Edirne ili Türkiye’nin kuzeybatısında yer alır ve uzun zaman Osmanlı’ya başkentlik yapmıştır. Bu yazımızda Edirne gezilecek yerler başlığı ile bu ilimizin tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Edirne denilince ilk olarak akala Selimiye cami ile diğer camiler, kervansaraylar, tarihi hamamları, külliyeleri ve sıcak insanlarıyla akla geliyor. Ayrıca 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Meriç Nehri ve Gala Gölü Milli Parkı gibi doğa harikası alanları da unutmamak lazım.
Edirne Gezisi
Osmanlı devletinin izleri olan Edirne’nin kuzey batısında Yunanistan ve de Bulgaristan sınır kapıları bulunmaktadır. Edirne’de gezilecek ve görülecek yerler çok da olsa güzel bir planlama ile bir günde önemli gezilebilir. Ayrıca Edirneye geldiğinizde bir diğer konu ise buraya aç gelmenizdir. Zira buraya has güzel yemekler hususen ciğer yemeği çeşitleri bulunmaktadır.
Edirne’de Gezilecek Tarihi Yerler
Enez Kalesi
Edirne ilinin Keşan ilçesine sahil bölgesi Enez’de bulunan bu kale Edirne Gezilecek Yerler arasındadır. Yüksek bir tepe üzerine yapılan Enez Kalesi’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Ama duvarları incelendiğinde kullanılan malzemeler Bizans dönemi öncesini gösteriyor. Kaynaklarda Balkanlardan gelen tehlikelere mani olmak maksadıyla yapılan bu kalenin MS. 6. yüzyılda Justinianus’un tarafından tamir edildiği söyleniyor.
Hıdırlık Tabyası
Balkan savaşı sırasında Edirne’yi savunmak için inşa edilen tabya Edirne’de görmeniz gereken önemli yerlerden birisidir. Yakın tarihe tanıklık etmek ve meraklılar Edirne Müdafii Şükrü Paşa’nın karargahı olan hıdırlık tabyasını ziyaret edebilir.
Rüstem Paşa Kervansarayı
Edirne il merkezinde bulunan ve Osmanlı mimarisi izleri taşıyan Rüstempaşa Kervansarayı ziyaret listenizde olmalıdır. Osmanlı paşalarından olan Rüstempaşa tarafından ustası Mimar Sinan’a yaptırılan bu kervansarayın içerisinde avlular ve 2 katlı odalar bulunuyor. Bu kervansaray Edirne’de görülecek yerler listesine kesinlikle eklenmelidir.
Meriç Köprüsü
Sultan Abdülmecit tarafından Edirne-Karağaç yolunda yaptırılan Meriç (Mecidiye) Köprüsü Meriç Nehri üzerinde bulunmaktadır. Toplam 263 metre uzunluğundaki bu köprünün, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemeri bulunmaktadır. Köprünün ortasında mermerden bir yazıt köşkü bulunmaktadır. Bu köprü aynı zamanda Edirne’nin sembollerinden birisi olup Osmanlı Dönemi en güzel köprüden birisidir.
Beyazıd Köprüsü
Mimar Hayrettin tarafından yapılan Beyazıd Köprüsü Edirne’nin en gösterişli köprülerinden biridir. 1488 tarihinde yapılan ve 78 metre uzunluğundaki köprünün hemen yanında Yalnız göz Köprüsü de bulunmaktadır. Hem Meriç köprüsü hem Beyazıd Köprüsü ziyareti ile Edirne ziyaretinizde Osmanlı tarihinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.
Ergene Köprüsü
1426 ile 1443 tarihleri arasında Ergene Nehri üzerinde inşa edilmiştir. Trakya’da birçok tarihi eser inşa ettiren 2. Murat’ın emri ile yapılan bu köprü mimari hazinelerimizdendir. Ergene Köprüsü dünyanın en uzun taş köprüsü olmasıyla ünlüdür. İnsanı büyüleyen güzelliği ve benzersiz mimarisiyle herkesin ilgisini çekiyor.
Bu köprü 92 metre uzunluğunda ve 6,80 metre genişliğindedir. Yapım amacı Anadolu ile Balkanları birbirine bağlamaktır. 174 adet kemeriyle dikkat çeken bu tarihi köprü, hususen gün doğumu ve gün batımında etkileyici manzarasıyla ziyaretçiler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Taş olan ayaklarında çeşitli hayvan figürleri olup doğa yürüyüşleri sırasında inceleyebilirsiniz.
