Yapay zeka nedir, ne işe yarar? Başlığı altında, günümüz dünyasını şekillendiren bilişim ağırlıklı en önemli teknolojilerden biri olan yapay zeka teknolojilerine değindik.
Savunma sanayinden eğitim, tıptan bilişim teknolojilerine kadar kullanılan yapay zekânın, önümüzdeki yüzyılları da şekillendireceği ve yeni teknolojik buluşlara imkân vereceği aşikardır. Günümüzde hangi alana bakarsak bakalım az veya çok bir parça yapay zekaya ait teknoloji görmek mümkündür.
İnternette arama motorları, fiziki hayatta insansız hava ve kara araçları gibi aklınıza gelebilecek her alanda yapayı zekâyı görebilirsiniz.
Yapay zeka teknolojileri için bazı komplo teorisyenleri dünyanın sonu olacağını söyleseler de, bu teknolojinin günümüzdeki konforu yakalamamızdaki en önemli neden olduğu da bir gerçektir.
Yapay Zeka Nedir?
Daha çok insan gereksiniminin azaltılması gereken kritik alanlarda hafıza, analiz ve geçmiş tecrübelere dayalı verileri işleyerek insan gibi düşünerek hareket etmesi amacıyla tasarlanmış teknolojik birikimlerdir diyerek, yapay zeka nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.
Günümüzde teknolojik gelişimlerin geldiği noktaya baktığımızda, bunda yapay zekanın ciddi pay sahibi olduğunu görebiliriz.
Yapay Zeka Teknolojisine Örnekler;
- Google arama özelliğinde kişiselleştirilmiş sonuçların gösterilmesi
- Sesli arama özellikleri
- Google Asistan ve Siri gibi akıllı cep telefonlarında kullanılan özellikler
- Başta otomobil sektörü olmak üzere, üretim aşamasında kullanılan robotlar
- Bayraktar İHA ve SİHA teknolojileri gibi insansız hava ve kara araçları
- Dünya satranç şampiyonunu yenen yapay zekâ uygulaması
- Otomobillerdeki akıllı sürüş sistemleri
Gibi pek çok teknoloji, yapay zekânın birer ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Amerikalı bilim insanı John McCarthy yapay zekâyı ilk ortaya attığında, söyledikleri insanlar için o dönem şartlarında fazla bir şey ifade etmemişti.
Ancak sonrasında onun söylemlerinin geliştirilmesi, 1956 yılından günümüze kadar yapay zekânın son halini almasında temel faktör olmuştur.
Yapay Zeka Ne Ä°ÅŸe Yarar?
Bu soruya daha fazla açıklık getirmek için, yapay zekanın ne işe yaradığını bilmek faydalı olacaktır.
Bu teknolojilerin temel amacı insan gereksinimini en aza indirerek yine insanlara yardımcı olmaktır.
Üretimin az maliyetle yapılması, savaş veya riskli araştırmalarda can ve mal kayıplarının önlenmesi, ameliyatların daha nitelikli yapılması ve hastaların kısa sürede tedavi edilmesi bunlar arasında sayılabilir.
Kullanıldığı her alanda amacına uygun verimliliğin artırılması, yapay zeka teknolojilerinin en önemli özelliklerinden biridir. Bu nedenle bu teknoloji her geçen gün daha geniş alanlarda kullanılmaya devam etmektedir.
Yapay Zeka Teknolojisinin Çeşitleri
Bu teknolojileri 4 ana başlık altında toplamak mümkündür. Kullanım amacına ve biçimine göre bu başlıklar şöyle sıralanır;
Sınırlı Bellek
Sınırlı bellekte ise yapay zekâya bağlı teknoloji geçmiş tecrübelerini ve hafızasını kullanır. Anlık durumlara göre hareket yapma özelliği daha azdır. Tecrübe ve hafızadan hareketle yapılması gerekenleri saniyeler içerisinde belirleyerek buna göre davranır. Savunma teknolojileri, bilişim ve üretim alanındaki teknolojiler için bunu söyleyebiliriz.
Benlik Farkındalığı
Sistem daha bilinçli bir şekilde incelenir. Amaca konu olan nesne ya da olaydaki hareketler yapay zeka tarafından analiz edilmektedir. Analiz yapılırken yapay zekanın hafızası ve tecrübesi kullanılmaktadır. Sistem kendi kararını bu verilere bakarak hareket etmektedir.
Reaktif Makineler
Yapay zekânın bu sınıfında yer alan ürünler anlık hareket amacıyla üretilmektedir. Normalde hafıza ve tecrübeye dayalı davranışlar, yapay zekada yaygın gördüğümüz davranış biçimleridir. Ancak reaktif makineler sadece anlık durumu algılayıp hareket ederek görevini yapar.
Zihin Teorisi
İnsanlara bağlı olarak çalışan ve onların almış oldukları kararlar verdikleri tepkilere göre hareket eder. Zihin teorisi teknolojilerinde sosyal iletişim insanlarla teknolojiler arasında daha fazladır.
Yapay zeka nedir? Konumuz hakkında sizde diğer ziyaretçilerimiz ve bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Bunun için aşağıda bulunan yorum panelini kullanabilirsiniz.
Carpool Nedir? Trafikte kullanılan bu tabirin açıklaması için linke tıklayınız.