Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri arasında sayılabilecek birçok faktör bulunurken, bunların arasında en önemli olanların neler olduğuna değindik.
Kadınlarda idrar kaçırma belirtileri ise bilindik belirtiler olsa da, sorunun kendisi önemli bir rahatsızlığında belirtisi olabilir. Bu yüzden idrar kaçırma sorunu basite alınmamalı ve mutlaka altta yatan nedenlere bağlı olarak tedavi edilmelidir.
İdrar Kaçırma Nedir?
Kazara idrar kaybı olarak bilinmekle birlikte tıp dilinde Üriner inkontinans diye anılır. Üriner inkontinans kronik veya geçici olarak yaşanmakta olup, daha çok altta yatan nedenler farklıdır. Kısaca idrar kaçırma demek kontrol edilemeyen ve istemsiz bir şekilde idrar tutamama durumudur.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar kaçırma nedenleri arasında ilk sıralarda yaşın ilerlemesi yer alıyor. Ancak bu tek neden olmadığı gibi tek başına da bir neden değildir.
- Yaşın bir hayli ilerlemiş olması
- Hava soğukluğuna bağlı nedenler
- Bazı kronik hastalıklar
- Özellikle vajinal enfeksiyonlar başta olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları gibi birçok enfeksiyon türü
- Hamilelik bazı kadınlarda idrar kaçırma nedenleri arasındadır.
- Doğum sonrası ve menopoz süreçleri
Kadınlarda İdrar Kaçırma Belirtileri
- Gülerken, hapşırırken veya öksürürken istemsizce idrar kaçırmak
- Tuvalete gitme ihtiyacının anlık ve acil olmasıyla beraber bu esnada idrar kaçırmak
- Ameliyatların ardından yaşanan idrar kaçağı
- İdrar kaçırma hissi olmamasına rağmen sürekli ıslaklık hissi
- Egzersizler veya ani hareketler sırasında idrar kaçırmak
- İrüner inkontinans belirtileri arasında sayılabilmektedir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırmanın teşhisini belirlemek için, ürolog ve ürojinekolog uzmanlar görev yaparlar. Sinir sistemleri, üreme organları ve idrar örnekleri incelenerek çeşitli fiziki muayeneler yapılmaktadır.
Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi daha çok ilaçlı ve terapi yöntemleri ile yapılır. Hastalığın yaygınlığına, hastanın yaşına ve tıbbi geçmişi gibi faktörlere bağlı olarak tedavi yöntemi daha net belirlenir.
Davranışsal tedavi yöntemlerinde tuvalet yardımı ve mesane eğitimi gibi yöntemler uygulanır. İşeme dürtüsüne ve işeme aralıklarına direnme terapileri daha ağırlıklı olarak uygulanır.
Narenciye, alkol ve kafein gibi mesanede tahrişe sebep olabilecek şeylerin ortadan kaldırılması gibi diyet değişiklikleri tedaviyi destekleyicidir. Pelvik kas rehabilitasyonu, kas yapısını güçlendirmek ve sızıntının önlenmesini hedefler. Biofeedback, vajinal ağırlık çalışması, kegel egzersizleri ve Pelvik taban elektrik stimülasyonu, bu terapinin temelleridir.