Bebeklerimiz ve çocuklarımız emzirirken kullandığımız biberon seçimi önemli bir konudur. Hem bebeğinizin sağlığı hem biberon alırken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek istiyorsanız, cevabı bu yazımızda.
Biberonlar annelerin bebeklerini beslenmede en büyük yardımcısıdır. Bu nedenle doğru ve özellikleri ile bebeğin sağlığını direk etkilemektedir. Bu noktada bebekler için en uygun biberon hangisidir? En iyi gaz yapmayan biberon hangisidir? Biberon alırken nelere dikkat edilmelidir? Kolik önleyici biberon nedir? sorularının cevapları araştırma yazımızdadır.
En İyi Biberon
Biberon seçimi dediğimizde biberonunuzun sertliği, ağıza geliş şekli bunlar bebeğinizin daha iyi beslenmesinde ve daha iyi besinleri öğütmesinde önemli faktörlerden sadece bir kaçıdır.
Öncelikle belirmek gerekir ki bebeğinizi anne sütü ile beslemelisiniz ve bebeğiniz 6 aylık gelişim sürecini doldurduktan sonra 2 yaşına kadar ek gıdalarla beslenip büyütülmelidir. Aynı zamanda gelişimlerine faydalı olabilecek besinler verilmelidir.
İlk 6 haftadan sonra bebeğinizi alıştırmak adına biberon ile besin vermeye özen göstermelisiniz yoksa bebeğiniz biberonu ters tepecektir ve biberona biraz zor alışacaktır. Fakat bu biberonu sevmesi için bebeklerimize nasıl bir biberon almalıyız?
Yenidoğan Biberon Tavsiye
Yenidoğan biberon seçimi konusunda bebeğinizin biberona alışması için ve biberonu sevmesi için mutlaka alacağınız biberonun peristatik dil dalgalarının uygulanabileceği şekilde olmalıdır. Yani bebekler annesinin sütünü emerken anne memesine peristaltik dil dalgaları uygular ve bu şekilde süt alımını gerçekleştirirler.
Bebeğin ağızı, yüzü ve çenesi şekline uygun biberonları seçmek en iyisidir. Silikon, cam ve plastik hangisi olursa olsun ölçüsüne dikkat edilmelidir. Emzik akışı hızlı ve kaç delik olduğu önemlidir. Yeni doğmuş veya ilk kez biberon kullanacak bebekler genellikle tek delik olması tavsiye edilmektedir. Başlarda tek delik iken 3. ay civarında daha orta akışlı , 6. aylara doğru ise hızlı akışlı emzik alınmalıdır.
0-6 aylık biberon emziği: 1 numara, 6-18 aylık biberon emziği: 2 numara ve 18 ay ve sonrası için biberon emziği: 3 numara biberon emziği tavsiye edilmektedir.
Biberon emziğinde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de emziğin esnek olmasıdır. Bu sayede hava boşluğu esneklikle dengelenir. Biberonun doğal olması da önemlidir ki bu şekilde bebek biberonu reddetmez ve daha kolay beslenir.
Akıtmayan Biberon Tavsiye
Biberon seçimi konusunda öncelikle bebek biberondan süt içerken sanki anne göğsünden süt emiyor gibi rahat içebilmelidir. Bu şekilde bebek biberona çabuk alışır. Yeni doğan bebeklere 45 günden evvel biberon kullanılmadığından ‘0 ay +’ ibaresi olan yeni doğan akışlı emzik alınmalıdır. Bu emziklerinde diş ve damak yapısının korunması için ortadontik emzik uçları olmasına dikkat edilmelidir.
Cam Biberon mu Plastik Biberon mu?
Aslında cam biberonlar plastik biberonlara göre daha sağlıklıdır denilmektedir. Aman kırılma riskinden bebeğiniz zarar görebilir. Bu durumu göz önünde bulundurmak gereklidir. Hem bebeğinizin biberonu rahatça kullanabilmesi için taraftan tutmalı biberonları alabilirsiniz. Bir uyarı: Cam biberonları yılda bir, plastikler ise altı ayda bir değiştirilmesi önerilmektedir.
Hangi Biberon Daha İyi
Plastik Biberonlar
Diğerlerine göre daha hafif olması, kırılmaması ve fiyatının makul olması ile ön plana çıkıyor. Alırken içerisinde FDA, BPA olmayan plastik biberonlar tercih edilmeli ve biberonu sık sık değiştirmeye gayret etmeliyiz.
Cam biberonlar
Can biberonların bir ağırlığı vardır ve ufak bir hatada paramparça olma durumu çıkabilir. Ancak diğerlerine göre daha sağlıklıdır. Cam biberonların kırılma riskine karşı silikon kılıflar ile kullanılabilir.
Silikon Biberonlar
Silikon biberonlar hafiftir ve kırılmaz özelliktedir. Ayrıca bu biberonlar kolay bir şekilde bükülebildiği için tutuşu kolaydır. Alırken içerisinde Bisfenol A(BPA) maddesini olmayan silikonların alınması tavsiye edilmektedir.
Gaz Yapmayan Biberon Markaları
Birçok bebeğin sıkıntı çektiği kolik sancısı hem ağlama ile beraber anne ve babaları da sıkıntıya sebep oluyor. Kolik sancısını emziren annelerin yediği besinler, bazı mamalar, alerjisi neticesinde olduğu gibi diğer bir nedeni de yanlış biberon kullanımından olabilmektedir.
Biberondan kaynaklanan neden ise bebeklerin beslenirken hava yatmalarındandır. Bebeklerde olabilecek kolik için bazı üreticiler ‘bebeklerde kolik yapmayan’ biberonlar yapmışlardır.
Biberon seçimi için en çok bilinen gaz yapmayan biberon markaları şunlardır. Chicco Biberon, Dr. Brown’s Biberon, Nuby Biberon, Phillips Avent Biberon ve Nuk Biberondur.
Biberon Temizliği
Bebeklerin hasta olmaması için biberonda kalan sütlerin biberonla işiniz bitince güzelce yıkayın. Önce biberonu bol suyla çalkalayın ve sonra hem biberonu hem biberon emziğini tek tek yıkayınız. Biberonda kalan süt kalıntılarından kurtulmak için fırçayla temizleyebilirsiniz.