Evde bakımı açısından en çok tercih edilen hayvanlardan biride balıklardır. Peki balıkların yaşam alanı olan akvaryum nasıl temizlenir? Akvaryum temizliği hakkında yanlış bilinenler nelerdir? Akvaryum ve balıkların bakımı ile ilgili aradığınız doğru veya yanlış bildiğiniz bir çok sorunun cevabını bu yazımızda bulacaksınız.
Akvaryum Nasıl Olmalı
Sevgili okurlar öncelikle şunu düşünmenizi isterim doğal ortamlarından kopartılarak evlerimizin baş köşesini aldığımız minik dostlarımızın rahatlarını düşünmemiz gerekmektedir. Siz kendinizi bir oda içerisinde hapis edilmiş düşünün ne kadar rahat edebilirsiniz. Rahatınız için oda ne kadar geniş ve ferah olursa sizin hareketlerinizde o kadar rahat olur. Bu sebeple evlerine akvaryum kuracak kişilere mümkün mertebe büyük akvaryumlar kurmalarını tavsiye ederiz. Balık çeşitlerine göre farklı akvaryum kurma teknikleri bulunmaktadır. Ama standart olan Bir şey var ise oda dostlarımızın yaşam alanının geniş olması gerektiğidir. Normal ortalama bir akvaryum balıklarımızın boyutunda baz alarak 200 Litre kapasiteli 100 Cm lik bir akvaryum ideal bir akvaryumdur. Özellikle en çok beslenen Malavi ( ciklet ) balıkları için bu boyut çok uygun bir boyuttur.
Akvaryum Malzemeleri
Akvaryum
Kum
Taş
Hava motoru
Filtre
Isıtıcı
Kaya tuzu
Kepçe
Dezenfekte
Dip temizleme sifonu
Cam temizleme süngeri
Yavruluk
Kuluçka makinesi ( isteğe bağlı )
Termometre ( dijital )
Genel akvaryum ekipmanları bu şekilde olmalıdır. Okyanus ve bitkili akvaryumlar için belli başla bir iki ekipman daha eklenebilir. Bu ekipmanlar arasında dikkat edilmesi gereken özellikle Hava motoru ve Filtredir.
Hava motorlarının uygun fiyatlı olanları içerisinde bir iki pompa çalışmasından ötürü biraz gürültü yapabilir veya alınacak hava motoru biraz yüksek fiyatlı olmalıdır. Hava motoru yerine en küçük boy filtre kullanılıp hava hortumunun takılması halinde gerekli oksijeni fazlası ile sağlayacaktır. İç filtrelerin aynı zamanda su ilerisine oksijen verme özelliği olanların seçilmesi hava motorlarının çıkarttığı gereksiz seslerden sizi korumaya yardımcıdır.
Filtre ise kesinlikle iç filtre olmamalıdır. İç filtreler her ne kadar yüksek performanslı olsa da suyu temizlemeye yetersiz kalacaktır. Belirli bir süre sonra suyunuz bulanıklaşarak sizin sinirinizi bozmasından ötürü akvaryumdan su çekimi yapılması gerekecek yeni eklenen fazla miktardaki su ise balıklarınızın ölmesine yol açabilecektir.
Akvaryum bakımında en doğru bilinen yanlış akvaryum temizliğinde yapılmaktadır. Balıkları komple çıkararak deterjanla bile akvaryumları temizleyenler bulunmaktadır. Sevgili okurlar akvaryum içerisinde fazla miktardaki su değişimi balıklarınız için akvaryum içerisinde oluşan eko sistemin çökmesi anlamına gelmektedir. Akvaryum temizliğinin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgiyi az aşağıda bulabilirsiniz.
Akvaryum Nasıl Kurulur?
Akvaryum için gerekli ekipmanların saplanmasından sonra kurumunda özel bir bilgiye gerek yoktur. Hemen herkes bu işlemi zaten yapabilir. Akvaryum duru su ile temizlendikten sonra kum, taş, belki bir iki süs, filtre, ısıtıcı, hava motoru size göre en uygun yerlere yerleştirilir. ( hava motoru su içerisine konulmaz. Sadece hortumları su içerisinde olmalıdır) Akvaryuma su üzerinde ortalama 4 parmak boşluk kalacak şekilde camdan akıtarak suyu bulandırmadan yavaşça konulduktan sonra ekipmanlar çalıştırılır. Akvaryuma hemen balık koymanız demek koyacağınız balıkların bazılarının ölmesine sebep olabilir. Bunun sebebi akvaryumdaki eko sistemin oturmaması balıklar için faydalı bakterilerin oluşmamasıdır.
