Hemen hemen herkesin bildiği bir durumdur karnımda kelebekler uçuşuyor hissi. Ne zaman ne şekilde geldiği yaklaşık olarak ta bellidir. Peki karnımda kelebekler var ne demek hadi inceleyelim.
Kimi zaman bir bakış esnasında, kimi zaman birini düşündüğünüzde, kimi zaman birini öptüğünüz veya sarıldığınız da hissettiğiniz karında uçuşan kelebeklerin sebebini hiç merak ettiniz mi? Bu his nereden geliyor? O kelebekler nasıl uçuşuyor? Veya karında uçuşan kelebeklerin oluşmasını ne sağlıyor? İşte cevabı.
Karnımda kelebekler uçuşuyor
Karnımda kelebekler var ne demek diye düşündüyseniz eğer biz size bunun sebebini açıklayalım. Bilim insanları karında kelebekler uçuşmasının sebebini otonom sinir sistemine bağlıyor. Otonom olarak adlandırılan bir yapının var olduğunu söylüyor. Otonom olarak adlandırılan sinir sistemini bilim insanları şöyle açıklıyor. “ Bizim bilincinde olmadığımız istemsiz olarak gerçekleşen bir takım hisleri yöneten, beyin ve omuriliğin dışında kalan fonksiyonlardan sorumlu olan bir sistem” Bilim insanları aynı zamanda bu otonom olarak adlandırılan sinir sistemi içerisinde nefes alma, kan dolaşımı, sindirme işlemleri gibi ciddi vücut fonksiyonlarının barındığını belirtiyor. Peki otonom sinir sistemi ne işe yarar.
Otonom sinir sistemi
İstemsiz ve farkında olmadan gelişen işlev ve eylemlerin gerçekleştirildiği sistemdir. Mutluluk, tehlike ve stres anında vücut tarafından tepkisini ortaya koyarak kendini gösteren bir sistemdir. Aynı zamanda organların kontrolü, kalp ve atış hızı, terleme, cinsel istekler, solunum görevi, işitme, tükürük gibi işlevlerin tamamını kapsar.
Karnımda kelebekler var ne demek.
Karnımızda uçuşan kelebeklerin sebebi ise otonom sinir sisteminden kaynaklıdır. Karın bölgesinde bulunan binlerce sinir ucunun başlayan heyecandan ötürü oksijenin azalmasını algılamasından başka bir şey değildir.
İlginizi Çekebilir: Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Heyecan, korku ve tehlike anında ağız kuruması
Panik atak nöbetleri içerisinde adlandırılan ağız kuruması veya boğaz kuruması olayı da otonom sinir sisteminin bir tepkimesi dir. Tehlikeyi veya korkuyu hisseden otonom sinir sistemi tükürük salgılamayı azaltarak olaya karşı verdiği reaksiyonu gösterir.
Karında kelebeklerin uçuşması, ağız veya boğaz kuruluğu gibi bir çok istemsiz veya bilinmeyen tepkimelerin hepsi ve organların işleyiş şekillerinin tamamı bir çok kişinin dahi adını duymadığı otonom sinir sisteminin görevi içerisindedir.