde makyaj ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sizler için araştırdık.
Hamilelikte makyaj
Hamilelikteki hormonal, vasküler, metabolik ve immünolojik değişiklikler cilt sağlığınızı doğrudan etkileyebilmektedir. Hamilelik döneminde makyajın etkilerini incelemeden önce hamile kadınlar arasında en yaygın beş cilt şikayetine dikkat çekmek isteriz.
- Gebelikte fizyolojik cilt değişiklikleri
- Hamileliğe özgü cilt hastalıkları
- Gebelikte önem taşıyan cilt tümörleri
- Derin efeksiyonlar
- Hamilelikten etkilenen dermatozlar
Yukarıda yazan nedenlerden ötürü bilinçli veya bilinçsiz olarak kadınların kozmetik ürünlere başvurmaları, hamilelikteki bu cilt değişikliklerini maskelemek, daha güzel görünmek ve kendilerini daha iyi hissetmek açısından oldukça doğaldır. Hamilelik döneminde makyaj yapmak çoğu kadın için olağan bir rutindir.
Gebelikte Kozmetik ve Kimyasallar
Hamilelik döneminde kozmetik kullanımı ile kimyasal içeriğe maruz kalma konusunda çok farklı çelişkili teoriler var. Peki gebelikte makyaj malzemeleri içerisinde bulunan kimyasal ürünlere maruz kalma ile ilgili teoriler nelerdir?
Teori 1:
Popüler bir cilt aydınlatma maddesi olan hidrokinon, herhangi bir fetal malformasyona neden olmaz. Bununla birlikte, kanda nispeten yüksek bir sistemik absorpsiyon oranına sahip olduğundan, hamilelik sırasında kimyasalın maruz kalmasını en aza indirmek en iyisidir .
Teori 2:
Tretinoinin absorpsiyon miktarı düşük olmasına rağmen, topikal kullanımı birkaç tıbbi raporda belirtildiği gibi doğum kusurlarına neden olabilir. Ruj, saç spreyi ve oje gibi makyaj ürünlerinin çoğunda bulunan bir kimyasal olan ftalatlar hamilelik sırasında hormonlara müdahale eder.
Bir araştırma, kimyasallara doğum öncesi maruz kalmanın çocuğun IQ seviyesini altı puandan daha fazla azaltabileceğini göstermektedir. Hamilelik sırasında yüksek düzeyde fitalatlara maruz kalan annelerin bebekleri, diğer çocuklara kıyasla 11 yaşına kadar astım gelişme riskinin yüzde 78’ine kadar çıkmıştır.
Bu teoriye bağlı kalarak günümüz çocuklarının çoğunda bulunan alerjik astım sorununu göz önünde bulundurulmalıdır.
Teori 3:
Sivilce için klindamisin ve eritromisin topikal uygulaması fetüs üzerinde teratojenik etkiye sahip değildir. Cilt, sivilce ürünlerinde kilit bir bileşen olan salisilik asidi ve kendi kendine bronzlaşma ürünlerinde bir renk katkı maddesi olan Dihidroksiaseton’u zayıf bir şekilde emer. Bu nedenle, bu iki kimyasal doğmamış bebeğe herhangi bir tehdit oluşturmaz. Tüy dökücü kremlerdeki sodyum, kalsiyum ve potasyum hidroksit de beklenirken zararsızdır. Aslında, güneş kremleri cildi zararlı UV ışınlarından korur ve melazmanın önlenmesine yardımcı olur . Bu nedenle, insanların çoğu, doğmamış çocuğun sağlığından ödün vermeden kozmetik kullanarak kadınların en iyi şekilde görünebileceğini düşünüyor.
Hamilelik döneminde makyaj için risk faktörü
Hamilelikte makyaj yapılır mı? Eh, pazarlardaki kozmetiklerin çoğu herhangi bir düzenlemeye tabi değildir. Bu yüzden kozmetikte kimyasalların toksisitesi ve kullanımının güvenliği hala belirsizdir.
Hamilelikte Kaçınılması Gereken Kozmetik Malzemeler
Hamilelikteki güvenliğiniz için, kozmetik ürünlerinizden herhangi biri için bunu kullanmayın demek oldukça yanış bir tabir olacaktır. Fakat kullanılan kozmetik ürünlerinin bitkisel içerikli olması sizin ve minik bebeğiniz için daha hayırlı olabilir. Bu konudaki en büyük yardımcınız uzman doktorunuz ve dermatoloğunuz olacaktır.
A Vitamini:
Yeterli miktarda doğal olarak A vitamini alımı cildiniz için harikalar yaratabilir. Sentetik bir A vitamini formu olan retinoidleri içeren kremler ve haplar, sivilce ve sedef hastalıklarıyla savaşmaya ve cilt bozukluklarını, erken yaşlanmayı ve siğilleri tedavi etmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, hamilelik sırasında retinoidlerin kullanılması fetal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir.
K Vitamini:
K Vitamini, herhangi bir cilt aydınlatıcı kreminde en önemli bileşenlerden biridir. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Hamilelik sırasında pıhtılaşmaya yatkınsınız. Bu nedenle, kozmetik ürünlerindeki K vitamininin cilde nüfuz etmesi ve kan dolaşımına ulaşması ve fetal komplikasyonlara neden olmaması tavsiye edilir.
Gebelikte makyaj yapılır mı?
Hamilelik sırasında kozmetik ürünleri kullanarak göz alıcı görünmeyi seviyorsanız, lütfen aşağıdaki hususları unutmayın:
- Büyüyen fetüsünüzü, özellikle ilk üç aylık dönemde, kurşun ve civa gibi kimyasallara maruz kalma durumunuzu sınırlayarak koruyun.
- Tırnak cilası yani oje, saç boyaları, yapay tırnaklar ve saç kalıcıların tümü zararlı kimyasal maddeler içerir. Bu kimyasalların fetüs üzerindeki kötü etkileri hakkında kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, hamilelik sırasında kimyasal kullanımından tamamen kaçınmak akıllıca olacaktır.
- Proaktif bir cilt bakım rejimi, cildinizi sadece hamilelik sırasında değil, yaşam boyunca genç ve parlak tutmak için ihtiyacınız olan şeydir. Ancak bunun için her zaman kimyasalları kucaklamana gerek yok.
- Organik besinleri denemeye özen gösterin.
Hamilelikte makyaj
Gebelik döneminde makyaj konusunu kısaca özetlemek gerekirse makyaj malzemelerinin içerisinde bulunan kimyasal ve metal ürünlerinin belirsizliğinden ötürü kullanımları uzmanlarca pek tavsiye edilmemektedir. Kullanılacak kozmetik ürünlerinin ise cilde ve bebeğe zarar vermeyecek şekilde bitkisel ürünlerden oluşması en akıllıca tercih olacaktır.
Az önce de dediğimiz üzere bu konudaki en büyük yardımcınız uzman doktorunuz ve dermatoloğunuzdur.
Tüm teoriler bilimsel
çok önemli noktaya dikkat çeken editörümüz “hamile ve makyaj” konusunu detaylı anlatmış.
Kaleminize sağlık
Biz teşekkür ederiz. Teoriler içerisinde olan astım bölümünün doğruluk payı oldukça yüksek. Günümüzde çocuklarda git gide artan bir astım problemi var. ikisinin birbiri ile ilişkilendirilmesi akla çok mantıklı olarak geliyor.