Bebeklerde sırt dikeni isim benzerliğinden ötürü yetişkinlerdeki topuk dikeni ile karıştırılsa da iki sorun birbirinden çok farklıdır. Peki bebeklerdeki sırt dikeni nedir? Sırt dikeni nasıl çıkartılır? Sırt dikeni nasıl temizlenir? İşte sırt dikeni ile ilgili bilinmesi gereken her şey biliyoz.com’da.
Bebeğimin sırtında kıllar var
Bebek sırtında kıl oluşumunun sonucunda genelde sırt dikeni ile karşılaşılması muhtemeldir. Bebeklerde sırt dikeni çok sık olarak gözlemlenen fakat pek çok annenin gözünden kaçan bir sorundur. Sırt dikeni, sırt bölgesinde tüylenme ile ortaya çıkar. Sert ve batıcı olan kılların ovulmasından dolayı kendini gösteren sırt dikeni kız bebeklerde, erkek bebeklere oranla daha fazla gözlemlenir.
Halen bebekler için zararının araştırıldığı sırt dikeni çoğu zaman masaj ile ortadan kaldırılabilir. Sırt dikeni için masaj yaparken kullanılacak olan zeytinyağı hem bebeğin sırtını hem elleri kayganlaştırdığı için daha kolay masaj imkanı sağlıyor. Hakiki zeytin yağı ise hem bebeklerinizin cildinin zarar görmemesini sağlıyor hem de dikenlerin dökülmesine yardımcı oluyor.
Bebeklerde sırt dikeni nedir?
Bebeklerde sırt dikeni, sırtta oluşan kılların sakal şeklinde sertleşmesi ile bebeklerin sırtına batmasıdır. Bebeklerde görülen sırt dikenini bazen uzmanlar bile fark etmeyebilir. Fakat bu durumda şüphelenildiği taktirde bir uzmandan destek almakta fayda vardır.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?
Bebeklerde sırt dikeni neden çıkar?
Bebeklerde oluşan sırt dikeni genelde banyo esnasında bebeğin sırtının ovalanması ile kendini gösterir. Sırt dikeni oluşmuş olan bebeklerdeki bu sert kılları düşürmek için ovalama yöntemi ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Yine de uzman tavsiyesine baş vurulması tarafımızca önerilir.
Sırt dikeni masajı nasıl yapılır?
Bebeklerde sırt dikeni tedavisi için özel bir ilaç veya yönteme gerek yoktur. Bebeklerde sırt dikeni nasıl çıkarılır? Bebek yüzü koyun yatırılarak sırtına mümkünse hakiki zeytinyağı ile avuç içi ile hafif bastırarak dairesel hareketler ile masaj yapmak yeterli olacaktır.
Yapılacak olan masaj sırt dikeni denilen sert tüyler düşene kadar her seansta bir ila üç dakika arasında yapılması tavsiye edilir. Ortalama üç beş seansta sırt dikeni tamamen yok olup gidecektir. Sırt dikeni çıkan bebek için masajı genellikle banyo esnasında sabunsuz şekilde yıkanma işlemi bittikten sonra yapılması tavsiye edilir. Fakat sırt dikeni tamamen yok olana kadar günlük olarak bu masajın yapılması bebeğin huzuru açısından çok önemlidir.