Meme Muayenesi kendimiz nasıl yaparız? Kendi kendine Meme Muayenesi nasıl olur? Kadınların belli zaman aralıklarında memelerini kontrol etmeleri hem meme kanserini önceden tespit etmek hem kolay tedaviye başlangıcı noktasında önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre meme kanseri sıklığı neredeyse dokuz kadından birinde görülmektedir. Kadınlar içinde çıkan kanser türlerinde ise %25 gibi bir oram çıkmaktadır. Kanserden ölüm dediğimizde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Bu noktada erken teşhis oldukça önemlidir. Bu nedenle her kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenerek bunu düzenli bir hale getirmelidir.
Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kendi Kendine meme muayenesi her kadının yapması ve 20 yaşında başlaması tavsiye edilmektedir. En az ayda bir defa olmak üzere ömür boyu devam etmelidir.
Meme Muayenesi Nasıl Yаpılmаlıdır?
1. Aynanın önünde durunuz ve kollarınızı her iki tarafta sarkıtırken memelerinizde herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol ediniz. Memelerin büyüklük durumuna, simetrisine, derinin rengi, şekli, meme başları ve meme altı bölgeleri ile koltukaltlarına bakın. Meler aynı büyüklükte olmaması normal bir bulgu denilmektedir.
2. Ondan sonra kollarınızı belinize bastırınız ve meme derinizde herhangi bir çekme, kitle, şişlik veya çukurlaşma oluşup oluşmadığına bakınız. Akabinde her iki kolunuzu başınıza doğru yukarı kaldırın ve memelerinizi gözlemleyiniz.
3. Hangi taraf memeyi muayene edecekseniz o yöne sırtınızın altına küçük bir yastık alarak sırt üstü uzanın. O taraf kolunuzu başınızın altına koyunuz. Boşta olan elinizin orta üç parmağının uçlarını kullanarak muayene yapın. Öncelikle hafif ve orta sonra da derine doğru bastırarak, yukarıdan aşağıya ve içten dışa doğru, dairesel hareketler yaparak muayene edin.
4. Duşa girdiğiniz zaman memenizi sabunlayın ve yukarıda belirtilen hareketlerle muayene edin.
Meme Kanserinin Oluşma Nedenleri
Kadınlar neden meme kanseri olur? Meme kanserinin nedenleri sebepleri nelerdir? Meme kanseri nasıl oluşur? Bu kanser türünde çevresel ve genetik etkenler neden olur?
Meme Kanseri Riskini arttırıcı faktörler
Yaş ilerlemesi meme kanseri riskini artırır.
İlk çocuğu 30 yaşından sonra yapmak meme kanseri riskini artırır.
Ailede meme ya da yumurtalık kanseri olan birey meme kanseri riskini artırır.
Geç menopoz(55 sonrası) meme kanseri riskini artırır.
Erken adet görmek(12 yaş öncesi) meme kanseri riskini artırır.
Çok fazla alkol tüketimi meme kanseri riskini artırır.
Meme kanseri Riskini azaltıcı faktörler
İlk çocuğu 20 yaşından önce yapmak meme kanseri riskini azaltır.
Çocuk emzirme meme kanseri riskini azaltır.
Geç adet görmek (13 yaş sonrası) meme kanseri riskini azaltır.