Hacı Adil Bey Çeşmesi
Eğer Meriç Köprüsü ziyaretini yaptıysak hemen köprünün bitimindeki Hacı Adil Bey Çeşmesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın. Bu çeşme Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından 1904 yılında yaptırılmıştır. Çeşmenin tasarımı Edirne Evkaf Müdürü Sadrettin Bey ile Dr. Rıfat Osman yapmıştır. Barok tarzda yapılan çeşme rivayete göre valinin Bulgar eşkıyalarca şehit edilen oğlunun hatırasına yaptırdığı söyleniyor.
Edirne Büyük Sinagogu
Edirne’de bulunan bu sinagog Avrupa’nın en büyüğü, dünyanın ise en üçüncü büyük sinagogudur. Avrupa’da baskılara maruz kalınca kaçıp Osmanlı’ya sığınan Seferad Cemaati marifeti ile 1942 yılında yapılmıştır. 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen sinagog hala faaliyettedir.
Sweti George Bulgar Kilisesi
Edirne ilinin Kıyık bölgesinde bulunan 1880 yılında yaptırıldığı bilinen Sweti George Bulgar Kilisesi de ilginizi çekebilir. Halk arasında bu kiliseye Bulgar Kilisesi denilmektedir. Günümüzde de açık olana kilise, sabah 10.00 gibi ziyarete açılmaktadır.
İpsala
İpsala Yunanistan sınır kapısı olduğundan hemen hemen her dönem hareketlidir. Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle de en çok ziyaret edilen ilçelerinden birisidir. Edirneye 115 kilometre uzaklıktaki bu ilçe bir medeniyetin hakimiyetinde kalmasından birbirinden güzel tarihi yapılar bulunmaktadır.
Osmanlı’nın yığma taş işçiliğini ile yapılan büyüleyici su kemerleriyle, Şehit Sultan I. Murad adına inşa ettirilmiş Sultan I. Murad Camiyle, ünlü Osmanlı akıncısı Alaca Mustafa Paşa için yapılmış Alaca Mustafa Paşa Camiyle görmeniz gereken eserler arasındadır. Edirneye galmişken tabiat harikalarından olan Gala Gölü ziyaretide aklınıda olsun.
Ayrıca Edirne gezisi denilince bunun değişmez adreslerinden birisi olan ve şehre 4 km uzaklıktaki Lozan Anıtı ve Müzesi tarih meraklılarının ilgisinin çekmektedir. Hem Edirne’nin önemli tarihi yapılarından olan ve Avcılığı ile meşhur Padişah 4. Mehmet tarafından 1671 yılında yaptırılan 4. Mehmet Av Köşkü ziyaret alanlarındandır. Burada Asırlık çam ve çınar ağaçları, klasik Osmanlı taş mimarisi ile yapılan av köşkü ilginizi çekecektir.
Hem Edirne gezilecek yerler olarak bir vakitler Osmanlı’nınTopkapı Sarayı gibi güzel ve büyük sarayı olan Edirne Sarayı’ndan kalan bölüm olan Adalet Kasrı Edirne’nin tarihi Sarayiçi semtinde kolayca ulaşılabilecek bir konumda bulunmaktadır.
Edirne’de Bulunan Camiler
Selimiye Camii
Edirne gezilecek yerler içinde görmeniz gereken yerlerin başında Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan Selimiye Camii geliyor. Bu cami 1568 tarihinde yapımına başlanan bu cami 1575 tarihinde bitmiş olup Sultan II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 2011 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği cami bu camidir. 16. yüzyıl çini süslemeciliğini en güzel örneklerindendir. Camii içinde bulunan ve fil ayağı olarak adlandırılan sütunların heybeti insanı adeta büyülemektedir. Geniş dış avlusu olup burada Dar-ül-Hadis ve Dar-ül-Kurra bölümleri bulunmaktadır. Caminin hemen önünda bulunan Fatih heykeli ve şahi topları replikası alanını da mutlaka görmelisiniz.
Edirne Eski Camii
Eski Cami Edirne’nin merkezinde bulunmaktadır. Edirne Gezilecek Yerler listenizde olması gereken en önemli camilerden birisidir. Yan kapısında bulunan kitabeye göre; mimarı Konyalı Hacı Alâeddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahimdir.
Osmanlı’dan günümüze gelen en eski olan caminin yapımına 1403 yılında Sultan Süleyman zamanında başlansa da 1414 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde tamamlanmıştır. Caminin 9 kubbesi ve 2 minaresi bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sıradan bir Osmanlı Camii gibi olsa da bu camiinin öyle sırdan bir camii değildir. İçi etkileyici olup yaklaştığınızda kapının sağ kısmında kalan duvarda büyükçe hat ile “Allah” solunda ise “Muhammed” yazıları vardır.