Tavsiyemiz akvaryum kurulduktan sonra balıkları alacağınız yerden bir miktar akvaryum suyu temin etmeniz ve kendi akvaryumunuza boşaltmanızdır. Balıklar akvaryuma konulmadan önce 2 – 3 gün boş şekilde çalışması gerekli bakterilerin oluşmasına fırsat verecektir. Yararlı bakterilerin oluşması için mutlaka içerisinde balık yaşayan bir akvaryumdan su alınarak kendi akvaryumunuza kurmanız gerekmektedir. Zararlı bakterilerin ölmesi içinde tablet tuz ve dezenfekte damlasından yeter ki kadar kullanmanız en doğru hareket olacaktır.
Akvaryum Su Sıcaklığı
İçerisinde kullanılan balıklara göre değişim göstermektedir. Örneğin Japon balıkları fazla sıcaklığı sevmezken çiklet balıkları 24,5 ila 28,3 derece sıcaklıkta rahat etmektedir. 26 derece ise ideal sıcaklıktır. En önemli nokta almış olduğunuz ısıtıcının doğru derecede çalışıyor olmasıdır. Bazı ısıtıcılar 26 dereceye ayarlansa bile ısıyı fazla verir. Bu sebeple dijital bir termometre kullanılması en doğru hareket olacaktır. Eğer ısıtıcınızın üzerinde bulunan yazılar doğru değilse ideal sıcaklığa göre ayar yapılmalıdır.
Akvaryum Nasıl Düzenlenmeli
Akvaryum düzeni sürekli balıkların gezme yolunu kesecek şekilde olmamalıdır. Çok fazla süs sizin gözünüze güzel gözükebilir fakat doğal ortamda böyle süsler bulunmamalıdır. Balıkların çoğu saklanmayı seven canlılardır. Özellikle taşlar ile saklanma alanlarının kurulması doğal ortamın yakalanması için ideal hareketlerdir.
Akvaryum Filtresi Nasıl Olmalı?
Az önce de dediğimiz gibi akvaryum motoru veya akvaryum filtresi akvaryumun en önemli malzemeleri içerisinde hatta olmazsa olmazıdır. Eğer balıklarınızın sağlığını veya akvaryumunuzun sürekli temiz olmasını istiyorsanız akvaryum dış filtre kullanmalısınız. İç filtreler içerisinde kullanılan bir parça sünger akvaryumu temizlemek için yetersiz kalacaktır. Buda akvaryumunuzun içerisinde bir süre sonra yağlanmaya ve akvaryumunuzdan buharlaşan su ile kötü kokular gelmesine sebep olur. Eğer bu işi ciddi şekilde yapmak istiyorsanız akvaryum dış filtre kesinlikle çok büyük önem arz etmektedir.
Akvaryum Hava Motoru
Asıl amacı su içerisine oksijen sağlamaktır. Fakat görsel olarak ta kabarcıkların suyun altından çıkması gerçekten göze hoş gelmektedir. Az önce de değindiğimiz gibi içerisinde pompalar bulunan akvaryum hava motorları biraz sesli çalışmaktadır. Kullananların çoğu bu durumdan şikayetçi hatta etrafını izole edenler bile vardır. Ben yıllarca akvaryum kullanmış biri olarak pek fazla hava motoruna ses yüzünden önem vermedim. Bunun yerine hava destekli akvaryum için en küçük boy iç filtre kullandım. Filtrenin sünger bölümünü çıkartarak kafa bölümüne takılan hortum ile akvaryumun oksijenini sağladım hem gürültüden kurtuldum hem de maliyeti düşürdüm. Bu yöntemi tavsiye ederim.
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?
