Peki gebelikte şeker yükselmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir sizler için araştırdık. Bilindiği üzere şeker hastalığı pankreastan salgılanan insülinin yetersiz salgılanması ya da etkisiz kalması sonucu, hücrelere alınamayan şekerin kan içerisinde kalarak, kan şekerini yükseltmesi sonucu oluşur.
Kanda fazla miktarda olan şeker vücut için adeta bir tür zehir hükmündedir. Bu durum hamile olan bayanlarda da görülebilmektedir. Peki, gebelikte şeker yükselmesi nedir? Hamilelikte şeker yükselmesi iki şekilde meydana gelir. İlk durumda hamile olan bayanın, hamile olmadan önce de şeker hastalığı mevcuttur ve gebe kaldığında da şeker oranlarında yükselmeler meydana gelir.
Ortalama her yüz elli kadından birinde gebelik öncesi diyabet (DM) görülmektedir. Diğer durumdaysa bazı kadınlarda şeker gebelik sırasında ortaya çıkar. Bu tür diyabet hastalığına ise gebelik şekeri yani gestasyonel diyabet denmektedir.
Gebelikte Şeker Yükselmesi
Anne adayı hamile kalmadan önce de kan şekerinin yükselmesi ile ilgili sorunlar yaşıyorsa gebelik süresi boyunca daha fazla dikkatli olunmalı, bebeğin de sağlığı açısından kan şekeri sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Gebelikte kan şekerinin kontrol altında tutulması gebelik öncesinden çok daha zor olabilir.
Bu durum vücuda alınan insülin dozunun değiştirilmesine sebep olur. Gebelik şekerinin anne adayında olup olmadığı yirmi dört ile yirmi sekiz hafta arasındaki şeker yüklemesi sayesinde anlaşılır. Kesin tanıya 100 gram ağızdan yapılan glukoz testi ile varılır.
Gebelikte Şeker Kaç Olmalı?
Olması gereken şeker oranı açlık kan şekeri düzeyi 60-90mg/dl iken tokluk kan şekeri ise 120-130 mg/dl olmalıdır. Gebelik döneminde ölçümler haftada en az iki gün kahvaltıdan önce ve iki saat sonra, öğle ve akşam yemeğinden önce ve gece 23.00’da olmak üzere günlük 5 kez kan şekeri ölçümü yapılması yerinde olacaktır.
Gebelik Şekerinin Riskleri Nelerdir?
Gebelik şekeri ister gebelikle beraber ortaya çıksın isterse de gebelik öncesinden gelen şeker hastalığı sebebiyle, hem anne adayı hem de bebek için sağlıklarını etkileyecek birtakım riskler meydana getirir. Hamilelik öncesinde başlamış olan şeker hastalığının gebelik süresince olabildiğince kontrol altında tutulması diyabetin oluşturacağı riskleri de o denli azaltır.
Gebelik esnasında ortaya çıkan şeker yükselmeleri ve şeker hastalığında ise riskler, gebelik öncesi şeker hastalığına sahip kişilerin gebelikteki risklerine göre çok daha azdır. Gebelikte şeker yükselmesi olmadan da hamile adayları bazı riskler taşımaktadır. Bu riskler hamilelikte zehirlenme, hiper tansiyon, düşük yapma veya erken doğum gibi risklerdir. Bu riskler gebelikte şeker hastalığına sahip kişilerde, şeker hastası olmayan gebelere göre daha fazladır.
Gebelik öncesinde de var olan şeker hastalığı doğum sonrasında bebeklerde anomali görülme riskini arttırmaktadır. Fakat gebelik öncesi şeker hastası olmayan ama gebelik esnasında ortaya çıkan diyabet durumlarında bebeğin bu türden anomalilere yakalanma riski oldukça düşüktür. Yakalansa bile bunun sebebinin gebelik şekeriyle çok az bir oranda ilişkisi vardır.
Gebelikte Şeker Tedavisi
Makrozomik bebek gelişimi, yani bebeğin normalden daha iri olma riskini, hamilelik öncesinden gelen ya da hamilelik esnasında ortaya çıkan gebelik şekeri arttırmaktadır. Bu durum sezaryen doğumu zorunlu kılmaktadır.
Hamilelik öncesinde şeker hastalığına sahip adaylar gebelikten önceki son birkaç ayda ve gebelik süresinde şeker düzeylerinin normal seyrettiği ve kontrol altında tutulduğu durumlarda bebeklerde görülebilecek anomali ihtimalini büyük oranda azaltmaktadır. Bu sebeple gebelikte şeker yükselmelerinde insülin tedavisine düzenli olarak aksatmadan devam edilmelidir.
Öncelikle gebeninin bu konuda bilgilendirilmesi ve öneminin farkına varması oldukça önemlidir. Tedavide kan şekeri değerlerini belirli aralıkta tutabilmek hedeftir. Gebenin kilosuna ve gebelik haftasına uygun kalori diyet düzenlenmelidir.
Gebenin şayet tıbbi olarak bir engeli yoksa yürüyüş veya yüzme gibi egzersizler tedavide önemlidir. Aynı zamanda belli aralıklarla mutlaka kan şekeri takibi yapmak gereklidir. Eğer kan şekeri değerleri diyet ile olaması gereken aralıkta tutulamaz ise o zaman diyete ek olarak insülin enjeksiyonlarına geçmek seçeneği çıkabilir. Not: Burada genel bilgiler verilmiş olup teşhis ve tedavi için mutlaka bir hekime görünmeniz yerinde olacaktır.