Farklı kişilikler birbirini çeker mi gerçekten? Kadın, yumurta hücresinin bu eğilimine göre hayatını şekillendiriyorsa, işi psikolojik boyuta taşıdığımızda (taşıyabiliyorsak) kadınlar eş seçerken içgüdüsel olarak kendi karakteristik özelliklerine en zıt olan dominant erkeği eş olarak seçme eğilimi gösterir diyebilir miyiz?
Bu tamamen biyoloji çalışırken aklıma gelen bir şey. Yani bilimsel bir dayanağı yok. Bununla ilgili çalışma vs. var mı? İnsan yumurta hücresi (mayozu tamamlamadığı için hücre demek yanlış. Ama temsilen diyorum), içeriye giren spermlerin arasından kendini dölleyecek spermi seçerken kendine genetik olarak en uzak (farklı) sperm hücresini seçer.
Sağlıklı bireyler zıt kişilikleri seçmez. Tam aksine, sorunlu bireyler kendi eksiklerini tamamladığını düşündüğü kişileri tercih ederler. Çünkü, her sağlıklı birey uyumlu insan arayışındadır. Aslında doğadaki her canlının arayışı da böyledir.
Farklı Kişilikler Neden Birbirlerini Tercih Eder
İster psikolojik, ister sosyolojik nedenlerle olsun birey eğer yaşam savaşının bazı konularında yetersiz ise, doğal olarak kendisini tamamlayan insan arayışına gidecektir.
Bunun mutlaka karşı cins olması gerekmez; arkadaşlık seçimlerinde de benzer durum yaşanır. Örneğin, bir kadın içinde yetiştiği çevre tarafından hayatın birçok yönünden uzak tutulmuşsa -örneğin, ataerkil yapılarda erkek-kadın iş bölümlemesi gereği, kadının erkekle ilgili alanlardan uzak tutulması gibi- yetişkinlikte bu eksik yönlerini tamamlayacak bir eş bulmanın kendisine huzur vereceğine inanır.
Ancak gerçekte bu “bağlı ilişki” değil, “bağımlı ilişki” dir. Bağımlı ilişkiler tehlikelidir. Tam tersine, ataerkil yapıdan uzak, kadın-erkeklerin insan oldukları için eşit görüldüğü toplumda yetişen bir kadın eş ararken kendisini tamamlayacak bir insan aramaz.
Kendisiyle her yönden uyumlu eş önceliklidir. Bu konuda okuduğum yüzden fazla kitap içinde Ayala Malach Pines’ın Aşık Olmak kitabı literatür derlemesi olup, geçmişten günümüze aşk ilişkilerindeki her akımı kapsamlı ele alıyor.
Hayvanlarda eş seçimi nasıl oluyor?
Yumurtanın spermler arasında bir seçim yapabilmesi ve de spermin genetik mayeryaliyle ilgili bir tahmini olması çok mantıklı gelmedi bana. Bildiğimiz; en hızlı spermin yumurtaya ulaştığı, yumurta zarından geçebilmek ve yumurta DNA’sı ile birleşebilmek için de hala gücünün olmuş olması gerekiyor. Bunu ilk başaran da yumurtayı döllemiş oluyor.
Çocuk sahibi olmak için bir eş arıyorsa ve gerçekten de seçim şansı varsa kadının ilk bakacağı şey sağlık durumu ve ailenin geçmişi (anamnez gibi), annenin ve çocuğun korunma, barınma ihtiyaçlarını uzun vadeli olarak da karşılıyıp karşılayamacağı, toplum içinde nasıl görüldüğü (iyi, yardımsever, takdir edilen birisi mi?) ve kadına iyi davranıp davranmadığı. Bu özelliklere sahip erkek tüm kadınlara çekici gelecektir.
Ama bireylerin bazı farklı özelliklere sahip olmaları aileyi yürütmek (iş bölümü gerektiren bir iştir) açısından fayda sağlar. Bir taraf daha sosyal diğer taraf çekingense sosyal ilişkileri sosyal taraf planlar ve yürütür gibi.
Doğada nasıl oluyor konusuna bakarsak: kuşlar en iyi öten, en iyi gözüken erkek kuşu tercih ediyor, bu demek değil ki o erkeğe ulaşamazsa çiftleşmiyor. Genelde yuvayı hazırlayıp erkeğe hazır olduğunu gösterip çiftleşme dönemi içerisinde de çiftleşebilmeyi başarıyor -mümkünse en favori erkekle, değilse de yuvasını ziyaret eden başka bir erkekle.
Sürü halinde yaşayan hayvanlarda erkekler arasında kavga sonucu güçlü olup kavgaları kazanan erkek dişileri döllüyor gibi. Farklı kişilikler neden birbirini çeker konusunda yazdık. İnsanlar neden evlenir okumak için linke tıklayınız.