Melisa bitkisi yoğunlukla Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişmektedir. Bu yazımızda bir çok faydası bulunan melisa çayının faydaları üzerinde duracağız.
Melisa bitkisinin kokusu limona benzer bir kokuya sahiptir. Yaz mevsiminin sonlarına doğru küçük beyaz çiçekler açmaktadır. Bu bitkinin başka isimleri de vardır ki bunlar mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsam, liman nanesi, ve kovan otu isimleridir.
Melisa otu nanegiller familyasına ait bir bitki olup tıp dünyasında melissa officinalis L. olarak geçmektedir. Melisa çayının faydaları denildiğinde ilk akla gelen onun rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisidir. Sade veya limon ile beraber tüketilen melisa çayını günde iki bardaktan fazla içmemek gerektiğini unutmayın.
Melisa Çayı Neye İyi Gelir
- En bilinen hali ile sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi vardır.
- Strese ve hafif depresyona karşı iyi gelir.
- Kaygıyı azaltmaktadır.
- Sindirim sistemini muhafaza eder.
- Antiseptik yani mikrop kırıcı özelliği vardır. Yani ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi olup grip, nezle gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır..
- Bitkinlik ve halsizliğe iyi gelir.
- Şişkinliğe karşı iyi gelir.
- Mide bulantısına karşı iyi gelir.
- Karın-mide ağrısı ve ishalin tedavisine yardımcıdır.
- Bağırsak gazlarının giderilmesine faydalıdır.
- Baş ağrısı ve titreme problemine iyi gelir.
- Uykusuzluk probleminin çözülmesine yardımcıdır.
- Cildin yenilenmesine ve güneşin zararlarına karşı faydalıdır.
- Saçların parlak görünmesine faydalıdır.
- Hafızaya olumlu etkisi vardır.
- Regl dönemi zamanında ancılı geçen kadınların ağrılarına fayda vermektedir.
Melisa Çayı Depresyon
Özellikle mevsimsel geçişlerde ve bazı hadiselerle ortaya çıkan depresyon ve stres sorunları neticesinde insanlarda fiziksek yada psikolojik bazı bulgular ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle huzursuzluklar olmaktadır. Bu durumda kendinizi iyi hissetmek gerginliğinizi ve stresinizi en aza indirmek için melisa bitkisi iyi bir seçenek olabilir.
Çünkü melisa bitkisi ve çayının kişileri stresten uzaklaştırdığı, yorgunluk belirtilerini azalttığı ve kişilerin kendisini daha iyi hissettiği belirtilmektedir. Şayet elinizde melisa bitkisi varsa onu suda 5 dakika kaynatılıp tüketilebilir ya da hazır çayları alıp günlük 1-2 bardak içilebilirsiniz. Buna 21 gün boyunca devam edebilirsiniz. Eğer Uykusuzluk ya da sfres için ilaç içiyorsanız melisa çayı tüketmemelisiniz.
Melisa Çayı Anksiyete
Melisa çayı yukarıda da geçtiği üzere yatıştırıcı özelliği olan bir bitki olduğundan kişilerin anksiyete ile başa çıkmasında yardımcı olur. Anksiyete atakları geldiğinde melisa çayı içilirse kişide rahatlama oluşur ve yatışır. Neticede depresyon ve anksiyete sorunlarına iyi gelir. Şayet melisa çayı anksiyeteye iyi gelir mi diye düşünüyorsanız evet gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.
Melisa Çayı Tansiyon
Melisa çayının aynı zamanda tansiyon düşürücü özelliği vardır. Eğer yüksek tansiyon probleminiz varsa bu çay size faydalı olabilir. Ancak günde 2 fincandan fazla tüketmek zararı olabilir. Bu noktada dikkatli tüketimi önemlidir. Bunula birlikte melisa çayı göz tansiyonu hastalarına da faydalıdır.
Melisa Çayının Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu melisa çayının faydalarını şu şekilde ifade ediyor. Melisa çayı strese karşı birebir olup depresyonla baş edilmesine yardımcıdır. Hem sinirlerin sakinleşmesine iyi gelen bu çayı yatmadan evvel tüketirseniz uyku sorunlarına karşı da iyi bir çözüm olmuş olur.
Melisa Çayının Zararları
Bu noktada besinlere karşı duyarlılığı olanların dikkatli olması gerekir. Hamile olanların, emziren bayanların ve bitkilere karşı duyarlılığı çok olanların içmesi önerilmez. Melisa çayını ölçülü bir şekilde içmeli ve günde 2 fincandan daha çok içmemeye gayret edilmelidir. Her yiyecek ya da içecekte olduğu gibi aşırı fazlaca tüketimler önemli sorunlara neden olabilir. Bu zararların bazıları şunlardır.
- Baş ağrısı olması
- İdrar yaparken ağrı olması
- Vücut ısısının normalden çok yükselmesi
- Mide bulantısı ve kusma çıkması
- Karın ağrısı oluşması
- Baş dönmesi olması
- Alerjik reaksiyon ortaya çıkması
Not: Burada verien bilgiler genel bigiler olup teşhis ve tedavi için uzman bir dpktora gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca Bitki çaylarının faydaları hakkında genel bilgiler almak isterseniz linke tıklayınız.
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