Hindistan denilince ilk akla gelen ve Asya’nın en önemli turistik yerlerinden biri olan Tac Mahal gezisi ve Tac Mahal Hikayesi hakkında bilgiler vereceğiz.
Tac Mahal dünyanın en seçkin mimari anıtlarından birisi olup Hindistan’ın Agra kentinde bulunmaktadır. Jumna Nehri’nin hemen yanı başına inşa edilmiştir. Tac Mahal aynı zamanda Unesco dünya mirası listesinde yer almakta olup dünyanın yedi harikasından biridir.
İnsanları büyüleyen ihtişamlı görüntüsü ile her yıl milyonlarca ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Peki bu muhteşem yapının hikayesini merak ettiniz mi? Tac Mahal nerededir? Tac Mahal hangi ülkededir? Tac Mahal kaç yılında yapılmıştır?
Taç Mahal Hakkında Bilgiler
Babür imparatoru olan kral Şah Cihan eşi olan Mümtaz Mahal için yaptırmış olduğu Tac Mahal arkasında büyük bir aşkı saklamaktadır ki bu aşk günümüzde kadar gelmiştir. Burada renklerin harika bir biçimde sergilenmiş ve güneşin vaktinde renkleri değiştirmektedir.
Daha gün doğumuyla beraber pembemsi ve en güzel rengini gösteren Tac Mahal, biraz daha zaman sonra beyaz renge döner. Akşam ise ay ışığıyla altınımsı bir renge döner.
Asırladır tüm geceleri aydınlatan bu muhteşem şaheser, pek çok şaire de ilham kaynağı olmuştur. Büyük emeklerle yapılan Tac Mahal, oldukça büyük maliyetle yapılan en önemli yapılardan birisi olmuştur
Tac Mahal ne zaman yapıldı?
İnşasına 1631 tarihinde başlanmış olup 21 yıl sürmüş ve 22.000 işçi çalıştırılmıştır. Çevre düzenlemesi ve diğer işleri ile birlikte 1652 tarihinde tamamlanmıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinden getirilmiş olan büyük ve değerli taşlar için 1.000 tane fil kullanılmıştır.
Tac Mahal’in mimarı
Şah Cihan bu muhteşem eserin inşası için Mimar Sinan’ın talebeleri olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi’yi Hindistan’a davet etmiştir. Bu harika eserin etrafına Hattat Serdar Efendi tarafından Yasin Suresi büyük bir titizlikle yazılmıştır. Bununla birlikte bazı kaynaklarda baş mimarının Ustad-Ahmad Lahauri olduğu da yazmaktadır.
Tac Mahalin Hikayesi
Hükümdar Şah Cihan’ın Mümtaz Mahal haricinde iki tane daha karısı bulunmaktadır. Ama bu evlilikleri politik olduğu ve aralarında ciddi bir ilişki olmadığı söylenir. Onlardan da çocuğu olmuş ama “prosedür gereği” olduğu ifade edilir.
Hakikatte bir aşk evliliği olan Mümtaz Mahal ile tek eşli bir hayat yaşadığı ifade edilir. Hem babaları evliliklerini daha 14 ve 15 yaşındayken planlamışlardır. Yaklaşık 20 yaşlarında evlenmişler ve yirmi yıl birlikte olmuşlardır.
Sultan Mümtaz Mahal 14 çocuk doğurmuş ve sadece sekizi hayatta kalmıştır. Tarihçe Şah Cihan ve Mümtaz Mahal arasındaki aşk ve müthiş bağlılıkları bilinmektedir. Hem Şah Cihan kişisel ve memleket meselelerinde eşine çok güvenirmiş. Hatta ona şahın mührünü kullanma yetkisi bile vermiştir.
Mümtaz Mahal aksine politikayı pek sevmez ve devlet işlerine çok karışmazmış. Lakin çok sevdiği kocasının yanında seferlere gitmekte geri durmazmış. En son gittikleri seferlerden birisinde doğum yaparken henüz kırk yaşlarında ölmüş.
Onu oralardaki güzel bir bahçeye gömmüşler. Sonrasında Şah Cihan hayata küsmüş ve yas tutarak eve kapanmış. Ancak bir yıl sonra büyük kızının çabalarıyla kendine gelebilmiş. Sonrasında karısı için aşkları için Taj Mahal olarak bilinen bir türbe yani anıt mezar yaptırmaya karar vermiştir.
