Hamilelik döneminde basur yani hemoroit bir çok anne adayının yaşadığı en sıkıntılı en sancılı sorunlardan biridir. Peki hamilelikte basur neden oluşur?
Hamilelikte hemoroit bebeğe zarar verir mi? Gebelik döneminde yaşanan basur, hemoroit sorunu ile ilgili merak ettiğiniz her şey biliyoz.com da.
Hemoroit nedir? Basur nedir?
Tıp dilinde hemoroit halk dilinde ise basur olarak geçen hastalık makat etrafında bulunan toplar damarların deforme olması sonucunda sarkması veya şişmesi olarak gün yüzüne çıkar. Makat çatlağı ile benzer sorunlar gösterse de hemoroit farklı bir hastalıktır.
Hemoroit genelde şiddetli ağrı ve sancılarla ortaya çıktığı için bu soruna yakalanan kişilerin hayat kalitesini tamamen aşağıya çeker. Olur olmadık zamanlarda yaşadığı ağrı tüm sosyal hayatını bir anda bitirebilir.
Gebelik döneminde basur ise hamile kadınların çok daha fazla sıkıntıya girmesine sebep olur. H:em hamileliğin verdiği psikoloji, hem bebeğe bir şey olacak korkusu hem de hemoroit çekilen sıkıntıyı üst üste bindirir. Bir çok hamile kadın bu acılı gerçekle baş başa kalmaktadır. Fakat merak etmeyin hemoroit ile yaşama uzmanı olarak sizlere sunacağımız tavsiyelerin mutlaka bir tanesi basur sancılarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Hemoroit nasıl tedavi edilir sorusunu cevaplamadan önce hemoroit neden olur sorusunun cevabını iyice öğrenmek gerekir. Bir sorunun neden kaynaklandığı bilinirse çözümü sanılandan çok daha kolay olabilir.
Hemoroit neden olur? Basur neden olur?
Gebelik döneminde basur oluşumunun en önemli sebepleri arasında bebeğin anne rahmi ve pelvis taban kaslarına yaptığı baskı sonucunda kalın bağırsak etrafındaki toplar damarların şişmesinden kaynaklıdır. Hemoroit aslında bilinen varisten pek farklı değildir. Varis olan bacaklarda nasıl toplar damar şişerse basurda da makat bölgesindeki toplar damarlar şişer. Şişen damarlarda ise varisleşme meydana gelir.
Hamilelik dönemindeki basurun diğer bir sebebi ise halile kalan kadının metabolizmasındaki değişimden ötürü uzun süre kabızlık çekmesidir. Dışkılama esnasında yaşanan zorlama makat bölgesindeki damarların şişmesine sebep olur. Hamilelik döneminde yaşanan basur sorununa dikkat edilmemesi durumunda sorun kalıcı olabilir.
Basuru tetikleyen sebeplerden biride fazla oranda acılı ve baharatlı besin maddelerinin tüketilmesidir. Fazla baharatlı ve acılı yenen besin maddeleri basur oluşumuna neden olmaktadır. Peki basurun belirtileri nelerdir. Hemoroit belirtileri arasında neler gelir?
Hamilelikte basurun belirtileri
Gebelikte hemoroidin başlıca belirtisi dışkılama esnasındaki acı ve yanma hissidir. Bu acıma ve yanma dışkılamadan sonra da yaşanabilir. Makattan kan gelmesi ve makatta şişme hem hamilelik döneminde hem de normal zamanlarda kendini gösteren basur belirtileri arasında yer almaktadır. Peki gebelikte basur ne zaman başlar? Hamilelik basuru hangi ayda başlar?
Hamilelik döneminde hemoroit ne zaman hangi ayda başlar?
Gebelik döneminde yaşanan basur kadının hamile kalmasından itibaren doğuma kadar geçen süreç içerisinde her hangi bir ay veya haftada kendini gösterebilir. Basurun hamilelik dönemindeki zamanı için belirli bir ay veya hafta yoktur. Toplar damarlardaki şişme ve deforme basurun oluşmasını sağlar. Hamilelik döneminde hemoroide ne iyi gelir? Basuru engellemenin yolları nelerdir? İşte evde basura iyi gelecek yöntemler.
