Yeni doğan bebekler arasında sıklıkla karşılaşılan damak düşmesi genellikle bebeğin beslenme zamanında ortaya çıkan bir durumdur. Peki bebeklerde damak düşmesi nedir? Bebeklerde damak düşmesi neden olur? Damak düşmesi belirtileri ve damak düşmesi tedavisi hakkında tüm merak edilenleri sizler için araştırdık.
Damak düşmesi halk arasında çok ciddi bir sorunmuş gibi gözükse de işin aslı göründüğü gibi değildir. Anne sütü emmek için memeyi kavramaya çalışan bebeklerin bir çoğunun yaşadığı bir sorundur damak düşmesi. Yeni doğan bebeklerin hemen hepsinde damak düşmesi gerçekleşmektedir.
Bebeğin anne memesini ağzı ile kavrayıp emmeye çalışması esnasında ağız kenarından sütün sızması damak düşmesi sorunlarının genel adıdır. Peki damak düşmesi neden olur, belirtileri nelerdir?
Bebeklerde damak düşmesi neden olur?
Dünyanın tarif edilemez en büyük durguları içerisinde yer alan anne ile bebeğin ilk buluşması oldukça hüzünlü ve duygusal sahneler içermektedir. Anne ile bebeğin birbiri ile ilk tanışması ten tene temas ile sağlanır. Bu temasın sağlanması içinde bebek kısa süre içerisinde anne kucağına verilir. Anne anneliğin ilk gerekleri içerisinde yer olan bebeğini besleme duygusunu da bu ilk temas anında gerçekleştirir. Bebeğin beslenmesi için emzirme eylemi ilk zamanlar biraz sorunlu bir süreçtir. Her ne kadar iç güdü olarak bebek emmeye programlanmış olsa da ilk seferinde biraz zorlanma yaşanabilir.
Bebeklerin damağı yeni doğduğu zamanlarda oldukça hassastır. Emmeye çalışan ve zorlanan bebeklerde damak düşmesi sorunu yaşanabilir ve bu durum korkulacak bir şey değildir. Damağın düşmesi birkaç ufak hareket ile çözülebilir. Peki damak düşmesinin belirtileri nelerdir?
Bebeklerde damak düşmesi belirtileri
- Bebeğin emme esnasında çıkarttığı garip sesler.
- Bebeğin emerken zorlanması.
- Bebeğin emerken dudaklarının kenarından süt sızdırması.
Damak düşmesinin genel sebepleri arasındadır. Bebeğini takip eden ilgili bir anne bu durumu çok kolaylıkla fark edebilir.
Damak düşmesi hakkında bilinmesi gerekenler
Genellikle yeni doğan bebeklerde rastlanılan damak düşmesi bebeğin anneyi emmesinden kaynaklıdır. Bebek sütü alamaz ve huzursuzlanır, ağlar. Eğer doğum hastanede gerçekleşti ise hemen bir hemşireden destek almakta fayda vardır. Hemşire bebeğin rahat emebilmesi için size gereken yardımı gösterecektir.
Damak düşmesi tedavisi
Eskiden damak düşmesi için uygulanan tedavi yöntemi annenin baş parmağı ile damak kısmına hafifçe baskı uygulaması ile gerçekleştirilirdi. Anne baş parmağını bebeğin ağızı içerisine sokar ve yavaşça damağa baskı uygular. Ama yine de böyle bir durumda uzman doktorunuzdan yardım almak daha akıllıca bir çözümdür. Damak düşmesinde genellikle ilaç veya cerrahi tedavi uygulanmamaktadır.
Bebeklerde damak düşmesi
Bebeklerde damak düşmesi genellikle ilk dönemlerde gerçekleşmektedir. Fakat bebeğin doğumundan sonraki ilk 6 ay damak düşmesi için önem arz etmektedir. Damak düşmesi bebeğin istediği gibi emmesinden kaynaklı olarak kendini zorlaması ile ortaya çıkar. Bebeğin yaşayabileceği emme soruda daha sonraki dönemlerde damak, diş ve çene bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Damak düşmesi nasıl engellenir
Damak düşmesini önlemek için yapılabilecek şeylerin başında süt oluşumunun artmasını sağlamak için gerekli besinlerin tüketilmesidir. Sütün bolca gelmesi bebeğin zorlanmamasına sebep olacaktır. Emerken zorlanmayan bebekte ise damak düşmesi sorunu hemen hemen ortadan kalkmaktadır.
İlgili içerik: Anne sütünü arttıran besinler nelerdir? Anne sütü nasıl artar.
Merak ettiğim konunun cevabını ayrıntılı okudum
Editöre teşekkür ederim
Biz teşekkür ederiz