Bebekler neden öksürür?
Bebeklerde öksürüğün nedenleri, sebepleri.
Bebeği öksürük için ne zaman doktora götürmek gerekir?
Bebeklerde öksürük nasıl tedavi edilir?
Bebeğe öksürük ilacı verebilir misiniz?
Bebeklerde öksürük nasıl önlenir?
Bebeklerde öksürük sebepleri ve tedavi yöntemlerini incelemeye başlamadan önce bu yazımızı tamamen okuduğunuzda hangi soruların cevaplarını bulacağınızı kısaca belirtmek isteriz. İşte bebeklerde öksürük ile ilgili konu başlıklarımız.
Anne ve babaların korkulu rüyalarından olan bebeklerde öksürük nedenlerini bu yazımızda bulacaksınız. İşte bebeklerde öksürük neden olur sebepleri ve tedavisi.
Yeni doğan bebeklerde sık karşılaşılan sorunlardan biride sürekli öksürüktür. Bu durum geçici olmakla birlikte bazı sağlık sorunlarını işaret edebilir. Yeni ebeveyn olanların korkulu rüyalarından biri olan bebeklerde öksürük nedenlerini ele aldığımız bu yazıyı dikkatle okumanızı öneririz. İşte bebeklerde öksürük neden olur bebeklerde öksürüğün sebepleri ve tedavi yöntemleri.
Ara sıra bir öksürük ne sizi nede bebeğinizi rahatsız etmez. Ancak bebeğiniz sürekli ve günlerce öksürürse bu durum kesinlikle endişe verici bir hal alır. Uyuyamazlar ya da beslenmezler ve nefessiz kalabilirler. Mümkün olan her şekilde onlara yardım etmek istersiniz ancak ne yapacağını bilemeyebilirsiniz.
Biliyoz yazarları sizler için bebeklerde öksürük nedenlerini ve tedavi yöntemlerini araştırdı. İşte bebeklerde öksürük dosyası.
Bebekler neden öksürür?
Öksürük, hava yollarını tıkayan engellerden kurtulmak için vücudun doğal ve koruyucu refleksidir. Öksürme, toz veya yiyecek parçacıkları gibi zararlı maddeleri hava yollarından temizlemeye yardımcı olur. Balgam gibi solunum sisteminin aşırı salgılarının giderilmesi için en büyük destekçidir.
Öksürük esnasında bir salgı varsa buna ıslak öksürük denir. Eğer ger hangi bir salgı durumu söz konusu değilse hepimizin kullandığı tabir olan kuru öksürük durumu oluşur.
Bebeklerde öksürüğün nedenleri (sebepleri) nelerdir?
Bebeğinizin gösterdiği semptomlar öksürüğün nedenlerini belirlemenize yardımcı olabilir. İşte bebeklerde ve küçük çocuklarda öksürüğün ana nedenleri.
1. Soğuk algınlığı
Genellikle ıslak bir öksürük olarak başlar ve bebek iyileşdikçe kuru öksürüğe dönüşür. Soğuk algınlığından çok sayıda virüs sorumludur, bebeklerde öksürüğün en çok görülen sebepleri içerisindedir.
Genellikle, soğuk algınlığı nedeniyle oluşan öksürükler günümüzde, bebeğin durumu iyileştikten sonra iki aya kadar sürebilir.
2. Boğmaca öksürükler
Bu öksürük boğmaca gibi ses veren tuhaf bir soluma gürültüsü ile kesilir. Öksürük yoğun ve diğer öksürüklerden oldukça farklıdır. Bordetella boğmaca bakterileri günlerce hatta aylarca sürebilen boğmaca öksürüğüne neden olur.
Bakteriler tarafından toksinlerin üretilmesi solunum yollarını tahriş edebilir ve sürekli öksürüğe kapı açarlar.
3. Akciğer veya sinüs enfeksiyonu
Akciğer enfeksiyonları, akciğerlerde balgam oluşumuna sebep olarak ıslak bir öksürüğe neden olur. Sinüs enfeksiyonları ayrıca sinüsten bulaşan sıvılar boğazın içine itildiğinde ıslak bir öksürükle sonuçlanır.
Bebekler ve küçük çocuklar arasında sık görülen akciğer enfeksiyonu, akciğer içindeki minik solunum yollarının dolması ile oluşan bronşittir. Bronşitin tetiklenmesini ise sinsityal adı verilen virüs sağlar.
Birkaç virüs ve bakteri sinüs enfeksiyonuna neden olabilir. Sinüslerin boğaza doğru boşalması ise öksürüğe neden olur.
4. Alerjiler
Alerjilere bağlı öksürükler genellikle kuru veya balgamla kendini gösterebilir. Bebek burun boşluğunun şişmesi, boğaz kaslarının şişmesi, yüz kızarıklığı gibi diğer alerji semptomlarını gösterir.