Evde basuru geçirmenin yolları
Hemoroit sorunundan doğal yöntemler ile evde kurtulmak ister misiniz? Şimdi size vereceğimiz bu öneriler ile hamilelik döneminde basurdan evde nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız.
Bağırsaklarınızı yumuşak tutun kabız olmayın
Hamilelik döneminde basurla savaşmanın en iyi yöntemlerinden biri kabız olmayı engellemek veya bağırsakları yumuşatmaktır.
- Bağırsaklarınızı nasıl yumuşak tutacaksınız?
- Bol bol su için
- Lif içeren gıdalar tüketin
- Bol bol meyve tüketin özellikle kayısı
- Doktorunuza danışarak form çayları tüketin
Dışkılama yaparken ıkınmayın
Ikınmak, kendini zorlamak basuru tetikleyen en önemli etkenler arasındadır. Damarların şişmesine sebep olur. Uzun süre tuvalette kalmayın.
Sürekli temizlenin
Basurun en önemli çözümlerinden biri temizliktir. Şişen damarlar sürekli akıntıya sebep olabilir. Akıntı ise tahrişi arttırır açıyı çoğaltır. Bu sebeple sürekli temizlenmek tahrişten dolayı basurun şişmesini ve tahriş olmamasını engeller. Eğer çalışan biri iseniz bir parça peçete bile işinizi görecektir.
Kegel egzersizleri yapın
Kegel egzersizi basurun oluşmasını ve kan akışını sağlar. Günde bir kaç dakikanızı kegel egzersizlerine ayırın. Basurun oluşmasını engelleyecektir.
Mutlaka okutun: Kegel egzersizi nasıl yapılır?
Ilık suya oturun
Basurun oluşmasını engelleyen veya var olan basuru hafifleten unsurlar arasında ılık suya oturmak gelmektedir. Hemen her gün ılık suya oturma işlemini tekrarlayın bu yöntem acınızın hafiflemesine sebep olacaktır.
Krem, vazelin kullanın
Hamilelikte basur sorunu çekenlerin tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra bölgenin yumuşak kalması için basur için özel üretilmiş kremlerden, doğal nemlendiricilerden veya vazelinden yardım alması sorunun az da olsa çözümü olacaktır.
Kimi yerlerde hemoroit sorunu çekenler için dışarı çıkan memeleri içere ittirmeleri gerektiği yazmaktadır. Bu işlemin ne kadar sağlıklı bir işlem olabileceği ile ilgili endişelerimiz olduğu için tavsiye etmiyoruz. Böyle bir işleme baş vurmak isteyenlerin mutlaka uzman bir doktordan bilgi almalarını öneririz.
Soğuk yere oturma
Soğuk yerler (mermer, taş) anlık olarak basur sancılarını iyi gelmektedir. Kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Fakat kalıcı çözümler arıyorsanız ılık ve sıcak yerlere oturmanızı tavsiye ederiz. Ilık ve sıcak zeminler hemoroit olan bölgedeki kan akışını hızlandıracaktır. Bunun için sıcak su torbasını kesinlikle tavsiye ederiz.
Hamilelikte basurun bitkisel tedavisi var mı?
Hamilelik döneminde basurun bitkisel tedavisi için yazının alt tarafında detaylı bir anlatım gerçekleştireceğiz. Fakat şimdilik dip not olarak şunu söyleyelim. Direk olarak şunu süreyim hemen basur geçsin gibi bir durum söz konusu değildir. Basur problemlerinde önemli olan nokta dışkılamanın yumuşak olmasıdır.
Basur doğuma engel mi?
Hayır basur, hemoroit problemleri doğuma engel değildir. Fakat bu problemi yaşayanlar izin sezaryen önerilir. Normal doğum esnasındaki ıkınma basur sorunu olanlarda doğum sonrası ciddi sancılar olarak dönebilir.
Gebelik döneminde basur bebeğe zarar verir mi?
Bu soru hemoroit olan hamile kadınların en çok merak ettiği sorular içerisinde yer almaktadır. Basur bebeğe zarar vermez ancak sizi ciddi sıkıntılara sokabilir. Basurun doğum sancısına yakın bir sancı ve acı verdiği söylenir. Eğer basur için tedbir alınmazsa çok acılı günler sizi bekliyor demektir. Eğer ki ciddi derecede basur sancısı çekiyorsanız bir uzmandan destek almanız önerilmektedir.