Üç Şerefeli Cami
Üç Şerefeli Cami 1437 tarihinde Sultan II. Murat tarafından yaptırılmış olup yapımı 10 yıl sürmüştür. Bu Cami İslam dünyasının en önemli ibadethanelerinden birisidir. Camii’nin mimarı, Mimar Müslihiddin’dir. Selçuklu mimarisinde bulunan çok kubbeli dönemden tek Kubbeli döneme geçişin de ilk örneklerinden birisidir. Yani Selçuklu Mimarisi’nden Osmanlı mimarisine geçisin ilk camilerindendir.
Selimiye Camiden önce en büyük minarelere sahip olan cami, kubbelerinde orijinal kalem işleri ve renkli camları ile Edirne’de görülmesi gereken yerlerin başındadır. Bu Cami 100 yıl sonra Mimar Sinan’ın yapacağı camilerin ana fikrini vermiştir. Üç Şerefeli Camii, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yer alan tarihimizin önemli eserlerinden birisidir.
Bu camide birbirinden farklı 4 minaresi vardır. Genel bir bakışta sanki başka camilere ait gibi durmaktadır. Bu minarelerden birincisi camiye adını da veren 3 şerefeli minare olup minareye 3 ayrı yoldan çıkılmakta ve çıkanlar birbirini görmemektedir.
Muradiye Camii
Edirne’nin en güzel camilerinden birisidir. Sultan II. Murat tarafından yaptırılmış olup Bursa Muradiye Camii’nin planının benzemektedir. Çini işlemeleri ile öne çıkan camiyi Muradiye Mahallesi’nde görebilirsiniz.
Edirne’nin Turistik Yerleri
Kırkpınar Er Meydanı
Sarayiçi semtinde bulunan ve uzun yıllardır tertip edilen Kırkpınar yağlı güreşlerinin adresi olan bu meydan şehri gezerken mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Bu gelenek 2. Murad’ın Edirne’yi fethetmesiyle başlamış ve günümüzde kadar gelmiştir.
Edirne seyahatiniz eğer temmuz ayında ise şanslı sayılırsınız! Zira temmuz ayında yapılan Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’ni izleyebilirsiniz. Hem burada meşhur pehlivan heykellerini de görebilirsiniz.
Karaağaç Tren Garı
Bu tren garı 1. Abdülhamit zamanında yapılmış olup günümüzde, Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılmıştır. Mimar Kemalettin Bey tarafından İstanbul’daki Sirkeci Garı örnek alınarak yapılmıştır. Avlusunda bir vagonun da sergilendiği Karaağaç Tren Garı’nı kesinlikle görmelisiniz.
Selimiye Arastası
3. Murat tarafından Selimiye Camii’ne gelir sağlamak için yaptırmıştır. Mimarı Osmanlı Dönemi’nde pek çok yapıda izi olan Davut Ağa 256 m uzunluğunda ve 73 kemerli olan arasta günümüzde de aktif olarak hizmet veriyor. Çarşı içerisinde hediyelik eşya, kıyafete ve pek çok alternatifin bulunmaktadır. Evliya Çelebi, burası için ‘Kavaflar Çarşısı” demektedir.
Edirne Saraçlar Caddesi
Her İlde olduğu gibi Edirne’nin en kalabalık caddelerinden birisi olan Saraçlar Caddesi adeta şehrin kalbi durumundadır. Bu cadde 2008 yılında araç trafiğine kapatılmış olup çok sayıda mağaza, kafe ve dükkan bulunmaktadır. Cadde üzerinde belirli zamanlarında sergiler de açılıp konserler de verilmektedir. Şayet bu döneme denk gelirseniz Edirne tatilinize keyifli bir hale gelebilmektedir.
Tarihi Edirne Evleri
Osmanlı’nın 2. başkenti olan Edirne’nin her tarafı büyüleyici konaklarla doludur. Osmanlı döneminin en harika mimari örnekleri arasında olan köşkler, konaklar ve ahşap evleri rehberli tarih turlarıyla keşfedebilirsiniz. Dar sokaklarda rengarenk ahşap konaklar, el yapımı ahşap süslemeler, asırlık çınarlar, süslü bahçeler ve cumbalı pencereleriyle görülmeye değer güzelliktedir. Bunların bazısı müze, konuk evi, sanat evi ve butik otel olarak hizmet vermektedir.
