Yeni bir evde oturmak için yeni bir ev aldınız ya da kiraladınız. Bu yazımızda kiralanan yere iş hukukuna göre taşınma konuları hakkında bilgiler vereceğiz.
Kurulu var olan bir düzenin değişmesi yeni bir eve taşınmak oldukça zordur. Yeni bir ortam, yeni komşular yeni bir çevre bütün bunlara alışmak gereklidir. Bu hem yorucu bazen de endişeli bir süreçtir. Evde bulunan eşyaların toplanması, kutulara koyulması, taşınılacak yeni evin taşımaya uygun bir hale getirilmesi gibi çok işler bulunmaktadır.
Üstelik bununla kalmamaktadır. Aile hekimi değiştirmek, elektrik, su, telefon gibi faturaları abonelikleri yeni adrese nakli etmek lazımdır. Hem yeni evinizde bulunan tadilatların biterek yerleşme düzenin sağlanabilmesi gerektir. Çocuğunuz var ise okul değişikliklerin yapılarak ve ikametinizin taşınması işlemleri sizi beklemektedir.
Bu nedenlerle güvenli ve iş hukukuna göre taşınma kaidelerinin izin verdiği derecede kendi çalıştığınız yerden gerekli izinleri almalısınız. Tüm bu problemleri izinli gününüzde ani bir şekilde halledebilmeniz mümkün olmayabilir.
Çalışanlar İçin Taşınma İzni
Tüm bu işler o kadar zaman alır ki hele kişi çalışıyorsa daha da zor bir hal alır. Çalışan kimseler hafta içi mesai saatlerinden sonra bu işleri yapsalar hem uzun sürer hem çok engellerle karşılaşabilirler. Böyle bir durumda da iş yerinde oluşabilecek aksilikler ise kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada çalışanlar için taşınma izni ve genel olarak taşınma izni için konuları hakkında bilgiler vereceğiz.
İş Hukukuna Göre Taşınmak
İş hukukuna göre taşınma konusunun yasal düzenlemeler içinde somut bir tşekilde düzelenmemiştir. Lakin çalışan bireyler 4857 İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre çalıştıkları iş yerlerinden ücretsiz veya ücretli izin alma hakları vardır.
Bu iznin kullanılması ise çalıştıkları işyeri ile sürdürdükleri ilişkiye ve sözleşmeye göre değişiyor. Yani izin almama durumu da ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda kalan yıllık izinleri kullanmak akıllıca olur. Zaten taşınma izni alamaması durumunda yıllık izinlerinden yararlananlar fazkası ile oluyor.
Kamu kurumlarında ise yasal ev taşıma izni diye bir kanun ve madde türü yoktur. Kamu çalışanlarının yıllık izin süreleri çalışma yıllarına göre düzenlenmiştir. Ayrıca belirli bir nedenden dolayı mazeret izinleri bulunmaktadır.
Şayet taşınıyorsanız Perşembe, Cuma veya Pazartesi günü izin almanız en idealidir. Çünkü izin gününüzü hafta sonu ile birleştirerek rahat bir taşınma süreci geçirebilirsiniz. Kolay gelsin. Bu yazımızda iş hukukuna göre taşınma konusunu anlattık. Bebeklerde oto koltuğu kullanımı konusunda bilgiler almak için linke tıklayınız.