Klima ölüme sebep olur mu? Uzmanlar temizlenmeyen kirlenmiş klimaların içerisinde oluşturduğu bakterilerin ölüme bile sebep olabileceğini söylerken, bakterilerin akciğer rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları, , böbrek hastalıkları ve kemoterapi tedavisi görenler için extra risk taşıdığını bildirdi.
Yaz aylarında artan klima kullanımı yanında hastalıklar getirebiliyor. Temizlenmeyen bakımı yapılmayan klimalar içerisinde ürettiği bakteri ve küfler solunum ile insan vücudunda ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Yaz aylarında artan klima kullanımı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Klimaların Lejyoner denen hastalığı da beraberinde getirdiğini hemen hemen herkes biliyor.
Lejyoner hastalığına Legionelle pneumophilia adlı bir bakteri sebep olduğu bir tür zatüre dir.
Bu bakteri klima içerisindeki filtrelere yerleşerek uygun nem ve sıcaklıkta çoğalıp klimanın çalışması esnasında havaya dağılıyor. Ortamda bulunan bakteri solunum yolu ile insan vücuduna girerek zatüre’ ye sebep oluyor. Her insanın etkilendiği bu bakterilerden en fazla solunum yolu hastaları, kemoterapi görenler, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları olanlar etkileniyor.
Temizlenmeyen klimalar ölüme sebep oluyor.
Klimaların filtrelerinde konuşlanıp üreyen bakterilerden kurtulmanın yolu elbette ki filtre temizliğinin yapılması. Temizleme işlemi yapılmayan klimalar zaman içerisinde ciddi hastalıklara hatta ölüme bile neden olabiliyor.
Lejyoner Hastalığı ( Klima Hastalığı ) belirtileri.
Yaz aylarında soğuk algınlığı, ateş, halsizlik, baş ağrısı ve grip gibi rahatsızlıklara dikkat. Soğuk algınlığı ateş, halsizlik, baş ağrısı ve grip gibi semptomların görülmesi halinde hemen bir uzmandan yardım alınması gerekiyor. Özellikle klimaya maruz kalan kişilerin semptomları dikkate alması gerekiyor.
En Çok Risk Altında Olan Kişiler
Klimalı sistemlerin bulunduğu işyeri, otel ve hastane çalışanları en çok risk altında bulunan kişilerdir. Sürekli klima çalışan ortamlarda temizliğin düzenli olarak yapılmaması bakterinin bulaşmasına sebep oluyor. Bakteri etkisini en hızlı sigara içen kişilerde gösteriyor.
Klima Temizliği Nasıl Olmalı
Klimanın özellikle temizlenmesi gereken yerleri filtrelerdir. Filtreler toz kir ve bakterilerin tutulduğu bölgelerdir. Filtre temizliği esnasından kimyasal ürünlerden uzak durulması gerekiyor. Filtre üzerinde bulunan kimyasal artıkları da hava yolu ile insan zararını tehtid ediyor. Filtre temizliğinde elektrikli süpürge ve su kullanılması en güvenilir yöntemdir. Klima içerisinden sökülen filtre önce elektrik süpürgesi ile tozlardan arındırılmamı sonra bol ve tazyikli su ile yıkanmalıdır.
Klima Temizliği Faturayı Düşürüyor.
Klima temizliğini extra maliyet olarak görülmesi elektrik faturasının artmasına sebep oluyor. Kirlenen filtrelerin havayı düzgün geçirmemesinden ötürü ortam daha geç ısınıp daha geç soğutuluyor. Buda Klimanızın daha fazla ve daya yüksek derecelerde çalıştırılmasına sebep oluyor.