Günümüzde sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olan burun tıkanıklığı, çözülmediği takdirde beraberinde bir takım sorunları meydana getirebilmektedir. Öncelikli olarak bu sağlık sorununun aşamasında her hangi bir alerjiniz olup olmadığını iyi bir şekilde anlamanız gerekmektedir.
Burun tıkanıklığı konusu farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan tıbbi bir belirtidir. Bu sebepler burnun yapısındaki bozukluklar ve iltihaplanmalar olabilir.
Burun Tıkanıklığı Neden olur?
Bebek ve küçük yaş yaşlarda burun tıkanıklığı daha ağızdan nefes alıp vermeye uyum sağlamayabilir. Özellikle uymak ve beslenmek ile ilgili çeşitli problemlerin burun tıkanıklığını ortaya çıkarabilir.
Bebeklerde burun tıkanıklığının hususen yeni doğan çocuklarda sık görülen bir durum olduğu bilinmelidir. Çoğunlukla endişeyi gerektirecek bir vaka olarak değerlendirilmez. Bebeklerin burunları dar olduğundan bu yaşlarda hapşırık ve burun tıkanması şikayetlerinin sık görülür.
Öncelikle bebeklerin ve küçük çocukların yaşadığı ev oldukça önemlidir. Şayet evde sigara , sprey, toz, boya, parfüm, veya evcil hayvan tüyü gibi şeyler burun tıkanıklığına neden olabilecek faktörler olduğundan kaldırılması tavsiye ediliyor.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Belirtileri
Bebekler ve küçük çocuklar rahatsızlıklarını yada meydana gelen belirtileri ifade edebilecek durumda değillerdir. Bu nedenle anne ve babalar aşağıda yazılı olan belirtileri takip ederek çocuklarında tıkanıklık olup olmadığını bilebilirler.
- İştahsızlık olması
- Beslemenin zor olması
- Huzursuzluk durumu
- Balgamlı öksürük olması
- Nefes almakta yaşanan güçlükler
- Uykudan sık sık uyanmak
- Uyumada yaşanan güçlükler
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Tıbbı tedavi olarak tabi ki hekimlerin önerisi ile burnun serum fizyolojikle açılması, vakum etkisi veren tıbbi cihazlar kullanılarak burun temizliğinin yapılması, eğer enfeksiyondan kaynaklı ise buna yönelik olarak tedavinin yapılması, bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl açılır sorusunun cevapları arasındadır.
Özellikle kış aylarında bebeğinizin burnunu düzenli olarak temizlemeniz hem daha iyi nefes alışını sağlayacak hem de geniz akıntısı kaynaklı rahatsızlıkları yaşamasını engelleyecektir.
Çocuklar belirli bir yaşa gelesiye kadar sümkürme hareketini yapamazlar bu nedenle burunlarını temizlemek için çeşitli araçlar kullanmamız gerekmektedir. Özellikle kış aylarında klima, soba ya da kalorifer nedeniyle ortamdaki hava kuru olur ve bu bebeklerinizde burun tıkanıklığına sebep olur.
O yüzden bebeğin her iki burun deliğine ihtiyaç olduğunda birer damla serum fizyolojik damlatabilirsiniz. Ayrıca bulunulan ortamın nemlendirilmesi için buhar makinesi de kullanabilirsiniz.
Bu sorunu yaşayan bebeğinize her gün ılık banyo yaptırmak hem onu oldukça rahatlatacaktır hem de burnunun boşalmasında faydalı olacaktır.
Sonuç
Burun tıkanıklığı çoğunlukla masum kabul edilen ve tedavisi kolay olan bir şikayettir. Ancak nefes alıp vermek hızlanıyorsa, parmak uçlarında ve tırnaklarda mavi-mor renk meydana gelmişse, nefes alıp verirken burun kanatlarında hareket varsa, göğüs kafesinde soluk alıp verirken çekilmeler oluşuyorsa doktora başvurmanız yerinde olacaktır. Burada yazılanlar genel bilgiler olup gerektiğinde mutlaka bir hekime danışınız.