Yaşam tarzınız, iş yaşantınız, işsizlik, ailevi problemler ve genel sorunlar sizi derinden etkileyebilir. Kimseye belli etmeseniz bile stres seviyeniz yüksek olabilir. Aşırı stresin 7 belirtisini sizlerle paylaşacağız. Sizde bu sorunları yaşıyorsanız farkında olmasanız bile stres altındasınız.
Aşırı stresin belirtileri, aşırı stresin nedenleri, aşırı stresten kurtulma yollarına geçmeden önce “Stres nedir?” kısaca tanımını yapalım. Bu sayede ne ile karşı karşıya olduğunuzu tam olarak anlamış olacaksınız.
Stres nedir?
Kısaca stres kişinin karşılaştığı sorun ve problemlerin sebep olduğu fizyolojik (fiziksel, fiziki yapı) ve ruhsal tepkidir. Karşılaşılan durum ve sorunların zorlaşması üzerine vücudun ruhsal ve fiziksel olarak veridiği tepkilere stres denir.
Dikkat!.. Aşırı stres altında olabilirsiniz.
Yüksek stres seviyesi ile ilgili belirtilere geçmeden önce stresin kalpten tutunda zayıflığa kadar bir çok sorunu yol açtığını unutmamanızı öneririm. Günümüzde strese bağlı olarak yaşanan fiziksel ve ruhsal sorunların ölümlere bile sebep olduğu gerçeğini görmemek, at gözlüğü ile gezmekten başka bir şey değildir. Yoğun stres altında olan kişilerin, yaşadığı psikolojik sorunların sonucunda ortaya çıkan şiddet, bir çok kişinin hayatını olumsuz etkilemekle kalmayıp resmen karartmaktadır.
“Stres uzmanlarında desteği ile kontrol altına alınabilecek bir tür rahatsızlıktır.”
Aşırı stresin 7 belirtisi
İnsanı içinden çıkılmaz bir hala sokan gerek psikolojik gerekse fiziksel bozukluklara neden olan aşırı stresin belirtilerini hep birlikte inceleyelim
1. Sürekli baş ağrısı çekme
Sürekli baş ağrısı ve migren sinir ve sıkıntının yükselmesi, insan üzerinde oluşan baskının artması ile de ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Sinir sistemi ve beyinde bulunan damarların birbiri ile olan ilişkisi içerisinde belirli kimyasalların salgılanması ile oluşur. Stres altında olan kişilerde sıklıkla baş ağrısı ve migren gözlemlenmektedir. Hatta ani baş ve göz ağrısının sonrada bu ağrıların mideye vurmasının sebebi anlık ta olsa yaşanan yoğun strestir.
2. İsilik ve kurdeşen dökmek
Bir onda oluşan kırmızı döküntüler, isilik ve sivilcelerin tek sebebi yoğun stres altında olmaktır. Aşırı strese maruz kalan kişilerin kol, sırt omuz ve yüzünde bir anda ortaya çıkan isiliklerin yegane sebebi anlık veya gün içerisinde çekilen strestir. Vücut kendisinde olan değişimleri döküntüler ile belli eder.
3. Mide bozulması, ishal
Çocukların bir bölümünün okula başladığı günleri hatırlarsınız veya asker gidecek kişilerin bazılarını. Sabah kalkarlar mideleri bozulmuş çıkartırlar veya ishal olmuşlar tuvaletten çıkamazlar sizce bunun sebebi ne olabilir? Elbette ki aşırı stres altında olmak. Stres altında olan kişilerde çektikleri sıkıntıları dışa vurum şekillerinden biride mide bulantısı ve ishaldir. Bu durum psikolojik olarak kişinin üzerinde bulunan baskının dışa vurum şekilleri içerisinde yer alır.
4. Bitmeyen grip
Aşırı stresten ötürü salgılanan kortizol bağışıklık sisteminizin bir nevi çökmesine neden olur. Vücut griple savaşamayacak hale gelir. Bitmeyen grip dönemi başlar ve kafadaki sorunların çözülmemesi yapılacak olan tıbbi tedavinin de yetersiz kalmasına sebep olabilir.
“Vücudun en büyük düşmanı Strestir”
5. Sivilce
Sivilce genelde cilt problemlerinden dolayı çıktığı bilinse de stres altında olan kişilerin yaşadığı sorunlar içerisindedir. Özellikle öğrencilerin sınav döneminde görülür. Yarış atına dönüşen öğrenciler sınavı kazanamama endişesine kapılır. Bu stres altında olma durumu psikolojik çöküntü, psikolojik çöküntü ise sivilce olarak dışa vurur.
6. Uyku sorunları
Kim basında bir çok sıkıntı varken rahatlıkla uyuyabilir ki. Düşünceler sarar insanın beynini. Şu bu derken boşa koyup dolmaz, doluya koyup almazken kim uyuyabilir ki. İşin kötü tarafı stres altında olan kişilerin çektiği uyku sorunu ertesi günün daha da fazla stresli geçmesine neden olur.
7. Sürekli yorgunluk
Çöken psikoloji, sıkıntı, stres ve uykusuzluk ise yorgunluğu doğurur. Maalesef ki geçici olmayan bu yorgunluk yine uyku getirir. Anı döngü devam edip durur. Psikolojik açıdan rahat olmayan, kaygıları olan kişilerin çektiği yoğun stres sürekli uyku ve yorgunluk olarak geri dönüş yapar. Bu duruma dikkat edilmemesinin sonucu depresyon olabilir.
Uyku ve sürekli yorgunluk yaşayan kişilerin eğer başka bir problemi yoksa çektiği sıkıntı ve stresten kaynaklı sorunlarsa mutlaka uzman desteği görmesini tavsiye ederiz.