Tahıllar günlük hayatımız içerisinde yer eden başlıca besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yulafın yararları, Gerek içermiş olduğu vitaminler gerekse besleyiciliği ile kişilerin tercihleri arasında yer alır. Tahıllar grubunda yer alan yulaf da bunlardan sadece birisidir.
Çeşitli özellikleri göz önünde bulundurulduğunda diğer tahıllara göre tercih edilme noktasında daha da ön plana çıkar. Daha ön planda oluşu pek çok etkenin yanında besin değeri açısından tahıl grubunun ilk sıralarında yer almasından da kaynaklanabilir. Yulafın yararları içerdiği vitaminler ve lif yapıları sayesinde gelmekte vebu kişilerce bir tercih sebebi olabilmektedir. Ayrıca çeşitli tüketim şekillerinin olması da bireylerin bu seçiminde rol oynuyor.
Yulafın Yararları ve Yulafın Yemenin Nelerdir?
Yulaf Nedir?
Yulaf, tahıl grubunda yer alan besinsel değeri yüksek bir yiyecektir. Tahıl grubunda yer alan diğer yiyeceklere nazaran daha iri tanelerden oluşur. İrice taneleri dolayısı ile kişiler tarafından ufalanarak ya da öğütülerek tüketilir. Yulafın tercihi noktasında ilk sıralarda yer almasına etki eden bazı faktörler söz konusudur. Bunların başında içeriğinin zengin olması ve vücudumuza uzun süreli olarak enerji verebilmesi bulunmaktadır.
Yulafın yararları oldukça fazla bir besindir. İçerdiği değerli besinsel ögeler incelendiğinde kişiye karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve lif bakımından katkıları görülebilmektedir.
Yulaf İçeriği
Sade olarak tüketildiğinde porsiyon ağırlığı yaklaşık 30 grama denk gelen bir tahıl. Aynı zamanda bu porsiyon yaklaşık 117 kalori içermekte. Yulafın faydaları fitness ile ilgilenen bireyler için merak ediliyor olabilir.
Bahsettiğimiz gibi yüksek kalori değerlerine sahip olmaması bu merakın oluşmasında etkili galiba. Günlük 100 grama yakın yulaf tükettiğinizde manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko gibi pek çok farklı besinsel değeri çeşitli oranlar ile vücudunuza kazandırmış oluyorsunuz.
Bunun yanı sıra vücudumuz gün içerisinde enerji üretimini karşılamak ve hücrelerde yenilenmeyi sağlayabilmek adına karbonhidrat ve protein gibi temel besin ögelerine ihtiyaç duyar. Yulaf, kişilere bu anlamda da faydalar sağlar. Ayrıntılı incelendiğinde yulafın yararları daha net anlaşılacaktır. Yulaf içerik olarak;
- %66 oranında karbonhidrat,
- %17 oranında protein,
- %7 oranında yağ ve
- %11 oranında lif içerir.
Yulafın faydaları ve kalorisi göz önünde bulundurulduğunda gerçekten tercih edilebilir bir besin olduğunu düşünüyoruz.
Yulaf Nasıl tüketilir?
Besinsel değeri yüksek olan yulaf günümüzde birçok gıdanın içinde yer almaktadır. Bisküvi, kurabiye, kek, yulaf ezmesi gibi çeşitli kullanımları olan yulafın daha farklı tariflerle de zenginleştirilebilme imkanı vardır. Kişilerin yulafı tercih etmelerindeki nedenler farklılıklar gösterse de sade yulafın gluten içermemesi ve tüketimi ile dengeli, sağlıklı beslenmeye olanak tanıması önemli tercih nedenleri arasındadır.
Kişilerin alması gereken birçok besin değerini yulaf sayesinde kazandığı görülebilmektedir. Kalori açısından da uygun olduğundan diyet yapan ya da sağlıklı yaşama önem veren kişiler tarafından tercih edilmektedir. Dilerseniz kahvaltıda yulaf ezmesi olarak, dilerseniz yulaflı havuçlu kek gibi renkli kullanımlarla da hayatınızda yer edinmesini sağlayabilirsiniz.
