Sultan çayı olarak bilinen Manisa çayı geçmiş dönemlerde Sultanlara özel olarak hazırlanan. İkram edilen bir çaydır. Peki Sultan çayı nedir? Sultan çayı nasıl hazırlanır? Sultan çayının faydaları nelerdir? Evde sultan çayı nasıl yapılır?
Manisa’nın özel çayı olarak bilinen Sultan Çayı 11 ayrı çeşit bitki ile özellikle sultanlar için hazırlanan bir çaydır. İçerisinde birbirinden ayrı 11 çeşit bitki kullanarak yapılan Sultan çayının mesir macununu andıran bir tadı vardır. Peki Sultan çayı nedir? Sultan çayı içindekiler.
Sultan Çayı Nedir?
Sultan çayı içindeki baharatlar ve bitkiler açısından çok geniş bir yelpazeye sahiptir.11 ayrı özelliği bulunan bitkiden hazırlanan aynı zamanda şifa deposu olan Sultan çayı içindekileri hep birlikte inceleyelim. Sultan çayı nasıl hazırlanır? Sultan çayının içerisinde hangi bitkiler bulunmaktadır?
Papatya, Ihlamur, Zencefil, Yasemin, Melisa, Kuşburnu, Karanfil, Yenibahar, Hatme çiçeği, Ada çayı, Karabiber, Tarçın (kabuk), Karabaş otu, Havlıcan, Oğul otu ve Isırgan bulunmaktadır. Tam bir şifa deposu olan bu çayı içmek için özellikle Manisa’ya gidenler olduğu gibi kendi evinde hazırlamayı ve sürekli tüketmeyi tercih eden binlerce insan bulunmaktadır.
Sultan çayı nasıl hazırlanır.
Evde sultan çayı nasıl yapılır? Sultan çayı nasıl hazırlanır diye merak eden bir çok kişi olduğuna eminim aslında çok kolaydır. Tüm bitki ve baharatlar harmanlandıktan sonra normal çay gibi demlenir. Rengi de normal bildiğimiz çaya çok yakın bir renktedir. Eğer tatlandırmanız gerekirse şeker kullanmamanız yine doğal bal ile tatlandırmanız tavsiye edilir.
Sultan çayı hazırlarken tüm bitkiler eşit miktarda kullanılır. Demleme esnasında kaynar su ile çalkalayıp tozu gitsin diye süzmekte fayda vardır.
Eğer çay demleme işini demliği direk ocağa koyarak yapanlar var ise sultan çayını kaynatmamalarını özellikle belirtmek isteriz. Aksi taktirde tadında bozukluk olacaktır ve ağzınızda hoş bir aroma bırakmayacaktır.
Gerçek bir lezzete erişmek için tekrar tekrar demlememeniz ve normal çay demleme şeklinden uzaklaşmamanız önerilir.
Peki sultan çayının faydaları nelerdir? Evde sultan çayı nasıl hazırlanır?
Sultan Çayının Faydaları
İnsan sağlığı açısından çok sayıda faydası bulunan sultan çayının nelere iyi geldiğini hangi sorunları giderdiğini duyduğunuz zaman evinizden eksik etmeyeceksiniz. Buyurun sultan çayının faydaları.
- Sultan çayının içerisinde kullanılan bitkilerden dolayı soğuk algınlığı ve gribe karşı müthiş bir etkisi bulunmaktadır.
- Öksürüğü hızlıca kesen sultan çayının nefes açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Sakinleştiricidir, rahatlatır.
- Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Adet sancılarını hafifletir.
- Kolesterol ve tansiyonu dengeler.
- Gaz giderir, mideyi rahatlatır, hazımsızlığı giderir.
- İdrar yollarındaki iltihabı giderir, bademcik üzerinde etkilidir.
- Böbrek iltihaplarında etkilidir.
- Kasları gevşetir, rahatlatır.
- Uyku problemleri üzerinde etkilidir.
- Balgam sorunu üzerinde çok etkilidir. Birkaç gün bir kaç bardak sürekli tüketen kişilerde balgam sorununun tamamen ortadan kalktığı söylenmektedir.
- Astım ve bronşit üzerindeki etkisi tartışılmazdır.
Sultan çayının zararları
Bir çok faydası olan Sultan çayının her hangi bir zararı ve yan etkisi bulunmamaktadır. İçerisinde bulunan bitki veya baharatlara karşı özel bir alerjisi olan kişilerin o bitkiyi çayın içerisinden çıkartarak kullanması tavsiye edilir
Bu sabah haberlerde duydum merak ettim hemen araştırdım. Yararlı bir bilgi olmuş sultan çayının faydaları ve hazırlanışı. Teşekkürler biliyoz.com