Kadınlarda-Kızlarda hormonlarının erkeklerden daha farklı çalıştığı için her ay düzenli olarak adet görürler. Bu yazımızda regl dönemi hakkında bilgiler vereceğiz.
İlk regl, adet görülmeye başlandığı ilk birkaç yıl düzene girmeyebilir. Dolayısıyla adet düzensizliği izlenilmesi gayet normal bir durumdur. Bu durum, adetin sonlanmaya yakın olduğu “perimenopoz” ve “menopoz” dönemlerinde geçerli sayılabilir. Menopoz diye anılan adet sona ermesi adet döneminin yaklaşık üzerinden bir sene geçmesinden sonra başlar. Yalnız belirlenmiş olan sistemik hastalıklarda adetin düzensiz oluşu görülebilir.
Bir kadın’ın adet görme durumu tamamen ortadan kalkmış olması “amenore” adı verilmektedir.
Hamile, emzirme veya menopoz gibi fizyolojik oluşumlar dışında adet görmemek doktor dilinde “amenore” denir. Kadın-kızlarda adet ile üreme birebir bağlantılıdır. Bu sebeple birlikte ergenlik döneminden öncesi üreme kabiliyeti henüz kazanmamız kış çocukları adetin başlamasıyla birlikte üreme yeteneği özelliği kazanırlar.
Regl Adet Nedir?
Adet rahim içinde bulunan (endometrium) rahim içi dokusu diye adlandırılan kanama ile sökülmesi ne adet denir. Regl dönemi için;
- İlk dönem yumurtaların seçildiği ve hemen hemen 20 mm büyüklüğüne varıncaya kadar olgunluk kazandığı “Foliküler Faz” dönemine denilir.
- İkinci dönem olgunlaşan yumurtanın hafif bir kendini patlatması sonucu yumurtalıktan atıldığı “Ovulasyon Fazı” dönemi denilmektedir.
- Üçüncü dönemde ise hamile kalınması durumunda embriyonun yerini oturması için rahim azının hazırlığı olan “Sekretuar” dönemi olarak bilinir.
Bu durum hamile kalınması ile devam edersek eğer rahim içi embriyonun gelişiyle farklılık gösteren hormon seviyesi rahim içi özel mekanizmalar sonucuyla adet gerçekleşmesi görülmez. Hamilelik olmadığında ise hazırlık yapan rahim içi dokunun yumurtalıkta progesteron hormonu seviye düşmesi sebebiyle dökülmeye başlaması, hücreler ve arasındaki bağlantı yapan madde yapı taşları kanama ile vajinadan dökülmeye başlar. Zaman-zaman rahim içi zarı aniden yırtılmalar yapabilir ve bütün olarak atılırlar buna da kadük denir ağrılı bir süreç olabilir.
Regl Adet Gecikmesi
Adet gecikmesi kişiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Birçok kadın için normal olan adet döngüsü 23-24 gün zaman dilimi içerisinde seyir eder, ortalama 5 ila 7 gün sürmektedir. Örnekleyecek olursak bir günde değiştirilmesi gereken Ped miktarı 3-4 arası normal olarak karşılanır ve bunların haricindeki birçok şey Regl düzensizliği olarak kabul edilir.
Kadınların birçoğun da düzensiz adet görülür. Bu durum ise adet’in normalden daha kısa veya daha uzun bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşeceği anlamını taşımaktadır. Adet’i bir döngü olarak tanımlarsak döngü 21-22 günden kısa olması “sık adet görme” denirken, 35 günden daha geç görülmesi ise “seyrek adet görme” adı verilmektedir.
Bir kadının hiç regl, adet görmemesi büyük sorun olduğu anlamını taşır ve hemen bir hekime başvurulması gerekmektedir.