Gebelik döneminin en önemli en sık rastlanan semptomlarından birisidir. Bu nedenle hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Sorusuna birçok kişi cevap aramaktadır. Hamileliğin son 3 ayında artarak devam eden mide yanmaları önemli bir sağlık sorunu olabilir. Hatta sosyal yaşantıyı olumsuz etkilemesi nedeniyle sıkıntı da olmaktadır.
Bebeğin büyüyüp gelişmesine ve mide üzerinde oluşturduğu baskıya bağlı olarak artan mide yanmasının, bu süreçteki hormonal değişimlere bağlı olarak da ortaya çıktığı bilinmektedir. Gebeliğin ilk aylarından itibaren mide yanması veya bulantısı hissedilebilir. Ancak yanmalar daha çok gebelik sürecinin ilerleyen zamanlarında artmaktadır.
Hamilelikten Mide Ekşimesi
Gebelikte mide yanmasına iyi gelen alışkanlıklar kazanmak ve bazı besinleri düzenli olarak tüketmek faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme koşullarının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak da bu süreçte önemlidir. Ayrıca günlük yaşamda da bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Sorunun cevabını bunların tamamını dikkate alarak verecek olursak şunları söyleyebiliriz;
Kesinlikle Sigara İçmeyin
Sigara içmek sadece mide yanması problemine neden olmayıp, anne ve karnındaki bebek için de önemli riskleri de beraberinde getiririz. Sadece mide yanma problemini düşünerek sigara içmekten vazgeçmek yerine, her şeyden önce karnınızdaki bebeğinizi düşünmeniz daha vicdani ve hayati bir durumdur.
Dar Kıyafetler Giymekten Kaçının
Mümkün olduğu kadar rahat kıyafetler giymek de gebelikten mide yanması probleminin daha az görülmesine neden olacaktır. Sıkı dar kıyafetleri tercih etmeniz mide ve karın bölgesinde oluşturacağı baskı nedeniyle, midede yanma problemini artırır. Dar giysiler doğrudan mide yanmasının bir sebebi olmamakla birlikte, midedeki hassasiyeti artıracaktır.
Yeşil Yapraklı Sebzeler Tüketin
Başta marul ve maydanoz olmak üzere çeşitli yeşil yapraklı sebzeler midede yatıştırıcı etkiyi gösterir. Dolayısıyla hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Sorusuna verilebilecek önemli cevaplardan biri de, yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu sebzeler kalorisi düşük olmakla birlikte yüksek besin değerleri ile de, gebelik sürecinde sağlıklı beslenmenin bir parçası olmalıdır.
Tüketilen Su Miktarına Dikkat Edin
Uzmanlara göre yetişkin her birey günlük en az 2 litre su tüketmelidir. Hamilelik gibi süreçlerde ise bu miktar en az iki buçuk litre olmalıdır. İçeceğiniz suyun çok sıcak veya soğuk olmamasına da dikkat etmek faydalı olacaktır. Mümkün mertebe oda sıcaklığında tutulan suyun tüketilmesi daha faydalıdır.
Egzersizleri İhmal Etmeyin
Hamilelikte mide yanmasını önlemek için düzenli olarak egzersiz yapmak önemlidir. Egzersizler hayatın her döneminde ve her yaşta yapılması gereken en sağlıklı aktivitelerden biridir. Dolayısıyla gebeliği riske atmadan egzersiz yapmak, anne karnındaki bebek için de faydalı olmaktadır.
Lifli Gıdalar Tüketimi
Sebze ve meyve tüketiminin yanı sıra sindirim sistemi için oldukça faydalı olan lifli gıdaların tüketilmesi de, hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Sorusuna verilebilecek önemli cevaplardan biridir. Diyet lifi içeren gıdaların tamamı, mide ve tüm sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakırlar.
Fazla Kafein Tüketmeyin
Kafeinin belirli bir miktar vücuda alınması vücudun daha dinç ve zihinsel fonksiyonların aktif olmasına yardımcı olabilir. Ancak gebelik sürecinde fazla kafein alımı, normal sürece göre mide yanmasını tetikleyebilir. Kahve ve çikolata gibi belirli düzeyde kafein içeren içecekleri sınırlandırmak hamilelikte mide yanmasına yapılacak ene doğru karardır.