Çağın hastalığı haline gelen basur her gün daha fazla kişiyi olumsuz etkileyerek sancılı bir hayata itmektedir. Bu yazımızda basur için hangi bölüme gidilir? Basura hangi bölüm bakar? sorusunu sizler için araştırdık.
Makat bölgesinde şişme, kabarma, şişik ve kaşıntı ile başlayarak ileri seviyelere kadar ulaşan basur binlerce insanın hem iş hem de sosyal hayatını çekilmez bir hale getirerek adeta azap çekmesine neden olmaktadır. Peki nedir bu binlerce kişiyi ilgilendiren basur? Basur için hangi bölüme gitmek gerekir, hangi bölümden randevu almak gerekir?
Basur Nedir?
Tıbbi adı hemoroid olan ve anal kanalın üst kısmında yer alan damar yumaklarının genişlemesidir. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Kısaca tanımlamak gerekirse makat bölgesinde bulunan damarların şişmesi veya genişlemesi denilebilir. Bir düşmanla savaşabilmek için öncelikle o düşmanı iyi tanımak gerekir gelin birlikte basur neden olur inceleyelim.
Basur neden olur?
- Aşırı kabızlık ve ishal basurun ana nedenlerinin başında yer almaktadır.
- Gebelik süreci, doğum başlangıcı ve doğum
- Bisiklete binmek (düzgün imal edilmemiş sele)
- Ata binmek (çok uzun süreli)
- Sürekli oturmak sureti ile yapılan işler
- Alkol kullanımı
- Tümür ve kanser çeşitleri
Hemoroid hastalığının ana nedenleri arasında her almaktadır. Ancak bunlara ilaveten yeme alışkanlığı, sağlıksız besin tüketimi ve alafranga klozetler maalesef ki günümüzde yaygın olarak görülen basur hastalığının ana tetikçileridir. Peki basur için hangi bölüme gidilir?
Basur için hangi bölüme gidilir?
Basur tedavisi için başvurulması gereken birim bu konuda uzmanlaşmış olan anüs yani makat sorunlarını da kapsayan genel cerrahi doktorlarıdır. Hemoroid hastaları tedavi olabilmek için genel cerrahi bölümünden randevu alması ve konunun uzmanına muayene olması gerekmektedir.
Yaklaşık 5 ila 10 dakika sürecek olan muayene süreci sonunda uzman doktorunuz hastalığınızın durumu ile ilgili sizlere detaylı açıklamayı yapacaktır. Başlangıç düzeyi veya çok ileri düzey olmayan hemoroid sorunlarında ilk önce ilaçla tedavi yöntemine başvurulabilir. Ameliyat süreci ilaç tedavisinin yetersiz kalacağı durumlarda göz önüne alınmaktadır.
Basur Tedavisi
Basur hastaları için genel olarak uygulanan tedavi süreci duruma göre bağırsak yumuşatıcı surup, şişme olan bölgeyi rahatlatacak krem veya antibiyotikten ibaret olmaktadır. Kullanılan ilaçların basur tedavisi sürecinde yetersiz olması veya hastalığın gerilememesi durumunda kısa süreli ufak bir operasyon gündeme gelebilmektedir.
Bu ameliyat zor bir ameliyat değildir. Asla utanma alınganlık vb. durumlardan kaynaklı hareketle bu ameliyettan vazgeçmeyin. Bu size daha fazla acı yaşatacaktır. Zaten doktorların alışık olduğu bir durum olup ameliyat sonrası iyi ki olmuşum diyeceksiniz. Şahsen ben de öyle oldu.