Online internet üzerinden fotoğraf satmak yani internetten para kazanmak teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren bir iştir.
Teknolojinin ilerlemesi hayatımızın her alanında kendini göstermeye başlamıştır. İnternet üzerinden fotoğraf satmak ve bununla para kazanmak işi de internetin hayatımıza katığı yeni iş fikirlerinden birisidir.
İnternet Üzerinden Fotoğraf Satmak
İnternetin bu kadar etkin olmadığı zamanlarda fotoğraf satma işi daha çok profesyoneller tarafından yapılmaktaydı. Günümüzde ise yeteneğine güvenen amatör fotoğrafçılar da bu işten para kazanabilmektedir.
Fotoğraf satmak
Fotoğrafçılar, fotoğraf satışı yapılan sitelere bu fotoğrafları yükleyerek ürünlerini satabilmektedir. Ayrıca İnstagram gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden fotoğraflar sergilenerek de para kazanılabilmektedir.
İnternetten Fotoğraf Satmak Karlı mı?
İnternetten fotoğraf satarak para kazanılır mı sorusuna verilecek cevap kişinin yeteneğine ve hızına göre değişmektedir. İşinde başarılı olan yani fotoğraf çekme açısını, ışığı ve güzelliği bir arada yakalayabilen birinin fotoğraf satarak para kazanma ihtimali elbette vardır. Yalnız hemen bir kazanç olmayacağını sabırla ve kaliteli işlerle para kazanılabilceğini ınutmayalım.
Stok Fotoğraf Satarak Nasıl Para Kazanılır?
Stok fotoğraf satarak para kazanma, fotoğrafların stok sitelerinde paylaşılarak stok siteleri üzerinden satın alınması ile yapılmaktadır. Fotoğraf satarak para kazanmak isteyen kimseler bu alanda hizmet veren stok sitelerinden birine üye olduktan sonra fotoğraflarının alıcı bulması için beklemektedir.
Alıcıların ilgili kimsenin fotoğraflarını satın almasından sonra kişi para kazanmaya başlayacaktır. Stok fotoğraf siteleri üzerinden satma işlemi için sunulan fotoğraflar, fotoğraf sahibinin kendi rızası olmadan kaldırılmamaktadır.
Fotoğraf Satmak İçin Siteler
Yani ilgili kimse 10 yıl önce bu sitelerde paylaştığı bir fotoğraftan günümüzde de para kazanabilmektedir. Stok fotoğraf satma siteleri satıcının sattığı fotoğraflar üzerinden yani kazandığı para üzerinden komisyon almaktadır. Bu komisyon miktarı ise %15 ile %50 arasında bir orandır. İnternet üzerinden fotoğraf satarak para kazanmak isteyen kimselere hizmet veren stok fotoğraf siteleri ise şu şekildedir.
1- Shutterstock Fotoğraf Satmak
İnternet üzerinden fotoğraf satmak listemizin ilk sırasında en bilinen ve en çok kullanılan stok fotoğraf sitesi olan Shutterstock bulunuyor. Jon Oringer tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Shutterstok sitesi stok fotoğraf satmak isteyen binlerce kişinin buluştuğu bir yerdir.
Shutterstock sitesinde fotoğraf satışı ile birlikte video, grafik ve müzik satışı da yapılabilmektedir. Site 21 dilde yayın yapmakta olup Türkçe dil seçeneği de vardır.
Shutterstock sitesi diğer sitelere oranla fotoğraf kabul ettirmek biraz zordur. Bu noktada seçici davranıyorlar. Zira sitede kalitesiz içeriklerin olmasını istemiyorlar. Fotoğraf İnceleme Süresi ise ortalama 10-15 gün sürüyor. İlk başlarda bu kadar sürse de zamanla bu süre bir güne kadar düşüyor.
