Her insan fit olmak ister. Yalnız zayıflarken dikkat edilmesi gereken en eö önemli madde sağlıklı zayıflama yollarını tercih etmektir. Peki En Sağlıklı Diyet Listesi nasıl olmalıdır?
Son dönemlerde kiloya bağlı olarak şeker ve obezite gibi hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısı, veba gibi yayılan ve bir çok çeşidi olan kanser gibi hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısından çok daha fazladır. Kısaca özetlemek gerekirse fazla kilo, sağlıksız beslenme kanserden daha fazla ölümcül bir sorundur.
Bilinçli olan, kendini bir şekilde yetiştirmiş ve bu durumun ciddiyetinin farkında olan toplumlar Sağlıklı Diyet Listesi ve destekleyici egzersizlerle kilo ve sağlıksız beslenmeden dolayı oluşan hastalıkları engellemeye çalışıyorlar.
En Sağlıklı Diyet Listesi
Diyet listesi hazırlamak herkesin harcı değil gerekli eğitimi almış, belirli testleri göz önüne alarak yapılan uzmanlık gerektiren önemli ve hassas bir konudur. Uzman kişiler Sağlıklı Diyet Listesi hazırlarken belirli kriterleri göz önüne alırlar. Kişinin cinsiyeti, sağlık durumu, kilosu, yaşı, beslenme alışkanlıkları, ve yapılmış olan testlere göre metabolizma hızı göz önüne alınan temel kriterlerdir.
Yani her diyet herkese uygun değildir. Cinsiyete göre, yaşa göre, sağlık durumuna göre kişilerin metabolizma hızı değişmektedir. Burada önemli olan fit görüntüye sahip olmak değil Sağlıklı Diyet Listesi ile sağlıklı bir şekilde ideal kilonuza inmenizdir. Sağlıklı Diyet Listesi hazırlanırken kilo ve almanız gereken kalori sınırları aşılmadığı sürece uzmanlar her türlü gıdadan gerekli besini, gerekli vitamini almanızı hedefler.
Sağlıklı Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı Diyet Listesi hazırlanırken vücudun alması gereken kalori toplamının altında kalmayacak, kişinin günlük ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacak, ana öğün ve ara öğünler le vücudu destekleyecek şekilde hazırlanır.
Temel kural ise metabolizmanın hiç durmadan sürekli çalışmasını sağlamaktır. Zengin güne merhaba kahvaltısı ve onu destekleyen öğünler gün içerisinde metabolizmanızın hiç durmadan çalışmasına destek olacaktır.
Sağlıklı Diyet Listesi Örneği
Kahvaltı: Haşlanmış bir adet yumurta yanında ince kesilmiş peynir dilimi, bir fincan şekersiz yeşil çay ve bol miktarda yeşillik. Veya yarım muz, bir kase yulaf ezmesi ile bir bardak süt karıştırılıp güzel ve leziz bir gevreğin yanına bir kaç adet fındık ve ceviz ile birleştirilebilir.
Ara Öğün: Yarım muz ve bir adet kivi ile desteklenmiş meyve tabağı.
Öğlen Yemeği: Yaklaşık 4 kaşık haşlanmış tavuk, salata, 5 – 6 kaşık sebze yemeği ve yanında bir kase yoğurt.
Ara Öğün: Birkaç adet kuru incir, kuru kayısı ve sade kefir
Akşam Yemeği: Bir porsiyon ızgara et çeşitleri veya balık yanında bolca salata.
Bunlara ilaveten gün içerisinde bol miktarda su içebilir yaptığınız diyeti bir iki fincan yeşil çay veya şekersiz sade filtre kahve ile taçlandırabilirsiniz.
Verilmiş olan diyet listesi, Sağlıklı Diyet Listesi için bir örnektir. Bu örnek çoğaltılabilir ve hemen herkes tarafından uygulanabilir. Dikkat edildiği taktirde listede hiç ekmek bulunmamakla birlikte midenizi dolu tutacak kadar yiyecek, vücudun alması gereken enerjiyi sağlayacak kadar besin maddesi bulunmaktadır.
İlgili içerik: Diyet ve zayıflama
Diyet Yaparken Haftada Kaç Kilo Verilmeli
Sağlıklı kilo vermek ve metabolizma düzeninin bozulmaması için haftada verilmesi gereken kilo 0,5 ila 1,5 kilo arasında olmalıdır. Aksi taktirde sadece metabolizmanız değil bağışıklık sisteminizde de belirli sorunlar yaşanabilir ve hastalıklar üst üste gelebilir.
Bu sebeple haftada 3 kilo, 10 günde 7 kilo gibi şok diyet listeleri ani olarak kilo vermenizi sağlasa da sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Haftada 3-5 kilo gibi zayıflayan kişilerin çoğunda sıvı kaybı veya kasların zayıflamasından kaynaklıdır.
Yediğinize içtiğinize dikkat etmek dışında eğer bir diyet programı düşünüyorsanız, Sağlıklı Diyet Listesi için bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederiz.
Metabolizmayı Hızlandıran Bitkiler Nelerdir?
Geçenlerde Prof.Dr.Erdem’in önerdiği metabolizmayı hızlandıran bazı bitkileri sizinle paylaşmak istiyorum.
Metabolizmayı hızlandıran bitkileri şöyle sıralıyor profesör ;
Biberiye, funda yaprağı, kiraz sapı, ısırgan yaprağı, yeşil çay, maté yaprağı ve kekik.
Biberiye : Besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktadır.
Funda : Yaprakları, idrar artırıcı etkisinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır.
Isırgan Otu : Yaprakları da potasyum bakımından zengin bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
Kekik : Uçucu yağının safra artırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırır.
Kiraz sapı : İdrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.
Mate : İçinde bulunan kafein maddesi nedeniyle fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici (analeptik) bir içecek olarak bilinmektedir. Yağ yakıcı etkiside kanıtlanmıştır.
Yeşilçay : Tıpkı Mate gibi içinde bulunan kafein maddesi nedeniyle fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici (analeptik) bir içecek olarak bilinmektedir. Kafein türevleri idrar artırıcı etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardımcı olur.
Hindiba Çayının Faydaları Nelerdir?
Hindiba çayı, Safra kesesi hastalığı, karaciğer hastalıklarına, şeker hastalığına iyi geliyor. Vücuttaki kanı temizliyor.
Her gün 5-6 çiçek sapı şeklinde yanilen hindiba; karaciğer iltihabında iyileşme sağlıyor…
Hindiba Çayı’nın Yapılışı:
İnce ince kıyılan yaklaşık yarım tatlı kaşığı kara hindiba’nın kökünü tahmini bir su bardağı suda fasülye gibi ıslatılır. Akşam ıslatılan hindiba kökü sabah kaynayana kadar ısıtılır. Bu ısıtılan kök süzülür. Bir süre dinlenmeye bırakılır. Çayımız hazır.
NOT: