Bir çok kişinin araştırdığı şey olan mutluluk nedir? sorusu hakkında yazacağız. Mutluluk hakkında hem felsefi hem bilimsel bir çok araştırma yapılmaktadır. Mutluluk ise kısaca, neşeli olmak memnuniyet duymak ve tatmin olmak duygularıdır.
Evet mutlu olmanın farklı birçok tanımı vardır. Çünkü yapısı birbirinde farklı binlerce insan var ve herkesin mutluluk duyduğu tanımlar bambaşkadır. Bu sebeple mutluluk nedir sorusuna farklı cevaplar olması oldukça normaldir. Kısaca olumlu duyguları ifade eder yada bir doyumunu ifade eder.
Mutluluk Nedir?
Mutluluk demek kişinin hedeflerine ulaşması istek ve arzularını elde etmesi manasına gelir. Fizyolojik olarak ise böbrek üstü bezlerinin seretonin salgılaması ile meydana çıkan his olarak tanımlanır. Psikolojide olarak ise heves ve isteklerin tatmini olarak açıklanır.
Mutluluk yani saadet dediğimiz şey soyut bir kavram olduğundan farklı pek çok tanımı vardır. En çok bilinen tanımı kişinin yaşamında istediklerini emellerine ulaşması, başarılı olması ve sevdiği insanlarla bir arada demektir. Mutluluk kullanılan yere ve yaşama göre farklılık gösterebilir.
Mesela iş hayatında mutluluk kariyer hedeflerinin gerçekleştirmesi veya makam iken özel hayatta ise sevdikleri ile beraber olmayı ifade edebilir.
Bu noktada mutluluk hayatımızın temel noktalarından biridir. Adeta tüm çabalarımız onun içindir. İşte yemek, para kazanmak, gezmek, evlenmek, eğlenmek, ibadet etmek ve arkadaş çevremiz daha yaptığımız pek çok şeyin temelinde mutluluk arayışı vardır. İlginç bir şeydir ki sadece olumlu güzel şeyler değil olumsuz ve güzel olmayan şeylerde de mutluluk izleri vardır. Taziye ziyareti, hasta ziyareti ve zorluklara katlanmak gibi.
Bazı şeyler bizi direk mutlu ederken yemek gibi bazıları ise duygularımıza bakar sosyal yardım gibi. Fakat bir gerçek var ki zamanımızda pek çok mutluluk maddiyatla ilişkilendirilmiştir.
Felsefe ve Psikolojide Mutluluk
Aristo mutluluk kavramını açıklarken kişinin kendisine bağlı bir olgu olduğunu ifade eder. Ona göre mutluluk anlık arzulardan oluşmaz zira mutluluk nihai bir hedef olmaktadır. Var olduğumuz sürece tarafımızca beslenerek yeşerttiğimiz bir duygudur. Bir başkası gelip bize onu hediye etmez. Yapmamız gereken mutluluğu yeşertmek ve korumaktır.
Kant’a göre mutluluk bir amaç değildir. Mutlu olmak için ne kadar çok çalışırsak neticede o kadar çok hüsrana uğrayabiliriz. Bu çalışma ve çabayı bir balığın denizden çıkıp nefes alabileceğine inanması gibi görür. Gerçek mutluluk iyi bir insan olmak ve doğru olduğunu düşündüğü şeyi yapmasıdır.
Sokrates’e göre mutluluk dışarıdaki etkenlere bağlı olarak devam etmez. Üçüncü bir kişinin veya nesnenin doğrudan bir etkisi yoktur. Bu tamamen bireyin özel hayatı ve başarılarıyla alakalıdır. Yani yalnız kendi çalışmalarıyla bu noktaya varabilir. Bir de ilginç bir tespiti vardır. Kişi ihtiyaçlarını en aza indirirse en ufak şeylerden dahi mutluluk duyar. Buradan hareketle mutluluk az olandan keyif duymaktır.
Nietzsche göre mutluluk huzurlu ve endişesiz yaşamaktır. Mutluluk sürekli iyi hissetme durumu değildir. Ona göre kısadır ve hemen sona erebilecek geçici bir durumdur. Başka bir ifade ile endişe duymadan ve sıkıntısız yaşamaktır.
Mutluluğu nihilist filozoflar ise bir uyku hali olarak söylemişlerdir. Mutluluk bireysel ve toplumsal mutluluk olarak ikiye ayıranlar olmuştur. Psikolojide ise mutluluk kısa süreli , anlık mutluluk ve uzun süreli olarak ele alınmıştır.
Mutlu Olmak İçin Neler Yapabiliriz?
- Hayatta olan bakış açınızı değiştirin. Hayatı getirip bir noktaya sıkıştırmayın. Zira dünyamız çok geniş ve mutlu olmak için çok sebep vardır. Şükre vesile çok şey var yeter ki bakmasını bilelim.
- Çok düşünmekten kaçının. Aşırı çok düşünmek beraberinde korku, endişe ve baş edememe gibi olumsuz duyguları getirir.
- İyilik yapan kişilerden olun. İnsan iyilik yaptığında yarar sağladığında huzurlu ve mutlu olur.
- Tamamen içine kapanık ve bireysel olmayın beraberine sosyal ilişkiler de geliştirin.
- Bilinçli olun yani bir stres yada olumsuzluk karşısında nasıl baş edebileceğini bilin.
- Uzun vadeli hedefler iyidir. Ama anı yaşamak bulunduğumuz anı değerlendirmek te bir o kadar iyidir. Uzun vadeli düşünmek hayatın güzelliklerini görmemize engel olabilir.
- Hayatta bir amacınız olsun. Gayesi olan insan hayatta tutunabilir zorluklarla başa çıkabilir. Amacı olan üretir ve çabalar ki gereksiz düşüncelerden, depresyondan ve takıntılardan bizi uzaklaşır.
- Düzenli olarak bir spor veya hobiniz olsun.
- Düzenli olarak uyun
- Bedenimizi sağlıklı ve dengeli olarak beslemek önemlidir. Hem ruhumuzu ve duygularımızı dahi bedenimiz gibi beslemek de daha önemlidir. ibadet etmek dua etmek gibi.
Mutluluğun Sırrı
Her halde yukarıdaki açıklamalara bakarak diyebiliriz ki mutlu olmanın sırrı kendimizden ve bakış açımızdan geçiyor. Yani mutluluk kişinin kendisiyle, çevresiyle ve toplumla her türlü çelişkiyi ve çatışmayı aşmasıyla oluyor. Nasıl olacak derseniz. Özünden ayrılmayan, insanları hor görmeyen, üretim yapan, sosyal olan, beden ile ruhunu besleyen ve hedefleri olan anlamlı bir yaşam arayışındaki her süreç gerçek mutluluktur.
Mutluluk göreceli bir kavramdır. Ama bizler açılmalarla birlikte hayat bakarken kendimizden yukarıda olanlarla değil aşağıda olanlara bakalım ki şükür edelim. Unutmayın ki şükür nimetleri arttır şikayet ise azaltır. Selametle.