Bu sitede kullanıcılar için altı seviye vardır. Bu seviyeler ve kazanç oranları ise şu şekildedir. Seviye 1: 100’e kadar %15, Seviye 2: 101-250 %20, Seviye 3: 251-500 %25, Seviye 4: 501-2500 %30 Seviye 5: 2501-25000 %35, Seviye 6: 25000’den fazla %40
Yani fotoğraflarınız indirildikçe komisyon oranı da artmaktadır. Mesela fotoğrafın ilk 100 satışında %15 komisyon varken daha sonraki 150 satışından %20 komisyon oluyor. Ayrıca satış oranları, her yeni yılda sıfırlanmaktadır.
Shutterstock sitesinde minimum ödeme tutarı ise bakiyeniz 35$’a ulaşırsa paranızı çekebiliyorsunuz. Ödemeleri ise Payoneer, Skrill ve PayPal üzerinden yapıyorlar.
2- Adobe Stock Fotoğraf Satma
İnternet üzerinden fotoğraf satmak listemizin ikinci sırasında Adobe Stock bulunuyor. Sitede stok fotoğraf haricinde grafik tasarım, vektöryel, video ve müzik satışı da bulunmaktadır.
Adobe Stok sitesinde kırktan fazla dil seçeneği olmakla beraber Türkçe dil seçeneği de vardır. Fotoğrafların kabul edilme oranı bir elemeden geçmekle beraber yaklaşık %70 civarındadır. Cevap verilme süresi ise 2-3 gün içerisinde incelenerek onaylanmaktadır.
Adobe Stock komisyon Oranları ise telif bedeli olarak %33 oranındadır. Ayrıca site bonus olarak üyelerin fotoğraf indirilme oranına göre uygulamalarını bir yıl ücretsiz olarak vermektedir.
Adobe Stock sitesinde minimum ödeme tutarı yani para çekebilmek için 25$ bakiyenizin olması lazımdır. Ayrıca ilk satıştan da 45 gün geçmesi gerekmektedir. Ödeme aracı olarak PayPal, Skrill veya Payoneer kullanılmaktadır.
3- Depositphotos Para Kazanma
İnternet üzerinden fotoğraf satmak ve stok fotoğraf satmak öne çıkan sitelerden olan depositphotos, 2009 yılında Dmitry Sergeev tarafından kurulmuştur. Ukrayna’da kurulan sitede stok fotoğraf satışı ile birlikte vektöryel, video ve müzik satışı da bulunmaktadır.
Depositphotos sitesinde 25’ten fazla dil seçeneği olup Türkçe dil seçeneği de vardır. Stok fotoğraf kabul edilme oranı gönderilenler %80-%90 oranında kabul edilmektedir. İnceleme süresi ise ortalama 1 gündür.
Bu sitede kullanıcılar için beş seviye vardır. Bu seviyeler ve kazanç oranları ise şu şekildedir.
Seviye 1 -Yeşil- 499’a kadar %30, Seviye 2 -Bronz- 500-4.999 %32, Seviye 3 -Gümüş- 5.000-24.999 %34- Seviye 4 -Altın- 25.000-149.999 %36, Seviye 5 -Platin- 150.000+ %38
Komisyon oranı %30-%38 arasında olup indirme başına 0.25$ ile 0.33$ arasında kazanç olmaktadır. Minimum ödeme tutarı ise bakiyenizin en az 50$ olması lazımdır. Ödeme yöntemleri olarak Skrill, PayPal ve Payoneer kullanılmaktadır.
4- Getty İmages – iStock Fotoğraf Satma
Stok fotoğraf satmak noktasında en çok bilinen sitelerden birisi de Getty Images ve iStock siteleridir. iStockphoto 2000 yılında kurulmuş ve 2006 yılında Getty Images tarafından alınmıştır. Satın alınma sonrası her iki site birbiri ile bağlantılı olarak çalışmaya devam etmiştir.
Siteye stok fotoğraf satmak istediğinize üye olmak için mobil uygulama kullanmamız gerekmektedir. İlk yüklemeleri de mobil uygulama üzerinden yapılıyor. Onaylandıktan sonra ise web sitesi üzerinden fotoğraf yükleme yapılabiliyor.
