Derin donduruculara ve buzdolapların dondurucu kısmına hemen her türlü besin maddesini koyuyoruz. Fakat bazı besin maddeleri dondurucuda bozuluyor.
Ä°ÅŸte dondurucuda bozulan besin maddeleri.
Buz dolaplarının dondurucu kısımları veya derin dondurucular. besin maddelerini uzun süre taze tutmak için kullanılsalar da bazı besin maddelerinin lezzetini veya dokusunu değiştirdiğini biliyor muydunuz? İşte buzluğa veya derin dondurucuya koyulduğu zaman bozulan besin maddeleri.
Dondurucuya Neler Konulmaz
Patates: İçerdiği su açısından zengin olan patatesi çiğ halde kesinlikle dondurucuda barındırmayın. Çiğ patates çözüldükten sonra sertliğini kaybedecektir. Fakat pişmiş patates için aynı sorun geçerli değildir.
Süt:
Dondurulmaması gereken besin maddelerinden bir diğeri de süt. Süt dondurulup eritildiği zaman içerisinde bulunan su ve düğer besin maddeleri birbirinden ayrılıyor. Buda sütün kullanılmaz hale gelmesini sağlıyor.
Yumurta:
Yapılabilecek en büyük hatalardan biride kabuklu yumurtanın buzlukta saklanmasıdır. Yumurta donma esnasında içerisinde bulunan su genişler. Yumurta içerisinde genişleyen su kabuğun çatlamasına sebep olarak yumurtanın bakteriye açık hale gelmesine imkan sağlamaktadır.
Peynir:
Peynir sütten üretilmiş bir besin maddesidir. Yumuşak peynirlerde ise sonuç süte yakındır. Dokusu bozulur lezzetini kaybeder.
YoÄŸurt:
Dondurulmuş yoğurtun sağlık açısından hiç bir zararı bulunmamaktadır. Yoğurdu dondurmak içerisindeki besin maddelerine de zarar vermez. Fakat dondurulduktan sonra eriyen yoğurdun dokusu bozulur kıvamını kaybederek sıvılaşır.
Makarna:
Sağlık açısından makarnayı dondurmanın zararı yoktur. Fakat dondurulduktan sonra çözülen makarna hamurlaşır. Fakat az pişmiş diri makarnanın kurtulma ihtimali vardır
Pilav:
Dondurulup çözülen pilav da makarna gibi diriliğini ve lezzetini. Sağlık açısından zararsızdır. Her hangi bir sorun teşkil etmez.
Mayonez:
Sıklıkla tüketilmeyen mayonezi bozulmasın diye buzlukta saklamayı düşünüyorsanız yanlış bir düşünce olduğunu bilmenizi isteriz. Çünkü donan mayonez çözüldükten sonra topaklaşarak lezzetini kaybedecektir.
Sarımsak:
Bir çok yemek programında sarımsağın filizlenmemesi için dondurularak saklanması tavsiye edilse de bu çok doğru bir bilgi değildir. Çünkü dondurulan sarımsağın tadı daha keskinleşir ve acımtırak bir hale dönüşür.
Kızartılmış yiyecekler:
Çıtır ve gevrek bir halde olan kızarmış yiyeceklerinizi dondurucuya koymanız halinde var olan yapısının bozulmasına sebep olursunuz. Dondurarak daha sonra yemek istediğiniz yiyecekleri kızartmanız yerine fırınlamanız tavsiye edilir.
Çiğ sebze ve meyveler:
Karpuz, salatalık, marul gibi su oranı yüksek olan meyve ve sebzeleri dondurmak içerisinde var olan suyun yok olmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple yeşilliklerin ve su oranı yüksek meyvelerin dondurulmaması önerilir. Ama her ürün için aynısı geçerli değildir. Örneğin limonun dondurulup çözülmesi daha fazla limon suyu elde etmenize imkan sağlar.
Et:
Etin dondurulmasında herkesin bildiği gibi her hangi bir sakınca yoktur. Fakat bir kere çözülmüş olan et kesinlikle ikinci sefer dondurulmamalı ve hemen tüketilmelidir. Aksi taktirde zehirlenmelere sebep olabilir.