Diğer insanlarla olan ikili ilişkilerimizde hemen hemen hepimizin dert yandığı yandığı bir konu var. Adı Menfaat. Öncelikle, menfaat nedir? Menfaat dediğimiz şey çıkardır, aslında bir şeyin bize sağladığı faydadır.
Şimdilerde birçok kişiyi ayıran ama bir o kadar da birleştiren nedenlerden biridir menfaat aslında. Daha önceden de menfaat ile ilgili kendi kendime sorgulamalar yapmıştım ama bunu bir yazıya dökmek aklıma gelmemişti. Bu gün Bir Tutam Karınca‘nın yazısını okuyunca ilşkilerde menfaat nedir ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Şimdi yazının başına döneyim, ne dedim: hepimiz insanların menfaatçi olmasından şikayetçiyiz. Sanırım bu durumdan herkes şikayetçidir. “İnsanları menfaati olmasa onu yapmaz, bunu yapmaz, şunu yapmaz…” sürekli bir homurdanma içerisinde oluruz. Şikayet ettiğimiz şey ise vazgeçemeyeceğimiz, hayatımızın parçası olan menfaatlerimiz. Peki ya hep şikayet ettiğimiz menfaatlerden kendimiz ne kadar uzağız, hep başka birileri mi menfaatçi?
Hep Başkaları mı Menfaatçi
Olaya kendimizden başlayalım. Ortalama bir insan gününün 7-8 saatini uyuyarak yani hiçbir şey yapmadan geçirir; kısaca boş zaman diyebiliriz. Peki gerçekten de bu zaman, boş zaman mıdır? Yani gerçekten de ben bu zamanı kendime hiçbir fayda sağlamadığı hiçbir beklentim olmadığı için mi bu şekilde kullanırım, tabii ki de hayır.
Vücudumun dinlenmesi, beynimin kendini yeniden başlatması ve yeniden enerjimi toplayabilmem için, yani bana fayda sağladığı için uyurum. Yeşili çok sevdiğimizi söyleriz. Peki menfaatimiz olmasaydı bir ağaç bile diker miydik? Eğer ağacın gölgesi olmasa, güzel görüntüsü olmasa ya da meyve vermeseydi emin olun bir ağaç bile dikmezdik; çünkü bize bir faydası yani menfaati olmayacaktı.
Gelelim hiçbir maddi beklentimiz olmayan şeylere (sözde). Dilencinin eline sıkıştırdığımız 3-5 kuruş ya da birine yapmış olduğumuz iyilikten bir karşılık beklemeyiz, çünkü biz onu insani duygular için yapmışızdır.Hadi ama kendimizi kandırmayalım. Tamam belki bu yaptıklarımız bize maddi yönden bir çıkar sağlamıyor ama manevi yönden çıkar sağlıyor. Mutluluk. Eğer yapılan bir iyiliğin sonunda mutlu olmayacak olsaydık o iyiliği yapar mıydık? Gerçekten bu soruya içtenlikte evet diyebilecek olan var mı? Ben kendimde bu soruya evet diyecek cesareti bulamıyorum.
Ve yazıya sok noktayı koymaya yaklaşmışken biraz popüler bir ifadeyi bu yazımda kullanacağım. Bence menfaat insanın fıtratında var. Ve insanın fıtratında olan bir şeyi yerden yere vurup kötülemesi onu yok etmez ya da durumu değiştirmez. Biz sadece kendi menfaatlerimizi gözümüze güzel görünmesi için elimizden geleni yaparken, başkalarının menfaatlerini de habire kötüleriz. Çünkü başkalarının menfaatlerini kötülememizden de bir menfaatimiz vardır 🙂
VE son olarak yazımı Mehmet Akif Ersoy’un bir sözüyle bitirmek istiyorum : “Aldanma insanların samimiyetine! Menfaatleri gelir her şeyden önce. Vaad etmeseydi Allah cenneti; O’na bile etmezlerdi secde”. (Ne kadar manidar değil mi?)
Menfat Nedir kısaca anlattık. İkarus Sendromu Nedir? okumak için linke tıklayınız