Müzik Dinlemenin Faydası Nedir? Müziğin hayatımıza olumlu etkileri nelerdir? Müziğin bize yararları.
İnsan sağlığı açısından olumlu olabilecek bir çok yöntemi biliyor olmalısınız. Peki ya müzik dinlemenin sağlık açısından faydalarını biliyor musunuz? Bu makalemizde müzik dinlemenin insan sağlığına faydalarını inceleyeceğiz. İşte ruhun gıdası müzik.
Müzik ruhun gıdasıdır demiş atalarımız. Bir ilaç gibi insanı korumaya, bir serum gibi bünyeyi güçlendirmeye yardımcıdır müzik. Resmen hayatın mucizesidir. Peki müzik dinlemenin sağlığa faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? Yapılan araştırmalar, sağlık açısından zihinsel ve fiziksel öneminden bahsediyor.
İşte müziğin insan sağlığına faydaları.
Müzik Dinlemenin 10 Faydası Nedir?
Sizce müzik sağlık açısından faydalı mı? Sizde konu ile ilgili düşüncelerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümünden bizlerle paylaşın. İşte müzik dinlemenin faydaları
1. Müzik mutluluğu arttırmanıza yardım eder
Sevdiğiniz tarzda acılı olmayan müzikler zihninizin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Ruh halinizi değiştirir. Nötr veya sıkıntılı olduğunuz anda üzerinizdeki kötü enerjiyi bir anda alır. Sevilen müziklerin dinlenmesi anında beyin dopamin salgılayarak kişinin ruh halini değiştirmeye destek verir. Salgılanan dopamin sayesinde mutluluk, heyecan ve neşe gibi duygular artar.
Müzik, erkeğin kalbinde ateş yakmalı ve kadının gözünden yaşlar döktürme lidir. Beethoven
2. Müzik stresi azaltır
Müzik, stresin azaltılmasına yardımcı olan bir mucizedir. Yapılan araştırmalar insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek hastalıkların büyük bölümünün strese dayandığını ortaya koymaktadır. Müzik strese dayanan hormonların salgılanmasını destekleyen kortizon seviyesini minimuma indirmektedir.
Dünyanın en ünlü ve en popüler dili müziktir. PSY
3. Müzik spor performansını arttırır
Koşu ve spor esnasında müzik dinlemek sarf edilen performansın artmasını desteklemektedir. Müziğin spor üzerindeki performansını değerlendirmek adına yapılan bir araştırma sonucunda 800 mertelik bir koşuda performans müzikleri dinleyenlerin bitiş çizgisine daha önce vardığı tesbit edilmiştir. Olaya dolaylı yoldan bakılırsa müzik zayıflamaya bile yardımcıdır.
Müzik dünyadaki en büyük iletişimdir. İnsanlar şarkı söylediğiniz dili anlamıyor olsalar bile, duyduklarında iyi bir müzik dinlediklerini biliyorlar. Lou Rawls
4. Müzik depresyon riskini azaltır
Müzik dinlemenin sağlığa faydaları arasında psikolojiyi yakından ilgilendiren depresyonda bulunmaktadır. Doğru ve acı içermeyen müzikleri dinlemenin depresyon üzerinde büyük etkisi olduğunu biliyor musunuz? Eskiden rahatlamak isteyen kişilere İlhan İrem dinlemeleri tavsiye edilirdi. Sizce bu bir tesadüf mü?
Yaklaşık 350 milyon depresyon hastasının olduğu dünyamızda yapılan araştırmalar sonucunda müziğin depresif duygular üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Doğru müziği dinlemek beynin rahatlamasına ve kafadaki olumsuz düşüncelerin yok olmasında oldukça etkilidir.
