Turizm ve tatil şehri olan Mersin’i gezmek isteyenler için Mersin gezilecek yerler nereler araştırarak Mersin gezi rehberi hazırladık. Mersin’i gezmek istiyorum diyenlere yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Bu yazı Mersin Gezi Rehberi olmasının dışında Mersin, özellikle yaşı biraz ileri olanların daha iyi bildiği gibi “Mersin mi? İçel mi?” şeklinde bir soruyla da biliniyor. Zira Mersin’in eski adı İçel’dir. Günümüzde de Mersin’in merkezi İçel olarak bilinir. Sahil şeridi, kent merkezi ve antik kentleriyle Mersin hakkında bilgi çok ama çok fazladır.
Mersin Hakkında Bilgiler
Mersin, Türkiye’de bulunan nüfus yoğunluğu yönünden en büyük 11 şehirden birisidir. Büyükşehir statüsüne sahip şehirlerden de birisi olan Mersin, ülke ekonomisinin de en önemli merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor. Coğrafik konumunun getirmiş olduğu avantajıyla antik dönem medeniyetlerinden bu yana her zaman bir liman şehri olarak kullanılmıştır. Zira günümüzde de Mersin Limanı genellikle Mersin gezi rehberi listelerinde mutlaka yer verilen noktalardan birisidir.
Mersin’de Gezilecek Yerler
Mersin yüzölçümü yönünden de büyük bir şehir olmasından mütevellit, her yerini gezebilmek için araçla gezi gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Mersin’de gidilecek yerler arasında müzeler, açık hava müzeleri, plajlar, kaleler ve dini yapılar bulunuyor. Mersin gezilecek yerler merkez ve ilçelerinde bulunan Mersin gezilecek Yerler doğa gibi yerleri bir araya getirdik. Mersin gezi rehberi için buyurun.
Cennet Cehennem Çöküğü
Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet Cehennem Çöküğü yani obrukları gerçekten adının hakkını veren bir derinliğe sahiptir. Bölgede bulunan çöküklerin derinliği kimi yerde 70 metre, kimi yerde ise 128 metreyi bulabiliyor. Bölge altında bulunan mağaralarda çökme yaşanması ile oluşan bu çökükler, Mersin gezi rehberi listelerinde en popüler noktalardan birisidir.
Mersin Kız Kalesi
Mersin ilinin en dikkat çekici ve turistik yerlerinden birisi olan kız kalesi Deniz Kalesi olarak da bilinir. Kız kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan bu kale Erdemli ilçesine bağlı olup Mersin’e 60, km Erdemli’ye ise 23 km uzaklıktadır. Korykos antik kentinin karşısındadır. Kıyıdan yaklaşık 200 metre uzaklıkta küçük bir adanın üzerinde bulunmaktadır.
Meşhur tarihçi Heredot Korykos kentinin M.Ö. 4. yy da gorges isminde kıbrıslı bir prens tarafından kurulduğunu söyler. Antik kent M.S. 72 yılından sonra Romalıların eline geçerek 450 yıl Roma yönetiminde kalmıştır.
Astım Mağarası
Astım mağarası cennet ve cehennem çukurlarının hemen yanında bulunmaktadır.Cennet çukuruna takribi 300 metre uzaklıktadır. Bu etkileyici mağaranın etrafında olan ağaçlara insanlar tarafından bez parçaları bağlanarak dilek tutulmaktadır.
Tarsus Şelalesi
Mersin’de bulunan en özel doğal mekanlardan birisi olan Tarsus şelalesi, şehrin sıcak ikliminden bir kaçış noktası oluşturuyor. Özellikle yaz aylarında bunaltıcı sıcak havalardan kaçmak ve serinlemek isteyenler için büyük bir şiddetle akan Tarsus Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Şelalenin çevresinde hayat bulan doğal bitki ve hayvan canlılığı da son derece kaliteli manzaralara tanık olabilme şansı veriyor.
Yerköprü Şelalesi
Mersin ilinin Mut ilçesinde bulunan Yerköprü şelalesi şehrin en güzel yerlerinden birisidir.Tabiat güzelliği tescillenmiş ve doğanın büyüleyici manzarası ile bütünleşmiştir. Yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde bir göl bulunmaktadır.
Yerköprü Şelalesi 30 metre yükseklikten dökülmekte ve şelalenin dibinde oluşan gölün derinliği ise. 15 metreyi bulmaktadır. Bu mükemmel yerde hem resim çekinmek hem doğayı dinlemek için bulunmaz bir yerdir. Mersin gezi rehberi listenizde olması gereken bir yerdir.
Sunturas Şelalesi
Mersin merkeze bağlı Toroslar ilçesinde bulunan bu harika güzellikteki Sunturas Şelale yaklaşık 40 metreden dökülmektedir. İsmini Hz. İsa’nın havarilerinden olan Tarsuslu Saint Paul’un öğrencilerinden olan St. Tarasis’den almıştır. Gözne yolu üzerinde bulunmaktadır.
