Proteinler ağırlıklı olarak et türü besinlerde bulunurken, sebzelerde de belirli miktarda protein bulunmaktadır. Vejeteryanlar için en iyi protein kaynakları listemizde dolayısıyla et ürünlerinden protein ihtiyacını karşılayamayanlar için, bitkisel protein kaynaklarının neler olduğundan bahsettik.
Vejetaryen ve vegan denilince toplumda yaygın bir endişe oluşur ki nedeni yeterli protein alamamaktır. Bununla beraber uzmanlar iyi ayarlanmış bir vejetaryen veya vegan diyetinde gerekli tüm besinlerin alınabileceğini söylerler.
Bitkisel Protein Kaynakları
Proteinler sağlıklı kas inşası ve genel sağlığın korunması için büyük önem taşıyor. Ancak hayvansal ürünleri tüketmekten hoşlanmayanlar protein alımı konusunda birtakım sıkıntılar yaşayabilirler. Bu yüzden vejeteryanların protein ihtiyaçlarını bitkisel protein kaynaklarından gidermeleri gerekiyor. İşte vejeteryanlar için en iyi protein kaynakları…
Kabak
Kabak veya çam fıstığı gibi bitkisel besin kaynakları, vejeteryanların protein ihtiyaçlarını karşılamak için tercih edebilecekleri besinler olarak öne çıkıyorlar. Örneğin 100 gram kabak çekirdeğinin içerisinde yaklaşık 25 gram protein bulunmaktadır. Bu yüzden düzenli olarak tüketeceğiniz kabak çekirdeği ile günlük protein ihtiyacının bir kısmını karşılayabilirsiniz.
Fındık
Fındık yine bitkisel protein bakımından zengin kuruyemişlerden biridir. Fındığın 100 gramında yaklaşık 23 gram protein bulunuyor. Bu da günlük ihtiyacın ortalama 1/4’ini karşılamaktadır.
Fındık yağlı olması nedeniyle aşırı tüketmekten kaçınmanız gerekir. Aynı zamanda a vitamini ve amino asitler bakımından da zengindir. Dolayısıyla genel sağlığını iyileştirilmesi ve zihinsel performansın artırılması için tavsiye edilen besinler arasındadır. Aşırıya gitmeden günlük 100 gram fındık tüketilmesinin, libido artışına etkisinin olduğu da bilinmektedir.
Badem
Kuruyemişler arasında en zengin protein kaynaklarından biridir. E ve a vitamini bakımından engin içeriğe sahip olan bademin, vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller açısından zengin olduğu biliniyor.
Hem protein hem de bazı mineral ve vitaminleri karşılamak için tercih edebileceğiniz badem, ruh sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Ayrıca cilt ve saç sağlığı içinde badem tüketimi tavsiye ediliyor.
Soya Peyniri
Vejeteryanlar için en iyi proteinin kaynakları arasında adı sıklıkla geçen soya peyniridir. Yaklaşık 26 gram protein içerir. Tam bir protein bombası olan soya peyniri sağlamış olduğu c vitamini, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli besin kaynakları ile de dikkat çeker.
Yumurtalar
Her ne kadar hayvansal bir protein kaynağı olsa da, bazı vejeteryanlar et tüketimi dışında diğer hayvansal besin kaynaklarını tüketebilirler. Şayet siz de bu grupta yer alıyorsanız, yumurta gibi yüksek protein içeren besinleri tüketebilirsiniz. Bir tane orta boy yumurtada yaklaşık 14 gram protein bulunuyor. Kalp ve damar sağlığının korunmasından cilt sağlığına kadar yumurta tüketmenin önemli faydaları bulunmaktadır.
Bezelye
En sağlıklı sebzeler grubunda yer alan bezelyenin ortalama bir porsiyonunda 22 gram protein bulunur. Ayrıca bezelye inanılmaz derecede sağlıklı sebzeler arasındadır. Tercihinize göre baharatlı bezelye yemeklerini tercih etmeniz, karaciğer detoksu yapmanıza daha yardımcı olur.
Kuru Fasulye
Ortalama 100 gram kuru fasulyede 17 gram protein bulunur. Düzenli olarak kuru fasulye tüketmek fiziksel performansı artırır. Aşırı tüketiminin sindirim sistemi problemlerine neden olabileceği unutulmamalıdır.
Mercimek
Gerçekten mercimek oldukça iyi bir protein kaynağıdır. Hususen yeşil mercimeği yemeklerde ve çorbalarda kullanabiliriz. Hem haşlanarak baharatlarla birlikte böreklerde, mantılarda kullanabiliriz.
Yulaf ve Yulaf Ezmesi
Yulaf için bir diyete protein eklemenin hem kolay hem lezzetli bir yoludur denilse yanlış olmaz. Sadece yarım bardak kuru yulafta yaklaşık 6 gr. protein ve 4 gr.lif bulunur. Yulaf tam bir protein kaynağı görülmese de pirinç ve buğday gibi tahıllardan daha yüksek kaliteli bir proteindir.