İnsanların günlük faaliyetleri ve çalışmaları dünya üzerinde önemli sonuçları olmaktadır. Küresel ısınma bu sonuçlardan en önemlisi ve büyük etkileri olanlardandır. Küresel ısınma nedir dersek? İnsani ve çevresel faktörlerin olumsuz etkisiyle oluşan iklim değişikliğidir.
Küresel ısınma oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların çoğunda insan faktörü ön plandadır. Maalesef küresel ısınma yeryüzünde bulunan tüm canlılar için olumsuz sonuçlar oluşturmaktadır. Bu nedenle küresel ısınmanın en büyük etkeni olan insanların daha bilinçli olması gerekir.
Küresel Isınmanın Sebepleri
Küresel ısınmayı sıfıra indirmek, hiç olmaz ise ilerlemesini yavaşlatmak için önlemler alınamalıdır. Örnek olarak ağaç dikerek küresel ısınmanın dünya üzerindeki olumsuz etkilerini azda olsa azaltabiliriz. Çöplerin dönüştürülerek atılması, sıcak suyun kontrollü kullanılması, soba yerine doğalgaz kullanılması, arabanın günlük yaşam içerisinde daha az kullanılması ile küresel ısınmanın önüne geçilebilmektedir.
Bu noktada yapılacak çalışmaların en önemlisi de bilinçli toplumlar için çalışmalar yapmaktır. Küresel ısınma genel anlamında insanlar tarafından doğaya salınan zararlı gazların sera etkisi yaratmasıyla birlikte atmosferin yeryüzüne yakın kısımlarında yapay bir ısınmanın oluşmasıdır. Folik asitlerin yakılması, ormanların azalması, hızlı nüfus artışı, ambalaj paketlerinin çöpe atılması konusundaki bilinçsizlikler, tüketim ihtiyaçlarının artması küresel ısınmanın en büyük etkenlerini oluşturmaktadır.
İklimlerde gözle görülür bir değişiklik meydana gelebilir. Bunun bir nedeni de ilerleyen küresel ısınmadır. Fakat folik asitler, sera gazları ise insanların etken olduğu yapay küresel ısınma nedenlerini oluşturmaktadır.
Küresel Isınmanın Etkileri Nelerdir?
Doğal afet oluşumu küresel ısınma ile birlikte tetiklenmektedir. Küresel ısınma çok büyük boyutlara ulaştığında kasırga, sıcak hava dalgaları, yangın, kuraklık, sel ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle birçok insan hayatını maalesef kaybedecektir. Bitkisi örtüsü giderek azalarak yeryüzünde çöller meydana gelecektir. Muson yağmurlarının sayılarında artış gözlemlenecektir.
Dünyada bulunan birçok canlı türü giderek azalacaktır. Deniz seviyesinin yükselmesi ile birlikte birçok bölge sular altında kalacaktır. Susuzluk ciddi boyutlara ulaştığında insanlar bundan büyük ölçüde etkilenecektir. İnsan vücudunun en gerek duyduğu sıvı sudur. Susuzluklar başladığında insanlar oldukları yaşlardan daha yaşlı görünmeye başlayacaktır.
Yiyeceklerin yapılanın bozulması, doğal yaşam koşullarının giderek daha kötüye gitmesi, sakat çocuk doğumlarına kadar giden ciddi sorunlara yol açacaktır.Buzullarda erimeler meydana gelecek, suda yaşayan birçok canlı türü yok olacaktır.
Dünyada yaşanabilecek kum fırtınaları sebebiyle tarım işleri yok olabilir. Mercan kayalıkları yok olacak, deniz seviyesi yükselecek ve özellikle Peru’da çok sayıda insan su sıkıntısı çekecektir. 1960 yıllarının sonlarından bu yana Kuzey Yarım kürede meydana gelen %10’luk kar örtüsünde azalma küresel ısınmanın dünyaya etki etmeye başlamış ve giderek artan boyutlara ulaşacağının bir kanıtıdır. Mevsim değişiklikleri de küresel ısınmanın neden olduğu bir sonuçtur.
Kış aylarında yaz aylarını aratmayacak sıcaklıktaki günler yaşanması, bahar mevsiminin erken gelmesi, sonbaharın gecikmesi, küresel ısınmadan meydana gelen sorunlardır. Değişen bu mevsim değişikliklerine ayak uyduramayan birçok canlı türü yavaş yavaş yok olmaktadır.
Küresel Isınma Nasıl Önlenir?
Küresel ısınmanın sağlığımız, kaliteli yaşamın devamı ve dünya için çok önemlidir. Bunun etkilerini önlemek adına bireysel önlemler alınarak işe başlayabiliriz. Bunun için evde enerji dostu olarak bilinen ampuller kullanılmalıdır. Klima yerine pervaneler tercih edilmelidir. Evler özellikle kış aylarında yaşanan ısı kaybına karşı yalıtılmalıdır. Daha az su tüketimi için klozet tercih edilmelidir. Çamaşır suyu kullanımı en aza indirilmelidir. Özellikle su konusunda hassas olunmalıyız.Suyun boşa kullanımasının önüne geçilmelidir.
Genel manada ise bolca ağaçlandırma yapmak, Elektrikli aletleri daha az kullanmak, Çevre konusunda daha duyarlı olmak, İhtiyacımız olmayan şeyleri satın almamak ve tüketmemek, Bozulan cihazlar atmak yerine tamir etmek, Naylon ve plastik olan maddeleri daha az tüketmek, Poşet yerine kese kağıdı kullanmak, Kullanımış olduğumuz plastik, cam ve kağıtları geri dönüşüme göndermek, Ozon tabakasını korumak için adımlar atmak ve Kimyasal ham madde kullanımının azaltılması sıralanabilir.
Yardım kuruluşlarına nasıl gönüllü olunur? başlıklı makalemizi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.