IQ seviyesini yükselten besinler nelerdir? IQ seviyesi ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda işlenmiş gıdaların IQ seviyesini düşürdüğü sağlıklı besinlerin ve düzenli beslenmenin IQ seviyesini yükselttiği kanısına varılmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli ve sağlıklı beslenmenin IQ seviyesini yükselttiğini ortaya koymuştur.
Yani düzenli ve sağlıklı beslenmek çocukların IQ seviyesini yükselterek, düzensiz, sağlıksız ve işlenmiş gıdalar çocukların IQ seviyelerini aşağıya çekmektedir. Peki IQ seviyesini etkileyen sağlıklı olarak adlandırılan besinler hangileridir. işte IQ seviyesini yükselten besinler.
IQ seviyesini yükselten besinler nelerdir?
IQ seviyesi ve insanın zeka gelişimini bazı besin maddeleri doğrudan desteklemektedir. Besin maddeleri içerisinde bulunan vitaminler beyin gelişimi açısından önemlidir.
Balık ve Omega-3 içeren besinler
Bir çok deniz ürünü Omega-3 açısından oldukça zengindir. Deniz ürünlerine ilaveten keten tohumu ve ceviz içerisinde de Omaga-3 barındırmaktadır. Ayrıca hazır satılan Omega-3 yağları ise çocukların IQ seviyelerini yükseltmektedir.
Omega-3 le ilgili yapılmış olan araştırmalar sonucundan Omega-3 ile beslenen çocukların diğer çocuklara göre IQ seviyelerinde ciddi farklılıklar bulunduğu ortaya konmuştur. Ayrıca yaşlılık döneminde de tüketilecek Omega-3 zihni canlı tutarak demans gibi hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır.
Hamile kadınların ve çocukların sıklıkla deniz ürünleri özelliklede Omega-3 bakımından zengin olan uskumru, alabalık, somon ve alabalık tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu ürünlerin bulunmaması halinde diğer deniz mahsulleri tüketilmesi IQ seviyesinin ve beyin gelişiminin sağlanması açısından önemlidir.
Sebze ve meyveler
Turuncu ve kırmızı meyvelerle birlikte yeşil yapraklı sebzeler içerisinde yüksek oranda antioksidan ve C vitamini barındırmaktadır. C vitamini ve beta-karoten içeren bu besin maddeleri hafızayı korumaya, zihni açık ve güçlü tutmaya yardımcı olacağı gibi beynin işlevini güçlendirmeyi destekler.
Uzmanlara göre çocukların zihinsel fonksiyonlarının armasına destek veren en önemli besin maddeleri içerisinde çiğ meyve ve sebzeler, baklagiller, süt ve süt ürünleri ve otlar gelmektedir. Beslenme alışkanlığı bu besin maddelerinden oluşan çocukların IQ seviyelerin de yaşanacak artış bir tesadüf değil ebeveynlerin çocuklarını sağlıklı şekilde beslenmesidir.
Demir içeren besinler
Vücutta yaşanacak demir eksikliği anemi hastalığına sebep olmakla birlikte dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu ve zekayı olumsuz etkilemek gibi beyinsel işlemlerinde kötü ve olumsuz olarak etkiler.
Bu nedenle hem çocukların hem de anne adaylarının demir içerikli besinleri sıklıkla tüketmesi gerekir. Tahıllar, sardalye, ıspanak, yağsız etler, istiridye ve fasulye yüksek oranda demir içeren doğal besin maddeleridir.
Protein içeren gıdalar
Yağ açısından düşük fakat protein açısından zengin gıdalarla beslenmek beynin konsantrasyon merkezini geliştirir. Kümes ürünleri, yağ içermeyen etler, yağsız süt, baklagiller, fıstık ve yumurta protein zengini besin maddeleridir.
B vitamini
B vitamini, kolin ve folik asit içerikli besinler özellikle depresyon gibi rahatsızlıkları engellemekle birlikte demans ve diğer nörolojik sorunların oluşumunu engelleyen besin maddeleridir. Ayrıca beynin bir çok fonksiyon üzerinde etkili olduğu gibi bilişsel gelişiminde güçlenmesini destekler.
Saymış olduğumuz besin maddelerini yeteri düzeyde almayan çocukların zeka seviyeleri olumsuz etkilenmekle birlikte IQ seviyeleri de testlerde düşük çıkar. Zihin yeterince gelişemez ve beyin fonksiyonları normal düzeyin altında çalışır.
Verilen besinlere ilaveten B-12 vitamini içeren hayvansal gıdalar, avokado, ıspanak, Brüksel lahanası, bezelye, tahıllar, kuşkonmaz, sığır karaciğeri de çocuklarınızın zeka gelişimi için oldukça önemli besin maddeleridir.
Zeki Bebek Nasıl Yetiştirilir?
İnsan hayatında var olan beyin her zaman gelecek nesillerle önemini defalarca vurgulmaktadır. Zekilik kavramını herkes genetik olarak ta bilse aslında tam olarak böyle değildir.
Zeka kavramı %50 genetik ve %50 çevresel faktörler olmak üzere ikiye ayrılır. Bebeğiniz zeki olması için gelişimlerini bu dönemde tam desteklemeniz gerekmektedir. Bebeklerinize biraz sabır biraz da ayırıcağınız zamandır.
Zeki bir bebek nasıl yetiştirilir ?
- Bebeğinizle göz teması kurarak ona güvende diyebileceğiniz bir ortam yaratmak.
- Bebeğinizin çıkardığı sesleri anlamaya çalışın ve onlar birer arkadaşınız gibi sohbetler de bulundurarak hafızasında yeni kelimeler yer edinmeli
- Bebeğinizi kesinlikle emzirmeniz gerekmektedir. Üstelik bebekler için anne sütünün bir çok olumlu etkileri olacaktır. Bu etkiler ise beyin gelişimini tam olarak tamamlamaktadır.
- Kesinlikle +6 aydan küçük bebekleri inek sütü v.b her hangi bir sütle doyurmaya çalışmayın. İlk 6+ aydan sonra ise de bebeğiniz için vitaminli sütler ile beslemeye çalışın. Eğer çocuğunuzu 6 ayı inek sütü ile beslerseniz çocuğunuzun beyin gelişimi tehlikeye girebilir.
- Bebeğinize mozart gibi klasik müzikler içeren ve ruhu dinlendiren müzikler dinlendirerek sayısal zekası daha çok arttığı ileri dönemlerde anlayacaksınız.
- Bebeğinize resimler gösterin ve kitap okuyarak uyumasını sağlayın.
- Neden- sonuç ilişkisini kurabilecek olayları bahsettin ve bir şeyi yapmadan ben bunu şu için yapıyorum diyerek çocuğunuz bazı kavramları daha rahat anlayacaktır.
- Televizyon izlemesine olanak vermeyin ve onunla daha çok iletişim kurmayı deneyin.
Bu makaleleri okumanızı tavsiye ederiz.
Analitik düşünme yeteneği nasıl geliştirilir?