Alerjik öksürüğün yaygın nedeni, bebeğin toz, akar, polen, küf veya evcil hayvan yetişen ortamlardaki havanın solması durumunda ortaya çıkan alerjik durumdur.
5. Astım
Kuru öksürükler, burun deliklerinin şişmesi, abartılı karın hareketi ile karakterize edilen hırıltı ve yorucu nefes ile birlikte kendini gösterir. Astım öksürükleri genellikle geceleri görülür.
Astım, polen ve toz gibi alerjenler, kimyasallar, stres ve hatta soğuk hava gibi çeşitli tetikleyiciler nedeniyle ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bu durum genellikle bir ömür boyu devam eder. Ancak ilaçla ve tetikleyicilere maruz kalmaktan kaçınılarak kolayca yönetilebilir.
6. Reflü
Reflüye bağlı öksürük ıslak olabilir, ancak balgam veya mukus içermez. Bunun yerine, bebek öksürdüğü zaman süt gibi az miktarda mide içeriğini ağızdan çıkabilir. Reflü nedeniyle oluşan öksürük, mide asidini boğaza kadar getirmektedir.
7. Aspirasyon
Yemek veya alınan sıvılar yemek borusu yerine hava yollarına kaçtığında oluşan öksürük patlamasıdır. Bu gibi durumlarda, bebek veya yürümeye başlayan çocuk öksürür hatta tıkanabilir. Bu durum istenmeyen çok kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
Bebekler, ağzına küçük bir oyuncak gibi yabancı bir cisim sokarlarsa, boğulmaya neden olabilecekleri için aspirasyon yaşayabilirler.
8. Kalp ve solunum problemleri
Kuru bir öksürük kalp rahatsızlıklarının da belirtisi olabilir, ıslak öksürük ise genellikle solunum sorunlarının bir sonucudur. Her iki durumda da bebek öksürük belirtisinin yerini alan yorgunluk ve iştahsızlık gibi diğer semptomları ortaya koyar.
Öksürük genellikle doğuştan kalp ve solunum problemlerinin ortak bir belirtisi olarak görülmektedir. Çocuk fiziksel aktiviteye dahil olduğunda kendini gösterir.
Soluk borusunun kısmen veya tamamen çöküp havanın geçişini zorlaştırdığı bir durum olan trakeomalaziler, öksürüğe neden olabilecek konjenital bir solunum problemidir. Öksürük, kalp yetmezliği olan çocukların durumunda kalp yetmezliğinin bir göstergesi olabilir, bu da onu tıbbi bir acil durum haline getirebilir.
9. Alışılmış öksürük
Bunlar genellikle sıkıntı belirtisi veya başka bir semptom belirtisi olmayan kuru öksürüklerdir. Tozlu bir ortamda yaşayan küçük çocuklar çok öksürebilir.
Alışılmış bir öksürüğün en büyük belirtisi çocuk meşgulken öksürmemesinden anlaşılabilir. Ayrıca, uyku sırasında öksürmez ve öksürükten rahatsız olmaz.
Öksürük, genellikle yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Bunlara ilaveten tam olarak tanımlanamayan başka senaryolarda çocukları rahatsız edebilmektedir. Gerekli görüldüğü her durumda bir uzmanda destek alınması tavsiye edilir.
Bebeği öksürük için ne zaman doktora götürmek gerekir?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri öksürüğe eşlik ederse bebeğinizi hemen doktora götürmeniz gerekmektedir.
- Bebeğin ateşi 38 derecenin üzerindeyse.
- Uyuşukluk, halsizlik durumu varsa.
- Öksürükle birlikte tuhaf bir ses, hırıltı veya ıslık sesi de eşlik ediyorsa.
- Bebek düzgün bir şekilde yemek yemiyor ve iştahsızlık yaşıyorsa.
- Öksürükle birlikte yeşilimsi, kırmızı lekeler içeren veya kötü kokulu bir sürü balgam çıkartıyorsa.
- Bebek öksürük olayından sonra bilinç kaybı yaşıyor ve normalden farklı bakıyorsa.
- Çocuk öksürükten sonra akciğerlerde veya göğüsteki ağrıdan şikayet ediyorsa.
- Merdivenleri tırmanmak, koşmak ve açık havada yürümek gibi basit aktiviteler öksürüğü tetikliyorsa.
- Öksürükten sonra bebekte kusma sorunu varsa.
- Çok sık olarak öksürük nöbeti geçiriyor ve renginde değişimler oluyorsa.
- Öksürükten sonra bebeğin durak rengi değişiyorsa.
- Öksürük sonrasında baygınlık geçiriyorsa.
Acil yardım almanız tavsiye edilmektedir.
Bebeklerde öksürük nasıl tedavi edilir?
Öksürük tedavisi, aşağıdaki seçeneklerden bir veya daha fazlasını içerebilir. Az öncede söylediğimiz gibi bebeğinizde normalden farklı bir öksürük durumu varsa uzmandan destek almak en akıllıca hareket olacaktır.