Bir Not Bazı kaynaklarda eşinin adı Ercümend Banu Begüm geçmekte ise evlendikten sonra kocası “dünyanın kraliçesi” anlamına gelen Mümtaz Mahal ismini vermiş ve öyle bilinmiştir.
Tac Mahal özellikleri
Bu türbe ve mimari yapı iki yanında simetrik olarak inşa edilmiş cami, konuk evi ile anıtsal giriş kapısından oluşur. Hükümdar burasının inşaatı için mimar ve ustalardan oluşan bir heyet kurmuştur. Osmanlıdan, İrandan, Suriyeli usta ve sanatkarlarla birlikte Hintli ustalara da görev vermiştir.
Bağdat’tan hattat, Buhara’dan kakma ustası, İstanbul’dan kubbe ustası, Semerkand’dan minare yapımcısı, Kandahar’dan taş ustası, Şiraz’dan çizim ustası getirtmiştir.
Bu muhteşem yapıda parlak olan ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmış. Yine aynı mermer kullanılarak 82 metre yüksekliğinde olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış ve 1648 tarihinde tamamlanmıştır.
Kubbenin hemen üzerinde altınlı bir alem bulunmaktadır. Anıt mezarın beyaz mermerden yapılmış dört minaresi bulunmaktadır. Anıt mezarın dört bir yanına Hattat Settar Efendi tarafından Yasin suresi hat ile yazılmıştır.
Yapımında çok sayıda usta ile birlikte 20 bin işçinin çalıştığı tahmin edilen Tac Mahal’in duvarlarında binlerce akik, sedef ve firuze gömülüdür. Ayrıca duvarlarında, 42 tane zümrüt, 142 tane yakut, 625 tane pırlanta ve 50 adet oldukça iri inci bulunmaktadır.
Tac Mahal’a Nasıl Gidilir?
Tac Mahal gezisi için İstanbul – Agra arası direkt uçuş bulunmamaktadır. Bu nedenle Yeni Delhi üstünden gitmeniz gerekmektedir. Bunun için İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın da her gün Yeni Delhi’ye direkt uçuş vardır. Bu uçuş yaklaşık 5 buçuk saat sürmektedir.
Yeni Delhi ile Agra arasında direkt uçuşu yoktur. Ancak aktarma yapmanız gerektiğinden Yeni Delhi – Agra arasını trenle geçmek daha mantıklıdır. Bu yolculuk ise 2 saat ile 2 buçuk saat arasında sürmektedir.
Ayrıca Yine Delhi’den otobüsle Agra’ya gitmekte mümkündür. Ancak hem süre hem rahatlığınızı düşünüyorsanız pek de iyi bir seçenek olmayabilir.
Tac Mahal Ziyaret Saatleri
Tac Mahal gezisi için cuma günü gelmeniz gayet iyi olacaktır. Zira anıt mezar sadece Müslümanlar için açıktır. Bu nedenle Türk pasaportu olanlar rahatlıkla girebilmektedir. Hem cuma günleri ziyaret daha az olduğu için de güzelce gezmeniz mümkündür.
Tac Mahal Hakkında İlginç Bilgiler
- Hükümdar Şah Cihan aslında bembeyaz Tac Mahal’in tam karşısına siyah mermerden bir örneğini daha yapmak istemiştir. Bunun yapamamış zira Tac Mahal’in yüksek maliyeti onu tahtından etmiştir. Oğlu tarafında tahttan indirilmiş ve yaptırdığı muazzam yerde bir oda da tutulmuştur.
- Tac Mahal’e 4 farklı açıdan bakıldığında da aynı şekli görürsünüz. Bu noktada harika bir geometri bilgisi ile tasarlanmıştır.
- Dünyada sadece mermer kullanılarak yapılmış tek cami Tac Mahal’in içerisinde bulunmaktadır.
- Tac Mahal’in yaklaşık dört kilometre çevresinde motorlu taşıt kullanmak yasaktır. Zira hava kirliliği nedeniyle beyaz mermeri çok fazla etkilemesine karşı böyle bir çözüm bulmuştur.
- Tac Mahal’in yapımına yaklaşık 1000 tane fil çalıştırılmıştır. Büyük taşların taşımasında kullanılan bu filler, yapımı hızlandırmıştır.
- 1857 tarihinde çıkan ayaklanmada, bu yapının duvarlarını süsleyen birçok değerli taş yağmalanmıştır.
Tac Mahal gezisi ve Tac Mahal hikayesi bilgiler verdik.