Addison hastalığı, adrenal bezlerinde ortaya çıkan ve oldukça nadir görülen bir durumudur.
Hastalık, tedavi edilmediğinde hayati tehlike oluşturabilecek hormon eksikliğine yol açar.
Addison hastalığı nadir görülen hastalıklardan biridir: milyonda 100 ila 140 kişi etkilenir, kadın hastalar erkeklerden biraz daha fazladır. Hastalık ilke olarak her yaşta ortaya çıkabilir, ancak öncelikle 30 ve 50 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır.
Addison Nedir
Böbreküstü bezi nedir?
Adrenal bezi, üst direkte iki böbreğe dayanan hormon üreten bir organdır. Görevleri hayati hormonların üretimi ve dağıtımıdır. Adrenal bezin iç kısmı, adrenal medulla, epinefrin gibi hormonları serbest bırakır. Adrenal bezin dış kısmı, adrenal korteks, kortikosteroidleri ve minerakokortikoidleri serbest bırakır. Aynı zamanda seks hormonlarının üretimini uyarır. Adrenallerin kendileri hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Sırayla kortizol hormonu üretmek için adrenal bezleri uyaran ACTH hormonunu üretir.
Vücut adrenal korteks hormonlarının eksikliğine nasıl tepki verir?
Adrenal korteksin işlevi bozulursa, hormon eksikliği oluşur. Adrenal korteks, artık yeterli miktarda glukokortikoid ve / veya minerakokortikoid üretemez.
Kortikosteroid eksikliği, kan şekeri seviyeleri keskin bir şekilde düşebilir. Vücut artık enerji metabolizmasını koruyamamaktadır. Kaslar, aynı zamanda kalp o kadar zayıflar ki, organizma artık yeterli kanla beslenmez. Kan basıncı düşer.
Addison hastalığı nasıl oluşur?
Çoğu durumda (% 80-90) Addison hastalığı bir otoimmün hastalık tarafından tetiklenir. Vücudun bağışıklık sistemi, kendi dokusuna karşı adrenal korteksine saldıran ve nihayetinde onu yok eden antikorlar oluşturur. Hastalığın kesin oluşum nedeni şu ana kadar bilinmemektedir.
Addison hastalığının belirtileri nelerdir?
Addison hastalığı, özellikle başlangıçta, çok spesifik olmayan semptomlar nedeniyle kendini göstermez. Belirtiler genellikle yavaş yavaş gelişir. Hastalığın ciddi evresine kadar, belirtilen yalnızca stres altında ortaya çıkar:
- Yorgunluk, halsizlik, performansta düşüş
- Zayıf bağışıklık sistemi
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Soğuğa karşı duyarlılık
- Baş dönmesi, özellikle oturma veya yatma pozisyonundan kalkarken
- Eller, dirsekler, deri kıvrımlarında ve oral mukozanın yanak bölgesinde kahverengi lekeler (hiperpigmentasyon). Bu değişiklikler çok karakteristiktir, ancak çoğu durumda hastalıkta daha sonra ortaya çıkar.
- Hasta çocuklara hipoglisemi, sinirlilik ve tuzlu yiyecekler için istek duyulur.
- Kadınlarda vücut kıllarının kaybı
Addison krizi
Addison hastalığı tedavi edilmezse, “Addison krizi” olarak adlandırılabilir. Bu aynı zamanda cerrahi, travma veya ciddi enfeksiyonlar gibi stresli durumlar tarafından da tetiklenebilir. Addison krizi, aşağıdaki belirtilerle hayatı tehdit eden potansiyel bir komplikasyondur:
- Şiddetli karın ağrısı
- Kusma, ishal
- Güçlü yorgunluk
- Bilinç bulanıklığı
- Çok düşük kan basıncı
- Böbrek yetmezliği
- Dolaşım yetmezliği
- Şok
Addison hastalığı nasıl tedavi edilir?
Addison hastalığının tedavisi, kayıp hormonları desteklemekten ibarettir. Yok, edilen adrenal korteks yenilenemediğinden, hormon replasman tedavisi ömür boyu sürmelidir. Birincisi ve en önemlisi günlük glukokortikoid alımıdır. Günümüzde, yalnızca günde bir kez alınması gerekmektedir.
Su dengesinin düşmesi düzenli sıvı alımı ile telafi edilir. Yaklaşan bir Addison krizi durumunda hızla hareket edebilmek için, Addison hastalarında her zaman kendi kendine enjeksiyon için hızlı etkili kortizon hazırlığı olan bir acil durum kiti bulunmalıdır. Mevcut bir Addison krizi yoğun bakım ile ele alınmalıdır.
Görsel kaynak: NHS
Addison hastalığını ilk defa duyuyorum. Kötü bir hastalık. Allah dert verip, derman aratmasın. Hepimize sağlık versin..
Allah tüm hastalarımıza şifa versin