Bebekler doğduktan sonra birkaç haftalık olunca bebeğin gazı ile ilgili sorunları başlıyor. Bir çok bebeğin gaz sorunu hemen hemen dört ile altı aylıkken biterken, bazen daha da uzun sürebilmektedir.
Bebek doğduktan sonraki özellikle ilk üç ay, bebeğin hem fiziksel hem duygusal olarak dış dünyaya alışma dönemidir. Bebekler yalnız anne sütü ile beslense de sindirim sorunları yaşayabilir ve uykusu düzensiz olabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı
Bebeğin alışma sürecindeki en çok rahatsızlığı ise metabolizmasının anne karnındakinden farklı olan dünyaya alışma sürecinde oluşan gaz sorunudur. Bu sorun bebekte sürekli ağlama, uykusundan uyanma, annenin de uykusuz ve huzursuz olmasına neden olur.
Bebeklerde Gaz Neden Olur?
Bebeklerde gaz sorununu iki nedeni vardır. Birisi bebeğin sindirim sisteminin yeterince gelişmemesidir. Sindirimin sisteminin yetersiz olmasından gaz oluşur. Bu gazın dışarıya atılması da daha gelişmemiş boşaltım sistemi sebebiyle zor olur.
Diğeri ise hem beslenme hem ağlama esnasında yutulan havanın bebeğin sindirim sisteminde hava kabarcıklarına neden olmasıdır. Bu hava kabarcıkları bağırsaklar içerinde birikerek gerginlik ve basınca neden olur. Bu durum ağrıya yol açarak ağlamaların sebebi olur.
Bir de bebeğin gaz sorununa sebeplerden birisi de yanlış biberon kullanımı ya da seçimidir. Biberonla süt içen bebeklerin biberonu eğme biçimi güzel bir açıyla olmalı ve ağıza gelen kısımda boşluk olmamalıdır.
Bebekte Gaz Olduğu Nasıl Bilinir?
Bu durumda olan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik oluşur. Bu bebekler dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlamaktadır. Ayrıca ağlamaları sık ve nöbet şeklinde olur. Eğer bebek aşırı derecede ağlarsa bebekte gaz mı başka bir şey mi olduğunun anlaşılması için doktor tarafından muayene edilmelidir.
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
Gaz olan bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafifçe baskı yapmalı ve gazı çıkarmasına destek olmak için aşağıdaki hareketler yapılmalıdır;
Bebeği sırtüstü yatırırız ve karnına saat yönünde masaj yaparız. Ondan sonra dizlerini karnına doğru hareket ettirerek bebeğin gazının çıkmasına çalışırız.
Bebek beslendikten sonra bebeğin midesine hafif baskı oluşturacak şekilde kucağa alınır. Bebeğin çenesi omza yaslanır ve sonrasında sırtı ovalanarak gaz çıkartmasına çalışılır.
Bebek karnının üzerine denk gelecek şekilde yatır ve sırtını ovalayarak gaz çıkartması için çalışılır.
Bebek sırt üstü yatırılır ve bacaklarıyla bisiklet çevirme hareketi yapılabilir. Ancak çok bastırmaktan ve incitmekten kaçınınız.
Siz ellerinizi baş parmaklar birbirine değecek şekilde bebeğin karnına koyunuz. Sanki bir kitabın sayfalarını düzeltiyor gibi hareketi edin. Bunu tekrarladığınızda bebek rahatlayacaktır.
Hareketleri yaparken mide üzerine fazla baskı yapmak kusmaya neden olabilmektedir. Bundan dolayı fazla baskı yapılmamaya ve bebeği incitmemeye dikkat edilmelidir.
Gaz Sancısını Nasıl Önlenir?
Gaz sancısını hafifletmek ve en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar elbette vardır. Bunlar;
- Bebeğin imkanı varsa sadece anne sütü ile beslemek
- Bebeğin gerek anneden emerken gerek biberonla emerken ağzında boşluk kalmayacak şekilde emmesine dikkat etmek
- Bebeği olması gereğinden çok beslememek
- Bebeğin olduğu ortamın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmaması
- Bebeğe çok dar olan kıyafetler giydirmemek
- Her beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmak
- Bebeğin devamlı sabit değil de arada hareket etmesini sağlamak
Bebeğin gazı çıkmazsa ne olur?
Eğer bebeğin gazı çıkartılmadan yatarsa gaza bağlı olarak kusabilir. Kusma neticesinde bebeğin nefes almasında zorluk olabilir veya morarmaya neden olabilmektedir. Ayrıca mide biriken gaz gerginliğe neden olacağı için huzursuzluk, uyuyamamaya neden olur.
Yine bu huzursuzluktan bebek sık sık emmek ister. Emerkende bir rahatlama olsa da tekrar hava yutmasıyla bir kısır döngü oluşabilir. Ağlamaları daha da artabilir. Bu nedenle bebekteki gazının çıkartılması bebeğin hem rahatlamasına hem rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacaktır.
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? konusunda bilgiler verdik. Şayet Kabız Olan Bebeklere Ne İyi Gelir? konusunda da bilgi almak isterseniz linke tıklayınız.