Hamilelik döneminde basur kremi kullanılır mı?
Bu sorunun en güzel cevabı doktorunuzdadır. Hamilelik döneminde kullanılan her ilaç, alınan her besin çocuğu etkilemektedir. Bu sebeple uzman doktorunuzun tavsiyesi önemlidir.
Evde basur tedavisi nasıl yapılır?
Öncelikle belirtmem gerekir ki bu yazdığımız bölüm yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bölüm değil bizzat yaşanılan bölümdür. Şahsen ben basurun cerrahi işlem olmadan evde % 100 tedavisinin olduğuna inanmıyorum. Yeni çıkan veya süre geçmemiş hemoroit sorunlarından bahsetmiyorum bahsettiğim konu ciddi basur sorunu ile karşı karşıya kalınan bölümdür.
Fakat sorunsuz şekilde basurla yaklaşık 8 yıldır nasıl yaşadığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yalnız şunu belirtmek isterim ki her soruna her çözüm yöntemi uygun değildir. Basur kişiden kişiye çok farklı reaksiyonlar göstermektedir.
Daha önce başımdan geçen nasır problemini nasıl çözdüğümü sizlere anlatmıştım. Okumak isteyenler için linki burada paylaşalım .
Basur içinde aslına bakarsanız aynı yolu izledim. Önce bir uzmana danıştım bir takım sürme kremler ve bağırsakları yumuşatmak için bir şurup verdi ve kullandım. Doğrusunu söylemek gerekirse çokta faydasını görmedim. Acılı ve sancılı süreç uzun bir süre devam etti.
Sonrasında okudum hemoroit sorunu ile ilgili belki hem Türk hem yabancı binlerce makale inceledim. Resimlere baktım. Konu ile ilgili seminer verebilecek düzeye geldim desem yalan olmaz ve sonunda şuna karar verdim.
Basuru oluşturan sebeplerin başında yapılan dışkının normlardan farklı olması. Yani sağlıksız dışkı ile makat bölgesinde oluşan sürtünmenin artması.
Sağlıksız dışkı makat ve bağırsak sistemi içerisinde resmen zımpara görevi görmektedir ve ilgili bölgeyi sıyırarak geçmektedir. Bu durumda sağlıklı bir ihtiyaç giderme için beslenme alışkanlığımda değişikliğe giderek daha fazla sebze tüketmeye başladım. Var olan sorunun temelini çözmüş oldum fakat orada oluşan memelerin bir şekilde geçmesi gerekiyordu ki daha sonra tekrar sorun yaratmasın. Bunun içinde belirli bir süre dışkılamanın yumuşak çıkmasını sağladım peki nasıl?
Şu marketlerde satılan form çaylarını hepiniz bilirsiniz. İşte onlarla. Form çaylarının içerisinde sinameki bulunmaktadır. Sinameki ise dışkılamayı yumuşatır. İlk zamanlar günde 2 fincan sonrasında ise her gece yatmadan önce bir fincan bu form çaylarından tükettim. Daha 2. kullanımda faydasını görmeye başladım. Aradan bir kaç gün geçmeden var olan acılarım dinmeye başladı.
Birinci hafta dolmadan ise ne acı kaldı ne sancı. Aynı yönteme yaklaşık 2 hafta devam ettim ve mutlu sona ulaştım. Halen bir kaç gün üst üste sağlıksız yiyecekler yediğim zaman bu sorunla yüzleşiyorum fakat sancı başlamadan hemen beslenme şeklimdeki bir düzenleme ile sorunu ortadan yok ediyorum.
Ben basurdan bu şekilde kurtuldum. Daha doğrusu hemoroit ile yaşamayı öğrendim. Yaklaşık 7 – 8 senedir her hangi bir sorun yaşamıyorum.
Hamilelik döneminde basur sorunu çekenlere kesinlikle bu yöntemi doktor tavsiyesi olmadan önermiyorum. Form çaylarının içeriğinde bebeğe zarar verebilecek bir madde olup olmadığı konusunda fikir sahibi değilim. Bu yüzden mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
Fakat bu çaylar olmadan da özellikle kayısı tüketerek, bolca su içip sağlıklı beslenerek bu sorununda üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz.
Önemli bilgiler için editöre tesekkurler
teşekkür ederim sibel hn