Müziğin seni birçok yönden etkileyebileceğini hissediyorum. Mutlu bir melodi içeren bir şarkı duyduğunuzda ruh halinizi değiştirebilir; hatta gününüzü değiştirebilir. Kygo
5. Müzik uyumayı kolaylaştırır
Müzik dinlemenin faydalarından biride beden ve ruh sağlığımızı ilgilendiren uyku üzerinedir. Eskiden hatırlıyorum da ne zaman uyumak için yatağıma yatsam kılağımda kulaklık olurdu. Az mı fırça yedik zamanında bir gün boğulacaksın o kablolar yüzünden diye. Yatar yatmaz kısa sürede uykuya dalardım.
Günlük aktiviteler, iş ve sıkıntılar herkesin beyninde yer ederek uykuya dalma esnasında deli sorular ve düşüncelere sebep olmaktadır. Bir çok kişi bir şeyleri düşünmekten dolayı uykuya geçememektedir. Uykusuzluk sorunu cağın vebası gibidir. Yapmanız gereken tek şey uyumadan önce bir süre doğru ve uygun müziği dinlemektir.
Müzik, erdem eğitimi için ruhun sese dönüştüğü harekettir. Platon
6. Müzik az yemek yemeye yardım eder
Yapılan bir araştırma sonucunda hareketli müzik dinleyenlerin müziğin ritmine uyarak daha fazla yemek yediklerini, klasik müzik dinleyenlerin ise daha az yemek yediğini ortaya koymuştur. Bu nedenle kilo sorunu olan kişilerin slov enstrümantal veya klasik müzik eşliğinde yemek yemeleri önerilmektedir.
Müziğe ilaveten yüksek ışıkta yemek yeme isteğini tetiklemektedir. Loş ışık ve klasik müzik eşliğinde yemek yeme kilo problemi yaşayan kişiler için ideal bir çözüm olabilir.
İçinde müzik olmadan yaşanan hayat, bir çölde bir yolculuk gibidir. Pat Conroy
7. Müzik gevşemeye yardımcıdır
Müzik dinlemenin sağlığa faydalarını ele aldığımız bu yazımızdaki maddelerin hemen hepsi yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan gerçeklerdir. Cerrahi operasyon öncesinde rahatlatıcı bir müziğin kaygı ve stresi azalttığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Araştırmaya katılan kişilerin büyük çoğunluğunun cerrahi operasyon öncesinde rahatladığı, stresin ve operasyon sonrasında ağrı hissinin azaldığı görülmüştür.
Müzisyenler emekli olmazlar; içlerindeki müziği kaybettiklerinde ölürler. Louis Armstrong
8. Müzik hafızayı kuvvetlendirir
Aslında bunun için özel bir araştırmaya gerek yoktur. Bir çok kişi ders çalışırken bile müzik dinler. Müzik sayesinde rahatlar ve hafızasının kuvvetlendiğini söyler.
Müzik dinlemek veya müzik icra etmek beynin hem sağ hemde sol tarafının çalışmasına yardımcıdır. Bu yüzden öğrenme ve hatırlama düzeyini yükseltir.
Müzik, sanat ve doğa sevgisi politik veya sosyal sınırları aşabilen ortak dillerdir. Jimmy Carter
9. Müzik ağrıyı azaltır
Drexel Üniversitesi bünyesinde kanser hastaları üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda müzik sayesinde hastalığa bağlı ağrıların ciddi oranda azaldığı gözlemlenmiştir.
Müzik, sessiz kalınması imkansız durumlarda, söylenmesi zor şeyleri söylemenin bir ifadesidir. Victor Hugo
10. Müzik ruhun gıdasıdır
Müzik ve sağlık arasındaki ilişki geçmişten bu güne kadar hepimizin azına dolanan bir Atasözü ile belirtilmiştir. Müzik ruhun gıdasıdır. Gerçekten de öyledir. Müzik insan ruhunu olumlu yada olumsuz değiştiren bir araçtır. Ne tarz müzik dinlerseniz o anda ruh haliniz ona bürünür. Elbette müzik evrenseldir. Fakat acılı müzikler dinlemek psikolojinizi alt üst edebilir.
Müzik olmasaydı, hayatın varlığı bir hata olurdu. Friedrich Nietzsche