Yulafın Faydaları
Kalp Sağlığında Gelişmeler
Yulafın yararları içinde kalp sağlığı önemli bir konudur. Zira Kalp hastalığı geniş zaman diliminde süregelen ve insanların hayatlarını zorlaştıran rahatsızlıklar arasında yer alır. Dünya üzerindeki ölüm oranlarına bakıldığında sağlığı tehdit eden nedenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kişilerin kalp sağlığını korumak amacıyla çeşitli noktalara dikkat etmeleri gerekir.
Kalp hastalıklarına bakıldığında başlıca sebepleri arasında kolesterol gelir. Yulafın bünyesinde bulunan beta-glukan sayesinde yulaf, kişilerin kolesterol seviyelerini kontrol altına almaktadır. Bu sayede kalp rahatsızlıklarında ilerlemeyi durdurmaya yardımcı olur. Yulaf tüketimi ile kalp krizi riskini azaltmaya yönelik sağlıklı bir ilişki söz konusudur.
Cilt Sağlığında Düzelmeler
İçeriği neticesinde vücut sağlığı adına birçok faydayı bulunduran yulaf sadece iç organlar adına düzenlemeler yapmaz. Kişilerin büyük önem verdiği ve çeşitli denemelerde bulundukları ciltleri adına da faydaları oldukça fazladır. Yulaf, sadece ciltte bulunan pürüzlü yapıları gidermez aynı zamanda egzama gibi cilt hastalıklarına da çözümler getirebilmektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Etkisi Yulaf Yararları Arasında
Son zamanlarda gündemde yer alan COVID-19 salgını sebebiyle bağışıklığı güçlendirmek daha da önemli hale gelmiştir. Yulaf yararları arasında bağışıklığı güçlendirmek de yer alır. Bilim insanları tarafından beta-glukanın bağışıklık sistemi için önemli bir değer olduğu ortaya konmuştur.
Yulaf tüketimi sayesinde beta-glukanı vücudumuza alabilir ve ihtiyacımızı karşılamak adına önemli adımlar atabiliriz. Bünyemizde bulunan hücreler beta-glukanı emerek beyaz kan hücrelerinde artışa sebep olur. Kişiler bu sayede bağışıklığını güçlendirir, hastalıklara karşı dirençli olur.
Sadece bununla kalmayarak yaraların daha kısa sürede iyileşmesine ya da kullanılan antibiyotiklerin daha etkili sonuçlar vermesine de yardımcı olur. Yeri gelmişken “Bağışıklığı Kuvvetlendiren Besinler” ile ilgili içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Ayrıca; Kilo vermeye yarıcı olup oldukça beleyicidir. Lif oranı yüksek olduğundan sindirim için mükemmeldir. Lifler ile sindirim sistemi güzel ve verimli çalışır hem bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye yardımcı olurlar. Yulafın faydalarından birisi de kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Kan şekeri seviyelerini düşürerek diyabeti önlemeye yardımcı olmaktadır. Hem insülin enjeksiyonuna bağımlılığı azalmaya yardımcı olmaktadır.
Yulafın Zararları
Evet yulafın faydaları oldukça fazla ancak her şeyde olduğu gibi çok tüketilmesinin bazı sıkıntıları olabilir. Sağlıklı bireylerde yulafın zararları olarak nitelendirebilecek şeyler çok azdır.
Kimi insanlarda şişkinlik gibi gaz oluşumuna bağlı etkiler görülebilmektedir. Avenine karşı duyarlılığı olan bireylerin sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıklar açısından yulaf tüketiminin engellenmesi gerekir.
Sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşayan ve/veya yulaf tüketimi sonrasında rahatsızlıklarından yakınan bireylerin bir hekime başvurmaları gerekir.