Akvaryumla uğraşan bir çok kişinin bu konuda belirli yöntemleri vardır ve bu yöntemler zaman içerisinde en doğru şekle ulaşır. Akvaryumun suyunun değiştirilmesi gibi bir olay söz konusu dahi değildir. Değişen sudaki eko sistem bozulur buda balıklarınızın ölmesine sebep olur. Akvaryum nasıl temiz kalır diye düşünenler alttaki maddeleri dikkatle okumalıdır.
1- Cam süngeri ile camların üzerinde biriken tortular temizlenir.
2- Dip sifonu ile kum yüzeyinde biriken dışkılar temizlenir.
3- Filtre içi temizlenir. Filtre içerisinde bulunan sünger sadece az miktarda suyu tutulur çok fazla eğer sünger değiştirilecekse eski süngerden bir parça yine filtre içerisinde bırakılır. Bu işlemin sebebi bakterilerin tamamen yok olmamasıdır. Akvaryum içerisinde bulunan faydaki mikroorganizmalar kum, taş ve filtre içerisine konuşlanır.
4- Akvaryumdaki dip çekimi sonucunda eksilmiş olan su ilave edilir.
5- Dezenfekte damlası damlatılarak duruma göre az miktarda kaya tuzu atılabilir. Tuz sürekli atılmamalıdır.
Akvaryum temizliği her hafta yapılacak bir şey değildir. Akvaryum suyu buharlaşmadan ötürü sürekli eksilecek ve sizin eksilen suyu tamamlamanız yeterli olacaktır. Dip çekimini 15 günde bir fazla su çekmeden tekrarlamanız ideal süredir. Filtre temizliği ise balıklarınızın yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Sürekli dış filtre temizliği yapılmaz suyunuz bulanıklaşmaya başladığında temizlik vakti gelmiştir. Kendi kullandığımız akvaryum da filtre temizliği 6 ayda bir yapılmaktaydı. Kullanılan balık ciklet diye tabir edilen Malavi gölünün sevilen yüzü Mpanga.
Akvaryuma Balık Seçimi
Herkesin zevki başkadır. Ama yeni başlayanlara tavsiyemiz Japon veya Malavi cikletleridir. Dayanıklılık oldukça iyidir. Ciklet türlerinde üreme oldukça fazladır. Dikkat edilirse çok kısa zamanlarda yüzlerce yavrunuz olabilir. Bir çok kişi bu balıkları ek gelir olarak kullanmaktadır.
Balık seçerken birbirlerine uygun türler seçilmesi veya aynı cins balık seçilmesi en doğru harekettir. Her balık aynı sertlikte değildir. Örneklemek gerekirse Lepistes yavrularını Japonlar yemektedir. Japon balıkları lepistese göre daha sert balıktır. Veya cikletler ile neonlar aynı akvaryumda bulunmamalıdır. Neonlar bitkili ortamları seven balıklar cikletler ise kayalık bölge balıklarıdır. Cikletler anne balık haricinde kendi yavrularını dahi yiyebilme potansiyeline sahiptir. Büyük balık küçük balığı yutar. Bu sebeple tek düze balık seçimi en doğru yaklaşımdır.
Yavru Balıklar İçin Doğal Ortam
İmkan varsa yavru balıklar içinde akvaryum oluşturulması tavsiyemizdir. Eğer yoksa yavruluklar ile idare etmek zorunda kalacaksınız. Yavruluk seçiminde ise mümkün mertebe büyük yavruluk almanızı öneririz. Eğer beslediğiniz balık cikletse çok fazla yavrunuz olacak demektir.
Akvaryumu Temizleyen Canlılar
26 derece sıcak suda yine akvaryum temizliği için çöpçü diye adlandırılan balıklar veya vatoslar kullanılmalıdır. Fakat bu balıklar hakkında bilinen en büyük yanlış su dibinden bulunan dışkılarla beslenmesidir. Hayır bu doğru değildir. Balık dışkı ile beslenmez. Bu tarz balıklar yerde kalan yem parçaları ve su içerisinde bulunan planktonlar ile beslenir. Su içerisinde gözükmeyen bir çok mikro organizma bulunmaktadır. Bunlara ilaveten midye çok iyi doğal filtre görevi gören canlıdır. Fakat 26 derece su midyeler için pek uygun değildir. Akvaryumunuzda çok uzun süre yaşamayacaktır.