Dikkat çekici bir nokta ise Getty Images üzerinden yüklediğiniz fotoğraflar hem Getty’de hem iStock’ta satılabilmesidir. Ancak materyallerin hangi platformda satılacağına Getty Images karar veriyor.
Uygulamada Türkçe dil seçeneği bulunmaktadır. Ancak fotoğrafları yüklediğimiz gettyimages.com sitesinde 13 dil seçeneği arasında Türkçe bulunmamaktadır. Bu durumda Google çeviri kullanmanız gerekmektedir.
Sitede üyeler olan exclusive üyeler normal üyelere göre %10-%20 oranında daha fazla kazanıyor. Hem exclusive üyelerin fotoğrafları daha fazla öne plana çıkıyor. Ancak bu üyeler başka bir yerde fotoğraf veya video satmasına müsaade edilmiyor.
Fotoğrafların kabul edilme oranı ortalama %80’dir. Fotoğraf inceleme süresi 1-5 gün arasında değişiyor. Getty Images ve iStock sitelerinde kazanç oranı %15-%20 iken Exclusive üyeler için %25-%40 arasındadır.
En az ödeme tutarı özel üyelere değişmekle beraber 50$-100$ şeklindedir. Ödeme şekli ise PayPal ve Payoneer aracılığı ile yapılmaktadır.
5- Envato Elements Para Kazanma
Envato Elements üzerinden özellikle video ile birlikte fotoğraf, vektör, grafik ve müzik satışı yapılabilmektedir. Diğer sitelerden farklı olarak materyaller aylık veya yıllık üyelik şeklinde satıldığı için kazanç diğer sitelere göre düşük kalmaktadır.
Bununla beraber sürümden kazanacağınız bir alandır. Aylık indirmeler üzerinden ücretler verilmektedir. Ödeme yöntemi olarak Payoneer ve Paypal kullanılan sitede, en az ödeme için 50$ bakiyenizin olması lazımdır.
6- Dreamstime Para Kazanma
İnternet üzerinden fotoğraf satmak konusunda en eski siterlerden olan dreamstime sitesi 2000 yılında kurulmuştur. İlk başlarda telifsiz fotoğraflar satarken daha sonraları para ile satmaya başlamıştır. Fotoğraf satışıyla beraber vektör, video ve müzik satışı da vardır.
Non-Exclusive ve Exclusive olarak üyelik seçenekleri vardır. Normal üyelikte materyal başına %25-%45 arasında kazanç sağlanırken Exclusive üyeler ise materyal başına %60 civarında kazanç sağlıyor.
Türkçe dil desteği yoktur. Fotoğraf kabul edilme oranı yüksektir. İnceleme süresi ise yaklaşık bir gündür. En az ödeme diğer sitelere göre yüksek olup 100$’dır. Ödeme Yöntemi olarak PayPal, Payoneer ve Skrill kullanılıyor.
7- 123RF Para Kazanma
Bu sitede Türkçe dil desteği olup hızlı ve kullanışlı bir fotoğraf satma sitesidir. İçeriklerin incelenmesi yaklaşık 2-4 gün arasındadır. 123RF sitesi fotoğrafları kabul etme oranı çok yüksek olup en az ödeme tutarı 50$’dır. Ödeme yöntemi olarak Payoneer, PayPal ve Skrill kullanılıyor.
8- Pond5 Para Kazanma
Pond5 stok fotoğraf satma sitesi 2006 senesinde Amerika’da kurulmuştur. Sitede stok fotoğraf satışı ile birlikte müzik, video ve ses satışı da vardır. Türkçe dil desteği olmayan sitede fotoğrafların ortalama inceleme süresi 1 hafta civarındadır.
Çoğunlukla fotoğraflar kabul edilmektedir. Kazanç oranı ise non-exclusive %40 civarında iken exclusive üyelerin kazancı %60’dır. Ödeme yöntemi olarak PayPal, Skrill ve Payoneer kullanılıyor.