2 haftalık gebelik toplumun çoğunluğunca bilinenin aksine aslında hamileliğin başlamış olduğu haftadır. Uzmanlar gebeliğin haftasını hesaplanırken son adet kanamasının ilk günü, gebeliğin ilk günü olarak hesaplanır. Kadın vücudunun gebelik için hazırlandığı süreç de gebeliğe dahil edilmektedir.
Henüz 2 haftalık gebelik sürecinde vücudunuz inanılmaz seviye de gebelik hormonu üretim sağlar. Vücudunuz beğinizin gelişimini bu tüm hamilelik süresi içerisinde olduğundan daha çok hızlı bir şekilde büyümenin gerçekleştiği bir evre içerisine girer. Hafta Hafta gebelik konusunda gerçekleşen değişimler oldukça heyecan verici bir olaydır. 2 haftalık gebelik süreci içerisinde neler oluyor? Yazımızda sizler için paylaşıyoruz.
Son menstrual döngü içerisine yeni girdiyseniz eğer en azından birkaç gün regl devam ediyor ise bu durum diğer ay döllenmiş olan yumurtanın vücuttan atılması ile alakalı değil, aynı zamanda hamile kalabilmeniz için yeni bir başlangıç noktası diye adlandırılabilinir.
2 Haftalık gebelik menstrual döngü içerisindeki hormon değişimini birbirleri ile uyum içerisindeki durumu bir senfoni orkestrasına benzetmek tuhaf olmaz. Öncelikle FSH adı verilen (Folikül uyarıcı hormon) yumurta üretimini uyarıp yumurtlama sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda bilgiler aktarır ve nasıl gelişmesi gerektiği konusunda yardımcı olur.
“Folikül” adı verilen içerisinde sıvı dolu olan keseler olgunlaşmaya başlar. Hemen akabinde olgunlaşmış erişkinler östrojen üretimine başlar. Östrojen adı verilen maddenin iki önemli görevi vardır. Birinci görevi rahim içi dokusunu uterusu kalınlaştırmak için teşfik eder ikinci görevi ise östrojen yeterli seviyeye ulaştıktan sınra LH (lüteinleştirici hormonu) üretimini sağlamak.
2 Haftalık Gebelik Dönemi
2 haftalık gebelik ve bebeğinizin ne durumda olduğu konusunu merak ediyorsunuz değil mi, evet eğer bu yazıyı okuyorsanız öyle, 2 haftalık gebelik dönemi içerisinde (28 günlük döngünün, 14.üncü günü) üretilen yumurta fallop tüpü içerisine itilir.
10 saatlik bu zorlu yolculuk sonunda ortalama olarak düşünürsek 250 milyon sperm arasında hemen hemen 400 bin tanesi hayatta kalmayı başarabilmektedir ve sadece bir tanesi yumurta membranından içeri girebilmektedir. LH seviyesindeki dalgalanma 24 ile 36 saatte en üst seviyeye ulaşmaktadır. Yaygın olarak yumurtlama diye adlandırılan bu süreç, olgun yumurtanın en doğru sperm tarafından döllenmesiyle sonuçlanır.
2 haftalık gebelik süresinde doğum gününün hesaplanması, henüz sperm ve yumurta bir araya gelmemiş olsa dahi döllenme öncesi, 2 haftadan itibaren başlar. Kadınların her menstrual döngüde %25 oranında hamile kalma şansına sahip olmaktadır.
2 haftalık gebelik Fallop tüpü uterusa 4-5 günlük yolculuk sonunda ulaşabilen döllenmiş yumurta artık “zigot” adı verilir ve 16 adet hücreye bölünür. Zigot uterusa girdiğinde artık “morula” olarak adlandırılmaktadır. 1-2 gün içerisinde şaşırtıcı olarak çok fazla hızlı büyümeye devam eder. Morula adeta rahim duvarına bir tünel kazarak yerleşir.
