Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir? Regl gecikmesi ile ilgili sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir. Adet Gecikmesinin Nedeni yazısını yalnızca bilgi edinme emelli kullanınız ve sıhhat meseleleriniz için zaman kaybetmeden doktorunuza veyahut en yakın sıhhat kuruluşuna müracaatınız.
Adetiniz geciktiğinde, bunun nedenlerini bilmek çok ehemmiyetlidir. Gebe kalmaya çalışmıyorsanız, hiçbir şey sizi, adetinizin gecikmesi kadar korkutamaz. Ve adetiniz geciktiğinde aklınıza hemen gebe miyim suali gelir. Peki adetinizin gecikmesinin tek sebebi gebelik midir?
Adet Gecikmesinin En Sık Görülen 10 sebebi
1. Stres
Stres hayatınızdaki bir çok şeyi olumsuz etkileyebilir ki buna adet düzeniniz de dahildir. Yaşadığınız stres ve gerginlik bazen fazla olur ve GnRH ası verilen bir hormonun (cinsiyet hormonlarının salınmasını uyaran hormon) düzeyi azalır. Bu hormonun azalması yumurtlamamaya ya da adet olmamaya kapı aralar. Yine daha önceki düzeninize dönebilmeniz için deşarj olmanız ve gevşemeniz gerekir. Bu vaziyette, doktorunuzla konuşmak ve stresinizi azaltmak için beraber çalışmak yararlı olacaktır.
2. Hastalık
Geçirdiğiniz ani, kısa ya da uzun müddetli bir hastalık nedeni ile adetinizde gecikme olabilir. Bu durum çoklukla geçicidir. Hastalığınız iyileşerek geçince adetleriniz tyekrar eski düzenine gelecektir.
3. Günlük programınızdaki değişimler
Rutin ve düzenli programınızda farklık yapmak vücudunuzun biyolojik saatinizi etkileyebilir. Çok uzun süreler iş yerinde zaman geçirmek, uykusuz kalmak, çok oturmak adetinizin gecikmesinin nedeni olabilir.
4. Kullandığınız ilaçlar
Yeni ve değişik bir ilaç kullanmaya başlamanız, adetinizin gecikmesine ya da gelmemesine kapı aralayabilir. Doktorunuzla kullandığınız ilaçların bu yan tesiri hakkında konuşun. Bu, kimi doğum kontrol yollarında sık görülen bir durumdur.
5. Fazla kilolu olmak
Adet gecikmesinin sebepleri arasında çok fazla kilonuzun olması da vardır. Hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir ya da tamamiyle durmasına yol açabilir. Bir hayli kadın biraz kilo verdiklerinde normal döngülerine ve doğurganlıklarına geri döner.
6. Fazla zayıf olmak
Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz veyahut adet döngünüz tamamiyle durabilir. Bu vaziyete amenore isimi verilir. Çoğunlukla biraz kilo almak adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlar. Bu vaziyet, aşırı derecede spor yapan veyahut profesyonel sporcu olan kadınların yaşadığı adet gecikmesinin en sık görülen nedenidir.
7. Yanlış hesaplama
Adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterebilir. Vasati adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız vakitlerde sadece yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz. Adet döngünüz düzensizse ve ne vakit yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtladığınız günden iki hafta sonrasında adetinizin gelmesini beklemelisiniz. Bu şekilde adet döngünüzü daha kolay izleyebilirsiniz.
8. Perimenopoz (menopoza geçiş dönemi)
Perimenopoz, üreme döneminden, üretken olmadığınız döneme geçiş yaptığınız zamana verilen isimdir. Bu dönemde adetiniz daha az veyahut daha çok gelebilir veya daha sık veyahut daha seyrek adet olabilirsiniz. Şayet gebe kalmak istemiyorsanız, bir doğum kontrol metodu kullanmaya devam etmenizde yarar vardır. Zira bu dönemde doğurganlığınız hala devam etmektedir.
9. Menopoz adeti geciktirir
Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza natürel doğal bir şekilde girebilirsiniz. Lakin bu durum rahmin alınması gibi cerrahi yada kemoterapi gibi yollarla da gerçekleşme durumundan kaynaklı da olabilir.
10. Hamilelik
Nihayet! mi diyelim evet, adetinizin gecikmesinin bir sebebi de hamile kalmış olabilirsiniz. Kolay bir gebelik testi adetinizin gecikmesinin nedeninin, hamilelik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Adet Gecikirse Ne Yapılmalı?
Adet gecikmesinin sebepleri ile bir gcikme olursa yani gebeyseniz hemen doktorunuzu veyahut ebenizi arayıp bir doğum öncesi (prenatal) randevusu almalısınız. Sizi muayenehaneye çağırmaları biraz vakit alabileceğinden, onları hemen aramanız sizin için yararlı olacaktır.
Gebelik testiniz negatif çıktıysa, bir hayli test bir hafta bekleyip yine gebelik testi yapmanızı tavsiye eder. İkinci test de negatifse ve neden adetinizin geciktiği ile ilgili bir fikriniz yoksa fiziksel kontrol için hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz size birkaç kan testi yapabilir veyahut bazen Provera gibi, gecikmiş adetin gelmesine yardımcı olan bir ilaç verebilir.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet dönemi kadınlar için önemli dönemlerden birisidir. Önemli olma sebebi bir kadının üretken olabilmesi için adet görmesinin şart olmasıdır. Son zamanlarda doktorlara gelen şikayetlerin büyük bir kısmı adet görmeme ve adet gecikmesiyle ilgilidir. Adet, görülmeye başlandığı vakitten bir veya iki yıl sonra gecikme gösterebilir. Bu olay doktorlar tarafından normal görülmekte ve problem yaratmayacağı söylenmektedir.
Adet günlerinin düzene oturabilmesi için hormonların düzenlenmesi ve gelişmesi gereklidir. Ergenliğe yeni girmiş bir bayan adet gördüğü bir iki yıl içerisinde düzensizliğe rastlayabilir. Panik yapmamak gerekir çünkü ergenlik dönemlerinde adet gecikmesi normal sayılır. Adet görememe problemlerinin başında stres gelir.
Stresli bir birey adet görmekte zorlanacaktır. Vücuda uygun olmayan bir diyet yapmak adet dönemi için tehlikelidir. Vücut daha önce karşılaşmadığı bir diyet’e tabi tutulduğunda zorlanacaktır. Diyet yapmaya karar verirseniz kesinlikle diyetisyen eşliğinde olmalıdır.
Adet görmeme probleminin diğer bir sebebi ise doğum kontrol haplarıdır. Doğum kontrol hapları yumurtalıkları yumurta bırakmaması ve üretmemesi için uyarır. Yumurta üretemeyen bir bireyin de dışarıya atacağı yumurtası olmadığı için adet gecikir. Uzun süre adet görülmemişse hekime danışılmalıdır.
Bazı durumlarda yumurtalıklar östrojen yerine erkeklik hormonu salgılar. Bu da yumurta kanallarında ve yumurtada kist oluşmasına sebep olur. Kistli bir yumurtanın dışarıya atılması zor bir işlemdir. Bunların yanında şeker hastalığına (diyabet’e) sahip kişilerinde adet gecikmesine rastlandığı belirlenmiştir.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”