Parkinson genellikle yaşlılarda ortaya çıkar ancak yaşlılık hastalığı olarak adlandırılmaması yanlıştır. Parkinson egzersizleri bu anlamda, hastalara hareketliliğin arttırılabilmesi açısından destekleyicidir.
Kişilerde hareket bozukluğu olarak ortaya çıkan bu hastalık bireylerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilemektedir. Bireyler hastalığın ilerlemesi ile birlikte hareket ederken zorluklar yaşamaktadır. Günlük hayatları içerisinde gerçekleştirebilecekleri en basit olayları bile yerine getiremeyebilirler.
Bireylerin parkinson hastalığı için aldıkları tedaviler bahsettiğimiz hareket kısıtlanması gibi durumları engellemeye ve bu kısıtlanmanın ilerleyişini durdurmaya yöneliktir. Genellikle parkinson ilaçları tedavide tercih edilse de sadece bununla sınırlı kalmıyor. Parkinson egzersizlerinin de kişilerin tedavi sürecinde önemli etkileri görülebiliyor.
Parkinson Hastaları İçin Egzersiz
Egzersizler, insanların sağlıklı bir yaşantı sürdürmelerine katkı sağlayan hareketlerdir. Bedensel sağlığın korunabilmesi, kilo kontrolünün sağlanabilmesi ve benzeri amaçlarla egzersizleri yaşantımızda önemli bir yere koymalıyız. Ancak parkinson hastalarının egzersiz uygulaması için sebepleri daha ciddi ve farklıdır.
Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan bireyler için egzersiz hareketleri ya da spor, bir hobi olabilirken parkinson hastaları için gerekliliktir. Doğru zamanda ve doğru hareketlerle gerçekleştirilen egzersizler bireylerin hastalık sürecinde daha iyi bulunmalarına ve olumlu sonuçlar almalarına yardımcı olabilir.
Genel olarak hareketli bir yaşantının parkinson hastaları için gerekliliğinden bahsetmeye çalışacağız. Ancak hareketli bir yaşam tarzı hepimiz için önemli, iş yerlerinde çalışanlar için de. İsterseniz bu yazının ardından “Ofis Egzersizleri” ile ilgili içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Parkinson Egzersizleri Nasıl Fayda Sağlar?
Egzersizlerin kişilere sağladığı faydalar arasında hareket kabiliyetinde ki artış gerçekten önemli bir yere sahip. Parkinson hastalarının da genel rahatsızlık ve şikayetleri hareket edememe üzerine kurulu. Bu açıdan bakıldığında parkinson hastası egzersizleri, bireylere hareket edebilme anlamında olumlu etkiler sunabilir.
Parkinson hastaları için hazırlanan egzersiz uygulamaları bireye özel olabilir ve bu sayede kişiler için zorlayıcı hareketlerin yapılması engellenmiş olur. Aynı zamanda egzersizler istenen sonuca yönelik belirlendiğinden kişilere faydaları da tahmin edilebilir olur. Egzersizler ile parkinson hastalarında hedeflenenler:
- Yürüme
- Denge
- Esneklik
- Kavrama gücü
- Motor koordinasyon
- Duruş ve
- Kaslarda spazmın azalması.
Parkinson hastalarının tedavisi sırasında en çok tercih edilen yöntemler arasında ilaçlar yer alır. Bireyin rahatsızlığının ilerlemesini engellemek ve aynı zamanda hastalığına çözüm bulabilmek amacıyla ilaç kullanımı gereklidir. Bunun yanında kişiler, genel anlamda hareket sağlayacağı düzenlemeler ile hayatlarında iyileştirmelerde bulunabilirler.
Parkinson egzersizleri sayesinde bireyler kaslarını daha çok hareket ettirebilir. Bu da ilaçla alınacak olumlu sonuçları destekleyecek niteliktedir. Aynı zamanda yapılacak egzersizlerin bireylerin sadece fiziksel gelişimine etkisi olmaz. Bu fiziksel gelişimin yanında zihinsel olarak da bireylerin rahatlamasına yardımcı olur. Yorgunluk, uyku durumları konusunda bireyleri destekleyici etkileri bulunur.
Evde Parkinson Egzersizleri
Kişilerin hasta olsun ya da olmasın yapacağı egzersizleri tercih ederken dikkatli olması gerekir. Çünkü bireylerin sağlığını zedeleyici durumlarla da karşılaşmak mümkün olabilir. Doğru yerlere danışılması ya da araştırma yapılması neticesinde egzersizler ile bireyin kendine zarar vermeden bu süreci yaşaması sağlanabilir.
Egzersiz türleri üçe ayrılmaktadır: germe egzersizleri, kardiyo egzersizleri ve dirençli egzersizler olarak. Belirtilen bu üç egzersizi de içeren aktiviteler arasında ise:
- Tai Chi
- Bisiklet sürmek
- Atlama
- Koşu
- Pilates ve dans yer almaktadır.
Parkinson hastaları bu tarz hareketli aktiviteleri tercih ederek daha rahat bir yaşam sürdürebilirler. Parkinson hastası bireylerin egzersiz seçimlerini etkileyen kimi unsurlar da bulunur. Hastalığın derecesine ve tanı konulma vaktine göre parkinson egzersizleri değişiklik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar arasında semptomlar (belirtiler) da yer alır.
Hafif semptomları olan kişilerin profesyonel eğitim veren spor salonlarında güç antrenmanları yapması mümkün olabilir. Semptomları orta derecede olan kişiler bunlara yönelik egzersizler belirleyebilirler. Ağır düzeyde semptom gösteren kişiler ise yaşam kalitelerini arttırabilecek daha basit düzeyli egzersiz tercihlerinde bulunabilirler.
Öğrenilen egzersiz programlarından ziyade sürekli değişiklik gösteren programlar bireyler için daha uygundur.
Doğru Egzersiz İçin Uzmanlarına Danışın
Hasta bireylerin hastalığı ile ilgili herhangi bir konuda karar verirken doktoruna danışması en doğru olandır. Yaşantınızda yapacağınız değişiklikler doğrultusunda da bu durum geçerlidir. Genellikle parkinson egzersizleri ilaç tedavisi ile birlikte başlanılsa da sonrasında atılacak adımlar için izlenmesi gereken yollar vardır. Kişiler eğer kendi başlarına egzersiz yapmaya karar verirse öncesinde bir hekime ve fizyoterapiste danışmalarında fayda var.
Hastalığına engel olmak ya da daha sağlıklı olmak isterken hayatını tehlikeye sokacak bir adım atılmasına böylece dur denebilir. Fizyoterapistler sayesinde aynı zamanda hasta kişiye yönelik uygun egzersiz hareketleri de öğretilebilir. Parkinson egzersiz programı profesyonel kişilere danışılarak oluşturulabilir. Hastalar böylece hayatlarında değişiklikler gerçekleştirip hastalıklarına yönelik iyileştirici sonuçlar elde edebilirler.