2 haftalık gebelik dönemi içerisinde bebeğiniz küçük bir hücre topu haline gelmiştir artık. Hücrelerin toplanarak bir araya gelmesi ile oluşan bu embriyonun kendisidir. Amniyon sıvısı ile dolu olan kese ise plasenta ya bağlıdır. Plasenta, bebeğinize yaşaması için gerekli olan oksijeni ve besinleri taşıyan organdır.
2 haftalık Gebelik Durumu Ne Zaman Kesinleşir?
Gerçekleşen hormon değişikliği yumurta döneminin gerçekleştiği andan itibaren 3-5 gün arasında meydana gelir. Menstruasyon evresinde gecikme yaşanırsa eğer yapılan ilk gün testinde %12 ihtimal ile sonuç negatif olarak gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle 1 hafta sonra test yapmanızı tavsiye ederiz. Hamilelik, pozitif gebelik testi sonucu hamileliğin 2 haftasında kesinleşmektedir.
Bebeğin Cinsiyeti
2 haftalık hamile olan bir kadın bebeğinin cinsiyetini merak etmesi gayet normal bir durum olarak karşılanmaktadır. Döllenme sürecinden sonra 10 ile 30 saat içerisinde sperm çekirdeği yumurtanın genetik meteryalleri ile birleşir, eğer sperm Y kromozomu taşımaktaysa bebeğinizin cinsiyeti erkek, x kromozomu taşımaktaysa kız olacaktır.
2 haftalık Gebelikte Vücut Nasıl Değişir?
Gebeliğin erken en erken süresi olarak 2 haftalık gebelikte, aniden artan östrojen ve proogesteron hormonu göğüslerinizde extra olarak hassasiyet oluşturabilir. Yalnız bu aynı zamanda menstruasyon döngüsü bir semptomu olduğundan göğüsler de meydana gelen büyüme hamilelik belirtisi olarak kabul edilemez.
Bir çok bebek 38.hafta da dünyaya gözlerini açar. Fakat yumurta ve spermin tam olarak ne zaman birleştiği saptamak genellikle zor olmaktadır. Bu sebepten dolayı sağlık kuruluşları bebeğin doğum zamanını hesaplamak için 40 hafta olarak baz alınır.
Menstruasyon döngüsünün ilk gününden itibaren geçen süredir. Tüm bu tahminler regl dönemi uzunluna göre yaklaşık dört haftaya kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı kadınlarda ise daha kısa veya daha uzun bir mentasyon döngüsü geçirebildiğinden, doğum zamanı ultrason yardımı ile daha net bir şekilde tespit edilmektedir.
Yumurtanın döllenmesi konusunda zaman önem arz etmektedir. Regl başlangıcından 48 saat önce veya tam regl başlayacağını tahmin ettiğiniz gün gebe kalma şansınızın en yüksek olduğu andır. Tüm bu yazdıklarımızın ötesinde çoğu çiftler bebek sahibi olmadan önce birkaç denemeden fazlasına ihtiyaç duyabilmektedirler.
Bu sebepten dolayı bir bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde öncelikle bu duruma psikolojinizden önce vücudunuzun hazır olması önemlidir. Bu durumdan emin olmalısınız ve tam bir sağlık kontrolünden geçmeniz önem teşkil eder. Kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa bunu mutlak olarak doktorunuza haber vermeniz, gebelik süresi içerisinde kullanmaya devam edip edemeyeceğinizi belirlemeniz sizin ve bebeğinizin yararına olacaktır.
2 haftalık gebelikte aktivite
Birçok bebek anne karnındayken bile farklı gelişir. Eğer vitamin takviyesine ihtiyaç duyarsanız doktorunuzu bu konu ile alakalı bilgilendirmelisiniz. Gerekli hallerde hamileliğin ikinci haftasından başlayıp hamileliğin son haftasına kadar vitamin desteğinden yararlanabilirsiniz. Özellikle folik asit takviyesi bebeğinizin gelişimi ve anne karnında herhangi bir zarara karşı korunma açısından fazlasıyla önemli bir yere sahiptir.
Sağlıklı bir doğum öncesi diyet ve egzersiz rutini geliştirmenin yanı sıra sigara ve alkol kullanımına son verebilmek için 2.hafta en doğru zamandır.