- Öksürme bakteriyel bir enfeksiyonun bir sonucu olduğunda bir antibiyotik tedavisi verilir. Antibiyotik dozu hastalığa, çocuğun yaşına ve enfeksiyonun ciddiyetine göre değişebilir.
- Asetaminofen (marka Tylenol) gibi analjezik ilaçlar öksürükle ilişkili rahatsızlıkları gidermek ve ateşi düşürmek için kullanılır.
- Önleyici ilaçlar astım ve kistik fibroz gibi kalıcı durumlar için kullanılır. Bu ilaçlar, sonunda öksürüğü azaltan hastalık yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olur. Asit reflü sıklığını azaltmak ve sonunda uzun vadede durdurmak için ilaçlar da kullanılabilir.
- Dinlenmek alerjiler nedeniyle öksürük tetiklemesini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, bağışıklık sisteminin kendi başına savaşması gereken viral enfeksiyonlarda, ilaç yardımı olmadan da gereklidir.
- Konjenital kalp defektleri, şiddetli gastroözofageal reflü ve kronik öksürüğü tetikleyebilecek kraniyofasiyal anormallikler gibi ciddi durumlarda cerrahi müdahale gereklidir.
Öksürük tedavisi için doktorun verdiği ilaçlar dışında bir ilaç kullanmaktan kaçının. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar çocuklarda ciddi sorunlara sebep olabilir.
Bebeğe öksürük ilacı verebilir misiniz?
Hayır. Doktorunuz aksi bir durum söylemediyse hiçbir zaman bir öksürük şurubu veya tabletini bir bebeğe veya küçük çocuğa vermeyin.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, iki yaşın altındaki çocuklar için öksürük ilacı kullanılmasına şiddetle karşı çıktığını belirtmektedir. Ajans ayrıca, bu tür ilaçların çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini ve hatta yaşamı tehdit edici yan etkilere neden olabileceğini belirtiyor.
Amerikan Pediatri Akademisi, OTC öksürük ilaçlarından dört yaşına kadar uzak durmanın en iyisi olduğunu bildirmekle birlikte, bir öksürük şurubu şişesine ulaşmak yerine, çocuk doktoruna danıştıktan sonra doğal yollara baş vurmayı önermektedir.
Bebeklerde öksürük nasıl önlenir?
Bebeklerde öksürüklerin önlenmesi tamamen öksürüğe neden olabilecek veya bebeği öksürtebilecek şeylerden kaçınmakla başladığı unutulmamalıdır.
Bebeklerde hijyene dikkat edin
Bir kişi hapşırırken veya öksürürken virüsü hava yoluyla diğerlerine geçirdiğinde solunum yolu ile hastalıkları yayılır. Ailede birinin soğuk algınlığı veya akciğer enfeksiyonu varsa, bebeğinizi onlardan uzak tutun. Hapşırmalarını engelleyemeyeceğiniz için bir peçete yardımı ile ağızını kapatmalarını ve mikrobu ortaya saçmamalarını öğütleyin. Virüsün dokunma, elleme yolu ile yayılmasını önlemek için bebeği ve bebeğin eşyalarını kullanmadan önce daima ellerinizi yıkayın.
Öksürük tetikleyen unsurlara dikkat edin
Bebeğiniz otomobil dumanı ve toz gibi alerjenlere maruz kaldığında öksürme eğilimindeyse, bunlara maruz kalmaktan kaçının. Özellikle polen, toz ve akarlara dikkat edin.
Boğulma tehlikelerinden uzak durun
Bebekler, bir şeyleri ağızlarına koyarak keşfe çıkma eğiliminde olan küçük yaramazlardır. Bu, küçük nesneler soluk borusuna girdiğinde boğulma riskine neden olur. Evinizdeki bu küçük nesneleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin
İlaçları zamanında verin
Astım ve kistik fibroz gibi genetik hastalıkların neden olduğu bir öksürüğün önlenmesi için ilacın zamanında uygulanması en iyi çözümdür. Tetikleyicilere maruz kalırken öksürük başlangıcını önlemek için ilaçları her zaman vaktinde vermeye özen gösterin.
Şiddetli semptomlara dikkat edin
Kalp hastalıkları gibi bazı öksürük nedenleri, bebeğe geçmişte durum tanısı konmadıkça belirsiz ve tespit edilmesi zor olabilir. Öksürüğe eşlik eden garip semptomlara dikkat edin ve doktorunuza raporlamayı unutmayın.
Bebeğin öksürüğünde bir sorun olduğunu hissederseniz, onları doktora götürmekten çekinmeyin. Erken tanı ve tedavinin başlaması, öksürüğü tetikleyebilecek birkaç ciddi hastalığın başarılı tedavisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir.
Bebek öksürmesi ile ilgili ayrıntılı güzel bir yazı olmuş..editöre tesekkurler
Biz teşekkür ederiz