Bu yazımız da, bebeğin kabız olduğu nasıl anlaşılır? Kabız olan bebeklere ne iyi gelir? Kabız olan bebeklere neler yedirilebilir? sorularını cevaplandıracağız. Bebeğiniz kabız olduğunu düşünüyorsanız bu yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
Bebeklerler doğumdan 2 yaş aralığında ek gıdaya geçmesiyle beraber bazı rahatsızlık oluşabilir.Bu rahatsızklara içide Kabızlık problemi de bulunmaktadır. Bu zaman diliminde bebeğin aldığı ek gıdalar oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenden dolayı anne ve babalara büyük sorumluluk düşmektedir.
Bebeklerde Kabızlık Sebepleri ve Çözümü
Bebekler de kabızlık farklı sebeplerden olabilir. Bu sebeplerden bazıları normal olarak bile karşılanabilir. Fakat bazı nedenler başka problemlerin habercisi olabilir. Bura da büyük görev anne ve babaya düşmektedir. Bebeğinizi takip etmeli ve anlamalısınız.
Bebeğinizde görülen belirtiler sıkı bir şekilde takip edilerek değerlendirilmelidir. Şayet bebek ek gıda alıyorsa bereberinde verdiğiniz besinlerde dikkatli olmalısınız. Bebeğin rahatsızlığı ne yaptısanız geçmedi ve uzun süredir devam ediyorsa mutlaka doktora gitmelsiniz. Bizler de bebeklerinizin yaşadığı kabızlık sorunu hakkında yazdık.
Bebeklerde kabızlık ne zaman görülür?
Bebekler de kabızlık genellikle ek gıdaya geçildiği dönemler de görülmektedir. Bununla birlikte nadiren anne sütü ile beslenilen dönemler de görülebilmektedir. Ek gıdaya 6. aydan sonra geçildiği için bu dönemde daha sık görülmektedir.
Bebeklerin kabız olduğu nasıl anlaşılır ?
Bebeğin kaka yaparken zorlanması kabız olduğunun belirtilerinden biridir. Bununla birlikte karın bölgesinde şişlik, bebeğin kaka yaparken ağlaması da kabızlık belirtileridir.
Bebek kabız olduğunda doktora gidilmeli mi ?
Kabızlık, beslenme alışkanlıklarından kaynaklanacağı gibi farklı bağırsak sorunlarından da yaşanabilir. Bebeğinizin beslenme alışkanlıklarından dolayı kabız olduysa doktora gitmeden bu sorun aşılabilir. Bebeğin dışkısında kan, karın ağrısı, uzun süreli kabızlık gibi sorunlar varsa bir çocuk doktoru tarafından destek alınmalıdır. Bebeğinizin doktora ihtiyacı olduğunu düşünürseniz tereddüt etmeden, bebeğinizi doktora götürün.
Kabız olan bebeklere ne verilir?
Ek gıda döneminden sonra bebeğiniz kabızlık problemi ile karşılaştıysa bebeğe kontrollü ek gıda verilmelidir. Bağırsakların çalışmasını hızlandıracak sulu meyveler ve bağırsakların uyarılmasını sağlayacak yüksek lifli gıdalar tercih edilebilir. Bu dönemde bebeklere; kayısı püresi, elma püresi, armut püresi, kepekli makarna gibi yiyecekler verebilirsiniz.
Kabız olan bebeklere su verilmelidir? Hangi sıvılar tüketilmelidir ?
6 aylıktan büyük bebeklerin de sıvı ihtiyacı gibi yetişkinler gibi süreklidir. Bebeklerin hiçbir rahatsızlığında su verilmesi kesilmemelidir. Bebekler kabızlık yaşadığında su, meyve suyu veya çorba gibi sıvılar verilebilir. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler, anne sütünden su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ek gıda almayan ve kabızlık yaşayan bebeklere sıvı takviyesi için bir doktorunuza danışmanız ve onun kontrolünde hareket etmeniz doğru olacaktır.
Kabız olan bebeklere ne verilir konusunda yazdık. Eğer Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? konusunda bilgi almak istiyorsanız linke tıklyınız.