Buranın buz gibi havası sizi sanki Karadenizdeymişsiniz havasını veriyor. Bu şelalede alabalık restoranı da bulunuyor. Tazece çıkarılan balıklardan güveç yiyebilir ve şelaleye bakarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Hz. Mikdat Cami
Hz. Miktad Cami diğer adıyla Muğdat Cami Ankara Kocatepe Camisi’nden sonra Cumhuriyet Döneminda yapılmış olan ikinci büyük camidir. Mersin merkezde Muğdat Semti’ndedir. Osmanlı mimarisi tarzındaki yapılan caminin üçer şerefeli 6 minaresi bulunmakta ve bir külliye şeklindedir. Bahçesinde İslam dinine ilk iman eden sahabelerden olan Hz. Miktad’ın Türbesi vardır.
Aynalı Göl – Gilindire Mağrası
Aynalı göl ismi verilmesinin nedeni içini ayna gibi yansıttığından dolayıdır. Bu muhteşem doğa harikasının geçmişi buzul çağına kadar dayanmaktadır. Denizden 46 metre kadar yüksekte bulunan aynalı göl hem nemli hem de şifalı olduğu düşünüldüğünden turistler tarafından çokça ziyaret edilen yerlerden biridir.
Mersin Marina
Bir liman şehri olan ve Akdeniz’e bakan Mersin’in en popüler noktalarından birisi de Mersin Marina olarak kabul edilir. Geniş olanaklarının yanı sıra devasa bir yat bağlama noktasıyla uluslararası üne sahiptir.
Eshab-ı Kehf Mağarası (Yedi Uyurlar Mağarası)
Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı kırsal alanda bulunan Eshab-ı Kehf Mağarası mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için kutsallığı bulunuyor olması nedeni ile bu mağara hem yerli hem de yabancı Mersin gezi rehberi listelerinde mutlaka yer alan noktalardan birisidir.
İnanca göre putperestliği reddetmiş 7 gencin ölümden kaçmak için bu mağaraya sığındıkları belirtilir. Bu 7 arkadaş için Allah (C.C) tarafından 300 yıllık bir uyku bahşedilmiştir.
300 yıl sonra uyanan kişi, şehir merkezine gittiğinde eski para kullanması üzerine yakalanarak, geldiği yere götürülür. Buraya geldiklerinde yalnızca 7 yavru kuşun tünediği bir yuva bulurlar. Bu sebeple mağaraya “Yedi Uyurlar Mağarası” adı da verilmektedir.
Mersin Arkeoloji Müzesi
Medeniyetler beşiği Anadolu coğrafyasının en özel şehirlerinden birisi olan Mersin, bölgenin bütün tarihi değerlerini bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle tarihi gezi arayışında olanlar içinde Mersin, muazzam bir seçenek oluşturuyor.
Özellikle de Mersin Arkeoloji Müzesi son derece zengin çeşitliliği ile bölge tarihi ve hatta insanlık tarihi ile ilgili olarak pek çok kalıntıyı ve eseri canlı olarak görebilme imkanı veriyor.
Alahan Manastırı
Mersin’de bulunan antik dönem kalıntılarından birisi de Alahan Manastarı olarak kabul edilir. Pek çok farklı inanıştan medeniyetlere ev sahipliği yapan Mersin’de bulunan manastır, milattan sonra 4 ve 6.yüzyıllar arasında Hristiyan inancından kişiler tarafından hac merkezi olarak kabul edildiği tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” eserinde geçen yerlerden birisidir. Mersin’e gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Kanlı Divane Ören Yeri
Mersin ilinin.Erdemli ilçesinde bulunan kanlıdivane ören yeri.Milattan önce 3. yüzyılda kurulmuş olan olba krallığının kutsal yerleşim yeri ve antik şehridir. Anlatılanlara göre şehrin ortasında bir obruk bulunmaktadır. Bu obruk da vahşi hayvanlar bulunuyordu.Krala isyan edenler bu obruağa atılarak cezalandırılıyormuş. Bu bölgeye kanlı divane denmesinin en önemli nedeni bu hadise gösterilmektedir.
Adam Kayalar
Erdemli ilçesinde bulunan adam kayalar milattan önce 3. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Gizemli kayalar olarak da bilinmektedir. Bu kayalara bakıldığında dört kadın iki çocuk, 11 erkek, kartal ve dağ keçisi figürleri görülebilmektedir.
Uzuncaburç Antik Şehri
Mersin Silifke’nin 30 km. kuzeyinde olan Uzuncaburç Köyünde olan sit alanı, hellenistik çağda Olba’nın (Ura) ibadet yeriydi. Roma döneminden sonra ayrı bir kent haline gelmiş. Antik çağda surlarla çevrilmiş Olba Korykos bağlı Diokaiseria tapınak ve diğer kalıntıları ile ziyaret edilecek yerler arasındadır.
Tarsus Hayvanat Bahçesi
Giden kişilerin beğenisini kazanan Tarsus hayvanat bahçesi özellikle çocukların ilgisini çekmektedir.Mersin merkezden kısa bir süre içerisinde buraya ulaşmak mümkündür. Bu hayvanat bahçesinde ilginizi çekebilecek pek çok hayvan çeşidine rastlayabilirsiniz.
Mersinde Ne Yenir?
Bu güzel ilimize geldiğinizde mutlaka tantuni yemeyi unutmayınız. Kuzu etinden yapılan Tantuninin harika bir lezzzeti vatdır. Daha sonra ise harika bir lezzeti olan cezeryelerin tadına bakabilirsiniz.