Bacak ağrısı kalıcı ve donuk bir ağrıdan, batma hissine kadar çok çeşitli olabilir. Bacak ağrısının nedenleri çokça olmakla birlikte birçoğu kısa zamanda evde hafifletilebilir. Bazı bacak ağrıları ise tıbbi olarak ciddi bir soruna işaret eder.
Bacak ağrısı kepimizin muhtemelen yaşadığımız bir şeydir. Daha çok geceleri olur? Hele ki uymaya çalışırken daha çok hissederiz? Peki bu ağrılar neden olur ve bizler neler yapabiliriz araştırarak yazdık.
Bacak Ağrısı
Bacaklarımızda kaslar, kemik, eklem, sinirler ve damarlar bulunmaktadır. Bacak ağrısı bütün bunlardan kaynaklanabilir. Ayırt edilebilmesi ancak tetkik ile mümkün olabilir. Tıbbi cihazlar ile yapılan bu tetkikler uzmanlar tarafından değerlendirilere bir neticye ulaşılabilir. ‘Bacak ağrısı neden olur?’ sorusunun cevabından önce ‘Bacak ağrısı nedir?’ ona bakalım.
Bacak Ağrısı Nedir?
Vücudumuzun belin alt bölümünden başlayarak ayak bileğine kadar olan bölgede oluşan ağrı hissi bacak ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Bacak ağrısının nedenleri kemikten ve dokulardan kaynaklı olabilir. Ya da çeşitli sağlık problemlerinin bacağa yansıması da olabilir.
Hepimiz farklı şekillerde bir bacak ağrısı çekiyoruz. Ya gün içinde uzun süre ayakta durmaktan, ya hareketsiz bir şekilde oturmaktan, ya yanlış egsesiz ve hareketlerden bu ağrılar oluşuyor. Bacak ağrıları bacaktan kaynaklı yani eklemlerden, tendon ve kaslardaki hasarlardan, yan bağlardan ve yürüme kusurlarından olabileceği gibi olabileceği gibi, kalp, felç ve sinir sıkışması gibi sebeplerden de oluşabilir.
Bacak Ağrısı Nedenleri
- Damar Sertleşmesi,
- Varis kaynaklı,
- Sinirlerin Sıkışması,
- Bel Fıtığı oluşması,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Eklemlerde oluşan sorunlar,
- Gebe olmaktan,
- Diyabet
- Fazla Kilolar
Bacak ağrılarının sebepleri dokuların çeşitliliğine bağlı olarak bir çok nedenlerden olabilir. Kaslar, tendonlar, yan bağlar, kemik ve eklemler ağrıya sebep olabileceği gibi damarlar dahi ağrı sebebi olabilir. Damarlardan kaynaklı ağrılar ise atardamar ve toplardamar kaynaklıdır. Bu damarların görüntülenmesi ultrason ile yapılır.
Bacak Ağrısı Tedavisi
Hemen hemen her yaştan kişiler hayatının bir bölümünde bacak ağrısı çekmiştir. Aşırı hareket etmek, hareketsiz kalmak, ağır yük taşımak ve kilonun artışı gibi bir çok şekilde ortaya çıkar. Bu ağrılar kas dokusunun çok yorulmasından ya da zayıf olmasından oluşabilir. Eğer öyle ise bu şikayetler istirahat etmekle iyileşir.
Lakin bazı bacak ağrıları bacağın kendisinden meydana gelir. Kişi bacak ağrısı şikayeti ile hastaneye geldiğinde hekim hastayı öncelikle ayrıntılı bir şekilde fiziki muayenesini yapar. Sonrasında gerekli görürse radyolojik tetkik talep eder. Bazende sinirlerin araştırılması ve sinir ölçümü için EMG ister. İşte yapılan tetkik ve değerlendirmelere göre bacak ağrısına neden olan etken tespit dilir. Tespite göre de uygun tedavi uygulanır.
Bacak Ağrısı İçin Neler Yapabilirim
Bacağı Yüksekte Tutmak: Eğer bacaklarınızda varis varsa ve ağrınızın bundan kaynaklandığını düşünüyorsanız; dinlenirken ağrıyan bacağınızı yüksekte tutmayı deneyin. Bacağı yukarda tutmak kan akışını etkileyeceğinden şişliği alır ve bacağı rahatlatır.Ayrıca destekli varis çoraplarından da yararlanabilirsiniz.
Soğuk Uygulama (Buz Tedavisi): Bacak ağrısının yaygın bir sebebi kas kramplarıdır ve şayet bu kramp aşırı fiziksel etkinlikden kaynaklanıyorsa ilk önce soğuk uygulamada bulunmalısınız. Bu durumda soğuk uygulama günde dört kez veya ilk günler daha sık sonra azaltılarak 15 dakika boyunca yapılmalıdır.
Egzersiz: Kas ağrılarında bacağı rahatlatıcı germe ve egzersiz hareketleri ağrı azalmasına yardımcı olabilir. Hasta bunu kendi başına başarmıyorsa fizik tedavi yardımı alabilir.
Tıbbi Malzeme Desteği: Yaralanma, burkulma veya kastan kaynaklanan ağrılarda ilk birkaç gün koltuk değneği yardımı alınabilir. Sonrası için de dizden başlayarak yukarıya doğru sarılan bandaj ağrı hafifletmede yardım eder.
Alkol ve Sigara Tüketmemek: Eğer alkol ve sigara kullanıyorsanız bunları kesmek ağrı dindirmede yardımcı olacaktır.
Ağrı Kesiciler: Rahatsızlığı hafifletmek için diğer önlemlerin yanısıra aspirin gibi hafif, reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilmeniz mümkün.
Fiziksel etkinlikten kaynaklanan bacak ağrısını engellemek basittir. Her zaman egzersizden önce ve sonra esneme hareketleri yapmalısınız. Bunun yanı sıra muz ve tavuk gibi potasyum açısından zengin besinler tüketebilirsiniz.
Tansiyon ve kolesterol seviyelerinizi kontrol altında tutmalısınız. Alkol tüketimi aşırıya kaçmamalıdır. Sigara kullanmamalısınız. Eğer diyabetiniz varsa; hastalığı kontrol altında tutmak için gerekli adımları atmalı ve bacak ağrısı ile ilgili hekiminizle görüşmelisiniz. Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısı Evde Nasıl Geçer? okumak için linke tıklayınız.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”