Edirne Kent Ormanı
Meriç Irmağı kenarında bulunan bu orman Trakya’nın en büyük yeşil alanlarından birisidir. Hem Edirnelilerin hem dışardan gelenlerin hafta sonunda sıklıkla ziyaret ettikleri bir yerdir. Çeşit çeşit ağaçların bulunduğu ormanda pek çok kahvaltı salonu da bulunmaktadır.
Edirne’nin Plajları
Enez Sahili
Evet Edirne’de denize girebileceğiniz birçok sahil vardır. Çoğu Keşan ilçesine bağlı olan Edirne plajlarında, yazın denize girip, kumsallarda güneşlenebilirsiniz. Bu plajların başında ise Enez Sahili gelmektedir. Burada serin suların keyfini çıkarabilirsiniz. Araç imkanı yoksa Edirne Otogarı’ndan yaz aylarında, otobüsler olduğunu hatırlatalım.
Yayla Sahili
Keşan’a bağlı çok şirin bir tatil beldesidir. El değmemiş doğal güzelliğinin bozulmadığı sahil kenarına yerli halk tarafından çoklukla ziyaret ediliyor. Ters akıntı nedeniyle deniz suyunun çok temiz ve berrak olan bu sahili eğer tatiliniz uzunsa mutlaka görmelisiniz. Hatta balıkçı motorlarından biri ile Saros Körfezi’ni de bir gezi yapabilirsiniz.
Erikli Plajı
Aslında Edirne’de deniz girebileceğiniz en güzel sahillerden birisidir. Edirne’den yaklaşık 2 saat uzaklıkta olan Erikli Sahili’ne yaz boyunca otobüs de bulabilirsiniz. Bölgedeki diğer plajlarına göre daha canlı olup oldukça hareketlidir. Temiz deniz suyu ile dikkat çeken bu plajın çevresinde pek çok koy bulunmaktadır. Hem kano, rüzgar ve uçurtma sörfü gibi bir çok etkinlikle harika zaman geçirebilirsiniz.
Ayrıca Erikli Sahili’nin hemen yanında bulunan ve beyaz kumlarıyla mavi deniziyle bilinen Mecidiye sahili bölgesine de uğrayabilirsiniz. Bununla birlikte Erikli – Mecidiye sahili arasında bulunan ve kamp yapabileceğiniz İtalyan Koyu kamp bölgesini de unutmayınız. Yine bu bilgede bulunan dalış yapılan vr telne turları ile öne çıkan İbrice Limanı da gezi planınızda olabilir.
İbrice Koyu
Bu koy Edirne’nin Keşan Belediyesi’ne bağlı Mecidiye Köyü’nde bulunmaktadır. Saros Körfezi’nin en özel yerlerinden birisidir. Oldukça berrak olan bu koyda, 144 çeşit balık ile 78 tür deniz bitkisi yaşamaktadır. Sualtı zenginliği oldukça zengin olan koyda tüplü ve tüpsüz sualtı dalışları da yapılmaktadır.
Tunca Nehri ve Fatih Köprüsü
Bir kısmı Bulgaristan’da bir kısmı Edirnede olna Tunca nehrinin uzunluğu 350 kmdir. Meriç Nehri’nin ana kollarından olan Tunca nehrinin yalaşık 12 km’lik bir bölümü Türkiye ile Bulgaristan sınırını oluşturur. Eğer yaz aylarında geldi iseniz sandallar ve kanolarla gezebilir, su kuşlarını izleyebilir ve olta balıkçılığı yapabilir ve yorgunluk atabilirsiniz.
Edirne demek köprüler şehri demek etkileyici köprülerden biri de Edirne Sarayı ile şehri bağlamak noktasında Tunca Nehri üzerine yapılan Fatih Köprüsüdür. Bir diğer adı Bönce Köprüsü olup 1452’de Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilmiştir. Yarım ay tekniği kullanılarak inşa edilmiş ve arkasındaki Adalet Kasrı ile birlikte gün doğumu ve gün batımlarında etkileyici bir manzara görebilirsiniz.
Merak edenler için Edirne ile Yunanistan arası 354 kilometredir. Edirne gezilecek yerler konusunu biraz uzunca yazdık. Eğlenceli ve güzel bir seyahat diliyoruz. Şanlıurfa içinde bulunan Göbeklitepe’yi ziyaret etmek isterseniz Göbeklitepe Gezi Rehberi yazımızı mutlaka okuyun.