Sülfit gıda sektörü içerisinde çok fazlaca kullanılan terimler içerisindedir. Sülfit alerjisine hangi gıdalar yol açar öğrenmeden önce size sülfit nedir? Sülfit alerjisi neden olur?
Kısaca anlatalım. Sülfit gıda sektöründe ürünlerin bozulmasını engellemek, lezzetlerini korumak, üzerlerinde bakteri oluşumunu yok etmek, renklerini düzenlemek, ağartmak için kullanılır. Kısaca ürünlerin raf ömrünü uzatan sülfit aslında insan sağlığını tehdit eden bir üründür.
Sülfit Alerjisi Nedir?
Sülfit adı verilen ürünlerin taze kalmasını sağlayan bu kimyasal madde Sülfiz Oksidaz enzimi tarafından emilir. Bazı insanlarda gözlemlenen Sülfiz Oksidaz Enziminin eksikliği ise Sülfit alerjisini tetikler. Sülfit alerjisi denen bu hastalık mide bulantısı, baş dönmesi, karın ağrısı, cilt üzerinde bozukluklar, astım, kusma, nöbet geçirme gibi bir çok sağlık problemine neden olmaktadır.
Sülfit Hangi Gıdalarda Bulunur?
Sülfit alerjisine yol açan besinler hangileridir? Sülfit hangi gıdalarda bulunur? Sülfit alerjisine sebep olan gıdalar hangileridir? İşte ürünlerin raf ömürlerini uzatan, hep taze kalmasını sağlayan sülfitin genellikle kullanıldığı gıdalar.
1. Deniz ve Et Ürünleri
Ambalaj hanine getirilmiş balık, istiridye, karides, ıstakoz gibi deniz ürünlerinin yanı sıra özellikle şarküteri bölümünde bulunan hemen herkesin bayılarak tükettiği sucuk, salam, sosis gibi besin maddeleri içerisinde fazlaca sülfit kullanılmıştır. Bunlara ilaveten kanatlı canlıların etleri de dahildir.
2. Meyveler
Evet bazı meyveler de sülfite maruz kalmaktadır. Özellikle vücut direncini arttırmak ve sağlık için tüketilen bazı meyvelerde sağlığı tehdit etmektedir. Konserve haline getirilmiş meyve ve meyve püreleri, meyve suları, içerisinde meyve barındıran soslarda da yoğun miktarda sülfit kullanılmaktadır.
3. Konserve Sebzeler
Sülfit alerjisi riski taşıyan diğer bir ürün çeşidi ise konserve haline getirilmiş sebzelerdir. Paketlenmiş sebze suları, kurutulmuş bazı sebzeler, dondurulmuş o çıtır çıtır tüketilen patatesler, domates, salamura gibi her ne kadar sebze olsa da paketlermiş, konserve haline getirilmiş olanları sülfit alerjisine sebep olmaktadır.
4. Pişmiş Hazır Gıda Maddeleri
Maalesef bizim çok masum olarak gördüğümüz pişirildikten sonra paketlenmiş olan bir çok gıda maddesi de sülfit içermektedir. Pasta, kurabiye, pizza, kraker, kek ve adını saymadığımız, abur cubur olarak adlandırdığımız hemen her gıda maddesinin yanı sıra maalesef ki her gün tükettiğimiz beyaz ekmek içerisinde de sülfit bulunmaktadır.
5. Paketlenmiş ve Konserve Ürünler
Hangi birini saysak bilemedik tam bilgiyi vermek için tüm paketlenmiş ve konserve haline getirilmiş ürünleri saymamız gerekir. biz yine de kısaca bahsedelim sayamadıklarımızı siz zaten anlatacaksınız. Sülfit içeren paketlenmiş ürünler. Çorba, turşu, irmik, zeytin, soslar, reçel, makarna gibi bir çok gıda maddesi sülfit alerjisine sebep olabilmektedir.
6. Ek Gıda Maddeleri
Şeker pancarı, mısır nişastası ve mısır şurubu içeren ürün ve bu ürünlerin içeriğinde, Hindistan cevizi içeren ürünler şeker ve şekerlemelerde, soya içerikli bir çok gıda maddesinde de sülfit bulunmaktadır
Sülfit içeren ve sülfit alerjisine neden olan içeceklerin başında kırmızı şarap ve özellikle bira bulunmaktadır. İnsan sağlığı bir ticaret malzemesi olmaktan çıkmalı gerekirse ve eğer hala kaldıysa doğal ürünler kullanılmalıdır..