Bebeklerin yemek yedikten sonra kusması sıkça karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir.
Peki bebekler yemek yedikten sonra neden kusar? Bebeğim kusuyor ne yapmalıyım gibi sorularınızın cevaplarını bulacağınız makalemizi dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
Kusan Bebeklere Neler Yapılmalı?
Bebeklerin genel yapısına göre kusmaya karşı olan eğilimleri farklılık gösterir. Kimi bebekler daha az kusarken kimi bebekler kusmaya karşı daha eğilimlidir. Peki bebeklerde kusmalar normal midir? Kusma bir sağlık sorunu sebebi midir? Bebeklerde kısmaya ne iyi gelir? İste kusma ile ilgili aradığınız her şey yazımızın devamında.
Bebekler Yemek Yedikten Sonra Neden Kusar?
Bebeklerde kusmanın tek bir sebebi olmadığı gibi bir çok sebepten dolayı bebeklerde kusma problemi gözlemlenebilir. Fakat doğumdan sonra olan kusmaların genelinde her hangi bir problem yoktur. Yine de bu konuda uzman desteğinin alınması çocuğunuzda bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek adına doğru bir hareket olacaktır.
0 – 6 ay grubu bebeklerde olan kusma beslenmeye karşı reflü sorunundan kaynaklı olabilme ihtimali vardır. 6 – 12 ay gurubu bebeklerde ise kusma problemi ek gıdaya geçilmesinden kaynaklı olarak bebeğin ek gıdayı reddetmesinden kaynaklı olarak yaşanabilmektedir.
Bebeklerde kusmanın çekli çok önemlidir. Ağızdan gelen sıvı veya yemek artıkları normal sadece akıntı şeklinde geliyorsa bu durum normal bir durumdur. Fakat kusma öğürme veya fışkırma şeklinde gelişiyorsa mutlaka uzman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bebeklerde Kusmaya Doğal Çözüm Yöntemleri.
– Çoğunlukla ek gıdaya geçiş döneminde yaşanan kusmaları çok iyi gözlemleyin. Bebek hazırladığınız ek gıdayı kabul etmiyorsa onu zorlamayın. Verdiğiniz ek gıdayı aralıklı olarak vermeye bebeğinizi alıştırmaya devam edin.
– Bebeklerin de yemek için bir kapasitesi olduğunu unutmayın. Bir öğünde kapasitesinin üstünde bebeğinize yemek vermeyin. Bunun yerine az ve sık öğünler ile bebeğinizi beslemeyi deneyin.
– Yemek sonrasında bebeğinizin fazla hareket etmesi kusmalara sebep olabilmektedir. Bu sebepten dolayı yemek yiyen bebeğinizi serbest bırakın fazla hareket ettirmeyin. Ayağınızda veya kucağınızda sallamayın.
– Karnı doyan bebeğinizin gazını çıkartmasını rahatlatmak için sırtını sıvazlamayı unutmayın. Midesine yeni yeni farklı besin maddeleri giren bebeklerin bu duruma alışması, bünyenin yeni gıdaları kabul etmesi biraz zaman alabilir.
– Kullanılan biberondaki deliklerin ufak olması bebeklerde kusma sorununu tetikleyen unsurlar içerisindedir.
Kusma sorunu yaşayan bebeklerin mutlaka uzman doktora gösterilmesi sorunun geçici mi başka bir problemden kaynaklı mı olduğunun öğrenilmesi adına en doğru hareket olacaktır.