Dejavu Nedir? Yaşanan bir olayın an itibariyle daha önce de aynı yerde, aynı mekan koşullar altında yaşanmış gibi hissedilmesidir. Hemen hemen hepimizin başından en az bir iki kez geçen bu olay aslında beynimizin bize oynadığı bir oyun olduğu ifade ediliyor. Yani bir anı daha önce tecrübe etmiş gibi hissetmek diye tarif edilmiştir.
Dejavu! Kelime olarak Fransızca’dır. Durup dururken gözümüzün önüne bir kare gelir,biraz düşünür ve ‘ben bu anı sanki daha önce yaÅŸamıştım’ ya da ‘bunu rüyamda da görmüştüm’ deriz. Peki Dejavu nedir ve insanlar neden bu anı neden yaÅŸar? Ä°ÅŸte bazı bilgileri sizler için derledik.
Dejavu Neden Olur?
Hemen her insan bazı vakitlerde yaşadığı bir olayı veya gördüğü bir yeri daha önce görmüş yaşamış gibi bilir. Beyinde oluşan bu algı bozukluğuna dejavu denilmektedir. Bunu yaşayan insanların bazıları, kendilerini doğa üstü güce sahip hissine kapılırlar. Ara sıra bu durumu yaşamamız normaldir. Ama bu durum sıklıkla oluyorsa mesela haftada bir iki kez veya her gün olmaya başlamışsa bir sıkıntı başlamış demektir.
Bu durum beynimizin yorgunluktan veya stresten dolayı bir görüntüyü sesi ya da bir şeyi algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılmaktadır. Hem beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da oluşabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanmaktadır.
YoÄŸun miktarda alkol alımının ertesi sabahı gerçekleÅŸme ihtimali de yüksektir. AraÅŸtırmalara göre insanların %50’den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaÅŸamıştır. Ä°nsanların çoÄŸu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaÅŸadığını unutur. Ancak bazı kiÅŸilerde bu olaylar onlara çok sıra dışı olduÄŸundan dolayı yaÅŸadıkları dejavuları unutmayabilirler.
Dejavunun Dini Açıklaması
Dejavu Nedir? sorusuna islami bir noktadan bakalım. Meydana gelen tüm hadiseler kader lavhası plan Levh-i Mahfuza göre meydana geliyor. Yani yazılı olan ilim dairesinden (kitabından) kudret ve varlık alemine geçiş oluyor. Her şey ezelden takdir edilen ilmi plan ve programla vücut buluyor.
Allah’ın ezeli ilmindeki hayatımıza dair olan hadiselerin önceki sonraki hali, ilmi hakikati bazen hayal bazen fikren bazen de mana itibariyle hatırlar şeklinde ortaya çıkar. Yani hadiseler meydana gelmeden önce veya insan konuşmadan önce istikbal ile ilgili hatırlatmalar olabilir.
Önceden yaşananların hayale gelmesi yada hatırlanması asla reenkarnasyon değildir. Olsa olsa ezelden olan ilmi kaderi hakikatin, Levh-i Mahfuzun hafızalara ve hayallere yansımasıdır. Bu hal başlı başına kaderin bir ispatı olmaktadır. Demek ki her şey yaratılmadan evvel ve sonra yazılımaktadır ve hıfzedilmektedir.
Ufak Bir Not
Dejavunün zıddı jamaisvu’dür. Yani hiç görmedim anlamındadır. Bu durumda insanlar tanıdığı bir çevrede dahi yabancılık çekebilirler. Dejavu benzer nedenlerle ortaya çıkar. Bu konu ile ilgili baÅŸrolünde Denzel Washington’un olduÄŸu 2006 yapımı olan Deja Vu filmini izlemenizi öneriyoruz!
Dejavu Nedir? konusunu araştırarak yazdık. Eğer Depresyon Nedir? Depresyon İle Yaşam konusunda da bilgi almak isterseniz linke tıklayınız.